Spread the love


Απίστευτο κι όμως πέρα για πέρα πραγματικό!

Η Αλάσκα είναι η μεγαλύτερη σε έκταση (και μάλιστα με διαφορά) πολιτεία των ΗΠΑ. Αλλά σε πληθυσμό είναι μόλις Τρίτη από το τέλος, φτάνοντας μετά βίας τις 750.000, σε όλη αυτή την αχανή έκταση.

Η πόλη Άνκορατζ είναι η μεγαλύτερη πόλη και φιλοξενεί κάτι λιγότερο από τους μισούς κατοίκους της πολιτείας (300.000). 100 χιλιόμετρα μακριά βρίσκεται ένα παράξενο χωριό με 217 κατοίκους, το οποίο ονομάζεται Γουίτιερ. Όπως φαντάζεστε, το χωριό είναι απομονωμένο και σχεδόν πάντα λευκό. Όμως έχει και μια παγκόσμια πρωτοτυπία.

Οι 217 κάτοικοί του, μένουν όλοι στο ίδιο κτίριο! Την αποκαλούν «η πόλη κάτω από μια στέγη» και αποτελείται από λιγοστά κτίρια. Όμως ένα είναι ενεργό και μέσα εκεί μπορείς να βρεις τα πάντα. Μέσα στον πύργο που χτίστηκε το 1974 και ονομάζεται Begich Tower, εκτός από τα σπίτια των κατοίκων, βρίσκεται το αστυνομικό τμήμα (!), το σχολείο, το ιατρείο, η εκκλησία και φυσικά, τα καταστήματα για να κάνουν τα καθημερινά τους ψώνια οι 217 κάτοικοι – ένοικοι του χωριού.

Αλάσκα

Αλάσκα

Αλάσκα

Αλάσκα

Και από ότι βλέπετε στις φωτογραφίες, δεν πρόκειται για κανένα όμορφο κτίριο, αλλά ‘ένα μουντό κτίριο, που όμως καταφέρνει και κρατά ζωντανό το Γουίτιερ. Όσοι το επισκέπτονται ή όσοι θέλουν να πάνε κάπου αλλού, μπορούν να το κάνουν με δυο τρόπους. Είτε από την θάλασσα, είτε από ένα υπόγειο τούνελ, το οποίο το συνδέει με την πρωτεύουσα της πολιτείας, Τζούνο. Η κλειστοφοβία σε όλο της το μεγαλείο.

Αλάσκα

Αλάσκα

Αλάσκα

Αλάσκα

 



Spread the love