Spread the love


Κρυμμένο στο πίσω μέρος ενός αγάλματος του Ιησού Χριστού που εκτίθεται σε έναν καθεδρικό ναό στην Ισπανία βρισκόταν εδώ και 240 χρόνια ένα μυστικό μήνυμα.

«Αν και είναι συνηθισμένο πολλά γλυπτά να είναι κούφια, δεν είναι τόσο πολύ συνηθισμένο να βρίσκουμε χειρόγραφα μέσα τους», δήλωσε ο ιστορικός Εφρέν Αρόγιο, μέλος της Αδελφότητας της Μεγάλης Εβδομάδας του Sotillo de la Ribera, σύμφωνα με το Science Alert.

Σύμφωνα με την ισπανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα ABC, το άγαλμα που ονομάζεται Cristo del Miserere είχε απομακρυνθεί από μία εκκλησία στη βόρεια Ισπανία προκειμένου να συντηρηθεί όταν τελικά το συνεργείο συντήρησης παρατήρησε μία κρυφή εσοχή στα οπίσθια του την οποία κάλυπτε ένα ύφασμα.

Μέσα στο άγαλμα εντοπίστηκε ένα γράμμα που έγραψε το 1777 ο Χοακίν Μινγκέζ, ο εφημέριος του καθεδρικού ναού της Burgo de Osma. Σε αυτό ο εφημέριος έδινε πληροφορίες για το άγαλμα και για τα αγάλματα που δημιούργησε ο ίδιος καλλιτέχνης, ενώ ενημέρωνε πως ήταν η ζωή στην κοινότητα 240 χρόνια πριν.

Μινγκέζ περιέγραφε επίσης μερικά δημοφιλή παιχνίδια της εποχής, όπως τα χαρτιά και η μπάλα και αναφερόταν και σε ορισμένες ασθένειες όπως ο τυφοειδής πυρετός και η μαλάρια λέγοντας ότι είναι κοινές. Παράλληλα, όπως αναφέρει η El Pais, αποκάλυπτε ότι οι βασικές καλλιέργειες ήταν το σιτάρι, η σίκαλη, το κριθάρι και η βρώμη.

«Η συγκομιδή είναι άφθονη εδώ και πολλά χρόνια», έγραφε ο Μινγκέζ αναφερόμενος στους αμπελώνες της πατρίδας του, σύμφωνα με το Inverse.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που το πρωτότυπο έγγραφο θα αποσταλεί στον αρχιεπίσκοπο, ένα αντίγραφό του έχει τοποθετηθεί στην κρυφή εσοχή στα οπίσθια του αγάλματος για τις επόμενες γενιές.

 



Spread the love