Spread the love


Η κατσίκα του Γκέβλε είναι η δημιουργία ενός ευφυούς Σουηδού επιχειρηματία το 1966 για να προσελκύσει αγοραστές στο νότιο τμήμα της ομώνυμης πόλης. Μια χριστουγεννιάτικη γιγάντια κατσίκα που όμως έχει παραδοθεί πολλές φορές στις φλόγες.

Φέτος η κατσίκα έχει στηθεί στην πλατεία Castle της πόλης, με επιπλέον φράχτη και φυλάσσεται 24 ώρες, με την ελπίδα ότι, φέτος, δεν θα γίνει παρανάλωμα του πυρός.

Απαιτήθηκαν 1.000 ώρες δουλειάς για να ανεγερθεί η ύψους 12 μέτρων Gaevlebocken – αυτό είναι το όνομά της, στα σουηδικά – και είναι το μεγαλύτερο, από άχυρο, γλυπτό κατσίκας στον κόσμο.

Οι προσπάθειες πυρπόλησής της στο παρελθόν είναι πολλές καθώς έχει δεχθεί πάνω από 30 επιθέσεις στον μισό αιώνα εμφάνισής της.

Την έκαψαν για πρώτη φορά το 1969, κατέρρευσε το 1972 «λόγω σαμποτάζ», τη «διέλυσαν σε κομμάτια» το 1978, της έβαλαν φωτιά πριν καν ολοκληρωθεί η κατασκευή της το 1989, την πυρπόλησαν το πρωινό των Χριστουγέννων του 1995, χάκαραν την κάμερα της πριν εμπρηστές την ανάψουν το 2009.

Το 2001 Αμερικανός τουρίστας πήγε κατά πάνω της με τον αναπτήρα του, νομίζοντας ότι το κάψιμο της είναι τοπικό έθιμο (18 μέρες φυλακή και πρόστιμο, το οποίο δεν πληρώθηκε ποτέ). Το 2010, δύο άτομα προσπάθησαν, με ελικόπτερο, να την κλέψουν. Πέρσι έκαψαν τον από ξύλο πεύκου σκελετό της, λίγες ώρες μετά την ανέγερσή του.



Spread the love