Spread the love


Για πολλούς ανθρώπους η Βόρεια Κορέα παραμένει ένα μυστήριο.Τα περισσότερα ρεπορτάζ την θέλουν βυθισμένη σε βαθιά ανέχεια, με μια μιζέρια να απλώνεται σε όλη τη χώρα. Η αλήθεια είναι όμως πως το κράτος αυτό ξέρει καλά να κρύβει τα σημάδια του

Ένας επισκέπτης στην Πιονγκγιάνγκ θα δει μεγάλους δρόμους σε εξαιρετική κατάσταση- μερικοί τρέχουν τέσσερις λωρίδες προς κάθε κατεύθυνση – με τραμ και αυτοκίνητα Lexus και μια σειρά από νέα ταξί που χρεώνουν ένα δολάριο για κάθε 2 χλμ. Αυτά είναι διαφορετικά από τα κόκκινα ταξί στα νοσοκομεία που μετακινούν ελεύθερα τις μητέρες.

Αν πάρει κανείς την κυλιόμενη σκάλα μήκους 110 μέτρων στα βάθη της γης – πάνω στην οποία οι άνθρωποι στέκονται ακίμητοι από τον φόβο για πτώση – θα βρεθεί σε ένα σταθμό του μετρό. Είναι ο Σταθμός Ευημερίας, με τη μεγάλη γκρίζα τοξωτή οροφή και τις τοιχογραφίες που δείχνουν τους ουρανοξύστες και την ακμάζουσα βιομηχανία.

Στους δρόμους θα ακούσει μουσική – μπάντες νοικοκυρών σε πράσινες στολές που χτυπάνε τα τύμπανα και κυματίζουν σημαίες για να ενθαρρύνουν τους εργάτες στο δρόμο τους στα εργοστάσια το πρωί. Παιδιά με κόκκινα φουλάρια, βαδίζοντας στους δρόμους και ψάλλοντας να καλωσορίζουν τους γονείς τους το βράδυ. Χαμογελαστά κορίτσια στα πανεπιστήμια – το καθένα με πανομοιότυπο από το νόμο χτένισμα.



Spread the love