Spread the love


Η γαλλική κυβέρνηση απαγόρευσε χθες την πώληση σε δημοπρασία του χειρόγραφου «120 Ημέρες στα Σόδομα» του Μαρκήσιου ντε Σαντ, χαρακτηρίζοντάς το «εθνικό θησαυρό».

Οι αξιωματούχοι διέταξαν την απομάκρυνση του ερωτικού αριστουργηματικού έργου του 1ου αιώνα από την πώληση, μαζί με το «Μανιφέστο του σουρεαλισμού» του Αντρέ Μπρετόν, απαγορεύοντας την εξαγωγή τους από τη Γαλλία, δήλωσε ο οίκος δημοπρασιών Aguttes στο Γαλλικό πρακτορείο Ειδήσεων.

Ήταν μέρος μιας τεράστις πώλησης ιστορικών εγγράφων ιδιοκτησίας της γαλλικής εταιρείας επενδύσεων Aristophil, που έκλεισε μετά από σκάνδαλο που ξέσπασε πριν από δύο χρόνια, παίρνοντας 1 δισεκατομμύριο δολάρια από τα χρήματα των επενδυτών.

Το «120 Ημέρες στα Σόδομα» αναμενόταν να πιάσει μέχρι και 6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το μανιφέστο του Μπρετόν για την σύγχρονη τέχνη εκτιμιόταν ότι θα έφτανε τα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Ο μαρκήσιος ντε Σαντ έγραψε το αμφιλεγόμενο έργο για τέσσερις πλούσιους φιλελεύθερους που αναζητούσαν την απόλυτη μορφή σεξουαλικής ικανοποίησης, σε ένα ρολό από κομμάτια περγαμηνής που είχε στην κατοχή του λαθραία στο κελί του στη Βαστίλη.

Στις αρχές της Γαλλικής επανάστασης στις 14 Ιουλίου 1789 απελευθερώθηκε ο διάσημος αριστοκράτης αλλά έφυγε από τη φυλακή χωρίς το χειρόγραφό του. Ο Σαντ πίστευε ότι του το είχαν κλέψει και ξέσπασε σε κλάματα, αλλά το ημιτελές χειρόγραφό του εμφανίστηκε μερικές δεκαετίες αργότερα. Ωστόσο, το βιβλίο έμεινε αδημοσίευτο για περισσότερο από έναν αιώνα και είχε απαγορευτεί στη Βρετανία μέχρι τη δεκαετία του 1950.

Ο Κλοντ Αγκέτ, του οίκου δημοπρασιών, που διοργανώνει τις 300 πωλήσεις από την τεράστια συλλογή χειρογράφων του Aristophil, δήλωσε πως ο Υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας υποσχέθηκε να αγοράσει τα έργα του Σαντ και του Μπρετόν «στις διεθνής τιμές της αγοράς».

 



Spread the love