Spread the love


Έξι καθηγητές κολεγίου του Γκαϊγιάκ, στη Γαλλία, ήθελαν να σώσουν «από τα σκουπίδια» τους παραδοσιακούς μαυροπίνακες του σχολείου τους και πλέον κατηγορούνται για «κλοπή», όπως ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή που έχει συσταθεί για να τους υποστηρίξει.

Οταν τελείωσε η σχολική χρονιά, οι καθηγητές πληροφορήθηκαν ότι οι μαυροπίνακες στις αίθουσες του πρώτου ορόφου, όπου θα γίνονταν εργασίες ανακαίνισης, επρόκειτο να καταστραφούν και να αντικατασταθούν με λευκούς πίνακες.

Τότε, αποφάσισαν να τους «σώσουν» και να τους τοποθετήσουν ξανά όταν θα άνοιγε και πάλι το ίδρυμα, εξήγησε ο Πασκάρ Πρανιέρ, εκπρόσωπος της επιτροπής.

Θυμούνταν άλλωστε ότι την προηγούμενη χρονιά, όταν έγιναν εργασίες στον δεύτερο όροφο, οι μαυροπίνακες κατέληξαν στους κάδους ανακύκλωσης.

Μάλιστα, από τον περασμένο Δεκέμβριο, με επιστολή τους προς τη διεύθυνση του κολεγίου, ζητούσαν να παραμείνει «το εργαλείο της δουλειάς τους», σημειώνοντας ότι είναι οικολογικό (δεν χρειάζεται διαλυτικό) και οικονομικό (η κιμωλία στοιχίζει ελάχιστα).

Δεν πήραν καμία απάντηση και στις 28 Ιουνίου, με τη βοήθεια κηδεμόνων, πήγαν να πάρουν τους μαυροπίνακες με φορτηγάκια. Ομως η επέμβαση της αστυνομίας τους χάλασε τα σχέδια.

«Μήνυση για διάρρηξη, εισβολή και κλοπή»

Τον περασμένο Ιούνιο ο διευθυντής του κολεγίου Αλμπέρ Καμί και ο πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου της περιφέρειας Ταρν κατέθεσαν μήνυση για «διάρρηξη, εισβολή και κλοπή» σε βάρος των καθηγητών, σύμφωνα με τον Πρανιέρ.

Η πρυτανεία του κολεγίου επιβεβαίωσε ότι έχει κατατεθεί μήνυση και ότι η υπόθεση βρίσκεται «υπό διερεύνηση». Οι έξι καθηγητές κλήθηκαν ξεχωριστά να δώσουν εξηγήσεις στην πρυτανεία και τους επιδόθηκε επιστολή που τους ενημέρωνε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία λήψης πειθαρχικών μέτρων σε βάρος τους.

Μέχρι σήμερα πάντως, δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο εναντίον τους και η πρυτανεία διευκρίνισε ότι «η έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας δεν σημαίνει και κυρώσεις».

Η επιτροπή υποστήριξης των καθηγητών συγκεντρώνει υπογραφές μέσω Διαδικτύου, στον ιστότοπο change.org, για να στηρίξει «τους μαυροπίνακες και τους καθηγητές». Μέσα σε τέσσερις ημέρες συγκέντρωσε 4.800 υπογραφές.

Σύμφωνα με τους κατηγορούμενους, η μήνυση δεν αφορά μόνο τους μαυροπίνακες αλλά και άλλες κλοπές που σημειώθηκαν σε άλλες στιγμές: παλαιότερα χάθηκαν δύο σκαμνάκια, δύο θρανία και βάσεις για τηλεοράσεις και προτζέκτορες.



Spread the love