Spread the love


H Μπούντεσταγκ ενέκρινε, όπως αναμενόταν, τον λεγόμενο «γάμο για όλους», το νομοσχέδιο δηλαδή που είχε ως αντικείμενο τη σχεδόν πλήρη αναγνώριση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που πηγάζουν από τον γάμο και σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

393 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 226 κατά ενώ τέσσερις απείχαν. Η καγκελάριος Μέρκελ, που ήρε προ ημερών την κομματική πειθαρχία ξεκαθαρίζοντας ότι οι βουλευτές της παράταξής της μπορούν να ψηφίσουν κατά συνείδηση, ψήφισε «όχι».

Ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος Μάρτιν Σουλτς χαιρέτισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας λέγοντας ότι ο γάμος για όλους σημαίνει «ενότητα, δικαιοσύνη και ελευθερία» για όλους τους Γερμανούς, αναφέροντας στίχο του εθνικού ύμνου της χώρας.

Με την έγκριση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών η Γερμανία προστίθεται στον αυξανόμενο κατάλογο των δυτικών χωρών που επιτρέπουν τέτοιες ενώσεις.

Oι γάμοι έχουν αναγνωριστεί στην Ολλανδία (που άνοιξε το δρόμο το 2001), τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ισλανδία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία, τη Βρετανία (εκτός της Βορείου Ιρλανδίας) και την Ιρλανδία. Στην Ιταλία και την Αυστρία ισχύουν οι πολιτικές ενώσεις και στην Ελλάδα το Σύμφωνο Συμβίωσης.

Ο δρόμος για την ψηφοφορία άνοιξε την περασμένη Δευτέρα όταν σε τηλεοπτική της συνέντευξη η Μρκελ είπε ότι ήθελε να λυθεί το θέμα «κατά συνείδηση», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα επέτρεπε τους διχασμένους Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές να ψηφίσουν ελεύθερα. Ο Μάρτιν Σουλτς ζήτησε την επομένη να έρθει άμεσα το νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή, όπως και έγινε.

Το νομοσχέδιο μπήκε στην ημερήσια διάταξη την τελευταία μέρα πριν διακόψει τις εργασίες της για το καλοκαίρι η Μπούντεσταγκ από τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και το Αριστερό Κόμμα. Τα κόμμα της Χριστιανικής Ένωσης της Μέρκελ (CDU και CSU) άσκησαν σκληρή κριτική στην κίνηση του SPD, λέγοντας ότι πάτησαν προηγούμενη συμφωνία να μη γίνει ψηφοφορία στη βουλή για το θέμα στη διάρκεια του μεγάλου συνασπισμού.

Ωστόσο, αν και ορισμένοι θεωρούν ότι η Μέρκελ και το κόμμα της κατελήφθησαν εξαπίνης, πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η καγκελάριος ίσως να θέλησε να βγάλει το ακανθώδες θέμα από την προεκλογική ατζέντα. Σε τελική ανάλυση τα σχόλιά της την περασμένη Δευτέρα φάνηκε ότι έβαλαν τα θεμέλια για να γίνει η ψηφοφορία στην επόμενη νομοθετική περίοδο.

Και οι τρεις πιθανοί εταίροι σε κυβέρνηση συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες – οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι- είχαν πει ότι ο «γάμος για όλους» αποτελεί απαρέγκλιτο όρο για την συμμετοχή τους σε κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο.

 



Spread the love