Spread the love


Ένα διαφορετικό πλοίο από τα συνηθισμένα βρίσκεται πλέον ανοιχτά της Κύπρου. Πρόκειται για το πλοίο-γεωτρύπανο (Drillship) West Capella, το οποίο θα ξεκινήσει έρευνες στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

 Πρόκειται για ένα «θηρίο» 228 μέτρων και πλάτους 42 μέτρων. Έχει κατασκευαστεί το 2008 από το ναυπηγείο της Samsung στην Κορέα και διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις, στις οποίες μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι και 180 εργαζόμενοι και άλλο προσωπικό, ενώ πλέει υπό σημαία Παναμά.

Το βάπτισμα του πυρός στις υποθαλάσσιες γεωτρήσεις το πήρε το 2009 στο κοίτασμα «Ογόβο» της Νιγηρίας για λογαριασμό της ExxonMobil, η οποία χρησιμοποιούσε μέχρι και το 2016 το γεωτρύπανο στην ίδια περιοχή. Tο συμβόλαιο για το γεωτρύπανο ακυρώθηκε το 2016, όταν η κρίση στις τιμές πετρελαίου μείωσε σημαντικά τη γεωτρητική και αναπτυξιακή δραστηριότητα παγκόσμια. Τότε η γαλλική Total βρήκε την ευκαιρία και δέσμευσε το γεωτρύπανο για τη γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Οι δυνατότητες του West Capella 
Μπορεί να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις σε θάλασσες με βάθος μέχρι και 3.048 μέτρα, ενώ το γεωτρύπανο μπορεί να φτάσει μέχρι και στα 11.433 μέτρα κάτω από τον βυθό. Διαθέτει ελικοδρόμιο το οποίο μπορεί να υποδεχθεί ελικόπτερα τύπου SIKORSKY S-92 και MIL-MI-8.

Αίθουσες διασκέδασης και γυμναστήριο 
Για το προσωπικό διαθέτει σύγχρονα σαλόνια και αίθουσες για παρακολούθηση τηλεόρασης, αλλά και εστιατόριο, ενώ εντύπωση προκαλεί και το καλά εξοπλισμένο και ευρύχωρο γυμναστήριο.

Τα χαρακτηριστικά του West Capella  

IMO number: 9372523
Name of the ship: WEST CAPELLA
Type of ship: DRILL SHIP
MMSI: 356736000
Gross tonnage: 59626 tons
DWT: 61311 tons
Year of build: 2008
Builder: SAMSUNG SHIPBUILDING & HEAVY INDUSTRIES – GEOJE, SOUTH KOREA
Flag: PANAMA
Class society: AMERICAN BUREAU OF SHIPPING
Manager: SEADRILL MANAGEMENT AME – DUBAI, UNITED ARAB EMIRATES
Owner: SEADRILL MANAGEMENT SINGAPORE – SINGAPORE

Στο σημείο των ερευνών



Spread the love