Spread the love


Η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΡΟΕ) τιμωρήθηκε, ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Πιονγκτσάνγκ τον προσεχή Φεβρουάριο, λόγω του παρατεταμένου σκανδαλου ντόπινγκ, αλλά ορισμένοι αθλητές της θα μπορέσουν να συμμετάσχουν υπό την ετικέτα «Ολυμπιονίκης της Ρωσίας», όπως αποφάσισε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

Η ΔΟΕ αποφάσισε, επίσης, να αναστείλει τον πρόεδρο της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Αλεξάντερ Ζούκοφ, ως μέλος της, δεδομένου ότι η ιδιότητα του συνδέεται με αυτή του προέδρου της ΡΟΕ.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Βιτάλι Μούτκο, τιμωρήθηκε από οποιαδήποτε μελλοντική συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο μεταξύ, η ΔΟΕ γνωστοποίησε σε συνέντευξη Τύπου ότι η έκθεση Σμιντ επιβεβαίωσε «τη συστηματική χειραγώγηση των κανόνων και του συστήματος αντιντόπινγκ στη Ρωσία».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Σάμιουελ Σμιντ, συντάκτης της έκθεσης, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Τα αποτελέσματα δεν βασίζονται μόνο στη μαρτυρία του Γκρίγκορι Ροντσένκοφ (καταγγέλλων). Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία, έγγραφα μαρτυρικών εγγράφων και αλληλογραφία.

Τα γεγονότα αναφέρουν ότι στη Ρωσία υπήρξε συστηματικός χειρισμός του ντόπινγκ και του συστήματος αντιντόπινγκ … που έλαβε χώρα επίσης στο Σότσι 2014 (Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες)».

Η απόφαση της ΔΟΕ έρχεται 18 μήνες μετά την άρνηση της οριστικής απαγόρευσης των Ρώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016, ενώ κάλεσε τις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες να αποφασίσουν ατομικά τη συμμετοχή Ρώσων στη Βραζιλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ όλοι οι αθλητές του στίβου αποκλείστηκαν από το Ρίο, περίπου το 70% της αρχικής αποστολής της Ρωσίας κατέληξε να παίρνει μέρος σε αυτούς τους Αγώνες.



Spread the love