Spread the love


Με πεδίο δράσης την κυπριακή ΑΟΖ αρχίζει σήμερα πολυεθνική άσκηση, με την επωνυμία «ΝΕΜΕΣΙΣ 2017», στην οποία θα συμμετάσχουν διάφορες δυνάμεις.

Πιο συγκεκριμένα, μέρος στην άσκηση θα λάβουν δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς του Ισραήλ, της Γαλλίας, της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) και πλοίων των ιδιωτικών εταιρειών EDT Offshore και SAIPEM S.p.A.

Το σενάριο της άσκησης προβλέπει προσομοίωση της κατάστασης σε πλατφόρμα εξόρυξης και με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων και προσωπικού από την Κύπρο και τις χώρες που συμμετέχουν.

Η πολυεθνική άσκηση, η οποία επεκτείνεται και σε ευρύτερα ζητήματα δραστηριοτήτων εντός της ΑΟΖ, θα περιλαμβάνει επιχειρήσεις νηοψίας από Ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών της Εθνικής Φρουράς και του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σε πλοία και πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, επιχειρήσεις μαζικής διάσωσης, μετά από ναυτικό ατύχημα, από αεροναυτικές δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και των φιλίων κρατών. Επίσης, θα περιλαμβάνει καταπολέμηση θαλάσσιας ρύπανσης εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Τμήμα Αλιείας και το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, με τη συμμετοχή του ειδικού πλοίου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος (EMSA).

Κατά την άσκηση θα δοκιμαστούν τα ειδικά σχέδια της Κυπριακής Δημοκρατίας «ΝΕΑΡΧΟΣ» και «ΟΡΦΕΑΣ», καθώς και διακρατικές συμφωνίες Έρευνας -Διάσωσης με γειτονικά και φίλια κράτη.

Τον γενικό συντονισμό της άσκησης θα έχει το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και των άλλων χωρών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 



Spread the love