Spread the love


Επί σειράν ετών οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες (BND) κατασκόπευαν το Λευκό Οίκο και άλλους «στόχους» στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως αποκαλύπτει το περιοδικό “Der Spiegel”.

Οι δημοσιογράφοι του έγκυρου γερμανικού περιοδικού είδαν ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι στο διάστημα μεταξύ 1998 και 2006 τελούσαν υπό παρακολούθηση σχεδόν 4.000 «στόχοι» μεταξύ των οποίων τηλεφωνικοί αριθμοί και αριθμοί Fax καθώς και ηλεκτρονικές διευθύνσεις στο Λευκό Οίκο, το υπουργείο Οικονομικών και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

 Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η ΒΝD κατασκόπευε ακόμη αμερικανικές εταιρείες όπως η Lockheed Martin, τη NASA, την οργάνωση προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch, πανεπιστήμια σε διάφορες αμερικανικές Πολιτείες, εγκαταστάσεις της πολεμικής αεροπορίας, του Σώματος των Πεζοναυτών (marinecorps) και της υπηρεσίας αντικατασκοπείας των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (Defence Intelligence Agency).Στο στόχαστρο είχαν μπει και πάνω από εκατό πρεσβείες στην Ουάσιγκτον, το ΔΝΤ και τα γραφεία του Αραβικού Συνδέσμου.

Η BND δεν θέλησε να σχολιάσει το ρεπορτάζ. Ενώ τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο (Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες) αρνούνται ότι οι ΗΠΑ είχαν μπει στο στόχαστρο της BND όπως προκύπτει απ’ το τελικό πόρισμα της επιτροπής διερεύνησης των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων της NSA κατά γερμανικών στόχων, που θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Μπούντεσταγκ. Οι συντάκτες του πορίσματος επικαλούνται μάλιστα τη δήλωση του πρώην επικεφαλής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, Γκέρχαρντ Σίντλερ, την οποία δεν αμφισβητεί η επιτροπή.

 

 

 

 



Spread the love