Spread the love


Ομάδα Βενεζολάνων που ζουν στην Αθήνα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά από τη Βουλή, για να διαμαρτυρηθούν για την εκλογική διαδικασία που οργάνωσε ο Μαδούρο για την αλλαγή του Συντάγματος.

 

Την ίδια στιγμή αίσθηση προκαλεί η ενέργεια του πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα να βγάλει έξω από την πρεσβεία τους υπαλλήλους για να γράψουν ένα βίντεο αλληλεγύης στην κυβέρνηση του Μαδούρο.

Οι Βενεζολάνοι στη συγκέντρωση τους στο Σύνταγμα κρατούσαν πανό που έγραφαν: «Κάτω η τυραννία, ζήτω η ελευθερία», «Για μια Βενεζουέλα με Δημοκρατία», και «Χρειαζόμαστε βοήθεια για μια ειρηνική επίλυση της κρίσης. Όχι στην εξαπάτηση, όχι στις δολοφονίες, όχι στη δικτατορία».

Είναι η δεύτερη συγκέντρωση που πραγματοποιεί στην ελληνική πρωτεύουσα η κοινότητα των Βενεζολάνων. Πριν από δυο εβδομάδες είχαν συμμετάσχει στο άτυπο δημοψήφισμα που είχε οργανώσει η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα. Στην Ελλάδα είχαν στηθεί κάλπες στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Αθήνα

«Ο Μαδούρο οδηγεί τη Βενεζουέλα σε μια δικτατορία»

Οι συγκεντρωμένοι κινητοποιήθηκαν μετά από το διεθνές κάλεσμα οργανώσεων που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, για να καταγγείλουν την διαδικασία που «οδηγεί σε μια δικτατορία στη Βενεζουέλα από τον Μαδούρο’, όπως υποστηρίζουν.

Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές χώρες του κόσμου. «Θέλουμε να υψώσουμε τη φωνή μας για να μας βοηθήσει η διεθνής κοινότητα και να μας βοηθήσει», δήλωσε στο ισπανικό πρακτορείο EFE η Όλγα Βάργκας από την Αθήνα. «Ο Νικολάς Μαδούρο θέλει να περάσει ένα νέο Σύνταγμα που θα καταργήσει πλήρως το προηγούμενο και με αυτό να εγκαθιδρύσει μια δικτατορία στη χώρα», προσθέτει η Βάργκας.

Αθήνα

Το βίντεο που ανέβασε ο πρέσβης της Βενεζουέλας στην Ελλάδα

Στη Βενεζουέλα η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση απείλησε τους δημοσίους υπαλλήλους πως αν δεν ψηφίσουν υπέρ της αλλαγής του Συντάγματος θα υποστούν κυρώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida στις χθεσινές εκλογές, επικράτησε κλίμα τρομοκρατίας σε πολλές δημόσιες υπηρεσίες και υπουργεία, όπου «οι διευθυντές καλούσαν στο τηλέφωνο τους δημοσίους υπαλλήλους για να τους προειδοποιήσουν ότι αν δεν προσέλθουν να ψηφίσουν θα απολυθούν και θα κοκκινίσουν τα δάνεια τους στις τράπεζες»! Όσοι δεν προσήλθαν να ψηφίσουν ή όσοι δεν απαντούσαν στο τηλέφωνο –σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- μπήκαν σε μια μαύρη λίστα.

Στην Αθήνα αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως ο πρέσβης της Βενεζουέλας στην Ελλάδα κ. Φαρίντ Φερνάντες έβγαλε έξω από το κτίριο της πρεσβείας στο Κολωνάκι όλους τους υπαλλήλους της πρεσβείας και αφού τον περιστοίχισαν έγραψαν ένα βίντεο για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Το βίντεο το ανήρτησε η πρεσβεία στα social media.

Αθήνα

Στο εν λόγω βίντεο ακούγεται ο πρέσβης να λέει:

«Γεια σου Βενεζουέλα. Είμαστε εδώ στη Αθήνα οι εργαζόμενοι στην πρεσβεία, διπλωμάτες και το υπόλοιπο προσωπικό και τασσόμαστε στο πλευρό σας σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, όπου θα εκλεγεί η Συντακτική Εθνοσυνέλευση για να αποφασίσει μια νέα πορεία για την πατρίδα. Ζήτω η Βενεζουέλα»!

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Φαρίντ Φερνάντες είναι ο πρέσβης που απέλυσε τις 3 από τις 4 γυναίκες υπαλλήλους της πρεσβείας, που είχαν καταγγείλει σεξουαλικές επιθέσεις από τον προηγούμενο πρέσβης Φρανκλίν Γκονσάλες. Η υπόθεση των άδικων απολύσεων έχει φθάσει στα δικαστήρια και το φθινόπωρο αναμένεται η πρώτη απόφαση του δικαστηρίου. Οι γυναίκες – θύματα του πρέσβη καταγγέλλουν την απόλυση τους καταχρηστική και ζητούν να αποζημιωθούν.



Spread the love