Spread the love


Τις πρώτες του δοκιμές μπροστά στο κοινό κάνει σήμερα στην Κορνουάλη της Βρετανίας το υπερηχητικό αυτοκίνητο, που σχεδιάστηκε για να πιάσει τα 1.000 μίλια/ώρα (1.610 χλμ/ώρα)

Το Bloodhound SSC, όπως λέγεται, θα κάνει δοκιμές σε «χαμηλές» ταχύτητες μέχρι 320 χλμ/ώρα στον διάδρομο του αεροδρομίου Newquay.

Βρετανία

Στο τιμόνι του ο Διοικητής Πτέρυγας της RAF (βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας) Άντι Γκριν, ο οποίος θα επιχειρήσει να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητασς το 2019 στην κοίτη αποξηραμένης λίμνης στη Νότια Αφρική.

Βρετανία

«Θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο τι ετοιμαζόμαστε να κάνουμε», δήλωσε ο Γκριν. «Σχεδιάσαμε και κατασκευάσαμε το πλέον εξελιγμένο όχημα υψηλής απόδοσης στην ιστορία. Θα χρειαστεί περίπου οκτώ δευτερόλεπτα για να πιάσει από τη στιγμή της εκκίνησης τα 200 μίλια/ώρα (320 χλμ/ώρα). Για ένα όχημα που ζυγίζει πέντε τόνους είναι εκπληκτικό», δήλωσε στο ΒΒC.

Πέρασαν είκοσι χρόνια από τότε που ο Γκριν έσπασε με το Thrust SSC το φράγμα του ήχου στην έρημο της Νεβάδα στις ΗΠΑ πιάνοντας ταχύτητα 1.227 χλμ/ώρα.

Το νέο όχημα έχει ενσωματώσει τις τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων δύο δεκαετιών και διαθέτει όχι μόνον μια μηχανή αεροσκάφους Eurofighter-Typhoon, αλλά και την ώθηση ενός κινητήρα πυραύλων.

Σε πρώτη φάση το Bloodhound επιδιώκει να σπάσει το ρεκόρ των 800 μιλίων/ώρα (1.287 χλμ/ώρα) και στη συνέχεια να πιάσει μια ασύλληπτη ταχύτητα, που δύσκολα θα τολμήσει να ξαναπιάσει κανείς στο εγγύς μέλλον.

Βρετανία

Χρειάστηκαν εννέα χρόνια για την ανάπτυξη του οχήματος, που θυμίζει βέλος και περιμένει ακόμη τον κινητήρα πυραύλων από τη Νορβηγία. Ωστόσο, βρίσκεται ήδη σ’ ένα στάδιο που μπορεί να αρχίσει δοκιμές σε «χαμηλές» ταχύτητες για να διαπιστωθεί η απόδοση της μηχανής Eurofighter, καθώς και άλλα συστήματα, όπως το τιμόνι, τα φρένα, οι αναρτήσεις και τα ηλεκτρονικά.

Τo περιορισμένο μήκος του διαδρόμου στο αεροδρόμιο Newquay (2.7 χιλιόπμετρα) περιορίζει δραστικά την ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει το Bloodhoun προτού ο πιλότος αναγκαστεί να πατήσει τα φρένα και να σταματήσει με ασφάλεια. Ωστόσο οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια καλή γεύση των δυνατοτήτων του.

Βρετανία

(Φωτογραφίες: ΑΡ)

 



Spread the love