Spread the love


Φανταστείτε να μην πρέπει να νοιάζεστε για ταξιδιωτικές βίζες και να βλέπετε όλες τις πόρτες των αεροδρομίων διάπλατα ανοιχτές, χωρίς να πρέπει να συμπληρώνετε χαρτιά και φόρμες και αιτήσεις.

Κάτι που απολαμβάνουν ήδη οι πολίτες της σύγχρονης πόλης-κράτους που ακούει στο όνομα Σιγκαπούρη. Οι οποίοι έχουν τις περισσότερες χώρες ανοιχτές σε αυτούς για εύκολες επισκέψεις.

Αυτό μας λέει ο δείκτης Global Passport Power Rank 2017, τον οποίο φτιάχνει η διεθνής συμβουλευτική φίρμα Arton Capital: «Για πρώτη ποτέ φορά, μια ασιατική χώρα έχει το πιο ισχυρό διαβατήριο του κόσμου», είπε ο διευθυντής της Arton Capital Σιγκαπούρης, Phillippe May, «αποτέλεσμα των καλών διπλωματικών σχέσεων της Σιγκαπούρης και της αποτελεσματικής εξωτερικής της πολιτικής».

Ο δείκτης μετρά τη δύναμη των διαβατηρίων στη βάση του να μη χρειάζεται ο κάτοχός του βίζα εισόδου σε άλλη χώρα ή οποιαδήποτε τέτοια διαδικασία προέγκρισης ταξιδιού, όπως το σύστημα ESTA των ΗΠΑ. Η Σιγκαπούρη κατατάχθηκε πρώτη με 159 χώρες να της κρατούν τις πόρτες ανοιχτές, ακολουθούμενη κατά πόδας από τη Γερμανία (158), τη Σουηδία και την Κορέα.

Ιστορικά πάντως, ήταν οι ευρωπαϊκές χώρες αυτές που μονοπωλούσαν τις πρώτες θέσεις του δείκτη. Η Γερμανία ήταν πρώτη για τα δύο τελευταία χρόνια…



Spread the love