Spread the love


Την τελευταία του πνοή άφησε την Τετάρτη σε ηλικία 86 ετών έπειτα από μακροχρόνια ασθένεια ο καρδινάλιος Μπέρναρντ Λο, ο οποίος αναγκάστηκε σε παραίτηση το 2002 από τη θέση του αρχιεπισκόπου της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας της Βοστώνης εξαιτίας του σκανδάλου σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς.

Την τελευταία του πνοή άφησε την Τετάρτη σε ηλικία 86 ετών έπειτα από μακροχρόνια ασθένεια ο καρδινάλιος Μπέρναρντ Λο, ο οποίος αναγκάστηκε σε παραίτηση το 2002 από τη θέση του αρχιεπισκόπου της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας της Βοστώνης εξαιτίας του σκανδάλου σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς.

Το σκάνδαλο ξέσπασε στις αρχές του 2002 όταν ο καρδινάλιος Λο, τότε αρχιεπίσκοπος της Βοστώνης, παραδέχθηκε ότι προστάτευσε έναν ιερέα, τον Πολ Σέινι, παρά τις πολλές αποδείξεις ότι είχε κακοποιήσει σεξουαλικά παιδιά.

Ο καρδινάλιος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την αρχιεπισκοπή της Βοστώνης και εγκαταστάθηκε στη Ρώμη.

Πώς αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο

Μια έρευνα που διεξήγαγαν δημοσιογράφοι της εφημερίδας Boston Globe αποκάλυψε πώς η τοπική καθολική εκκλησία, με επικεφαλής τον καρδινάλιο Λο, συστηματικά και συχνά κυνικά απέκρυψε τις σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών από σχεδόν 90 ιερείς στη Βοστόνη και τα περίχωρά της επί πολλές δεκαετίες.

Για τα άρθρα τους αυτά οι δημοσιογράφοι της Boston Globe τιμήθηκαν με το βραβείο Πούλιτζερ.

Τελικά εκατοντάδες θύματα εμφανίστηκαν για να καταγγείλουν τις κακοποιήσεις που υπέστησαν από τους ιερείς.

Το χρονικό του σκανδάλου

Το σκάνδαλο που ξέσπασε στις αρχές του 2002 κλόνισε την εμπιστοσύνη των Αμερικανών πιστών προς τη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία και τραυμάτισε την εικόνα του Ιωάννη Παύλου B’, ο οποίος είχε επικριθεί για την καθυστερημένη αντίδρασή του.

«Η σεξουαλική κακομεταχείριση παιδιών από τους ιερείς θεωρείται δικαίως έγκλημα από την κοινωνία». Με τα λόγια αυτά ο Ιωάννης Παύλος B’ είχε καταδικάσει, τον Απρίλιο του 2002, τις σεξουαλικές παρεκτροπές των καθολικών κληρικών των ΗΠΑ.

Οι αμερικανοί καρδινάλιοι που είχαν ταξιδέψει στο Βατικανό μετά από εντολή του Ποντίφικα, τον άκουγαν σε αυστηρό τόνο και όσο του επέτρεπαν οι δυνάμεις του να χαρακτηρίζει την παιδεραστία ως «αποκρουστική αμαρτία στα μάτια του Θεού».

Λίγες ώρες πριν από το σαφές μήνυμα του Πάπα, μια ομάδα καρδιναλίων εξανάγκασε τον αρχιεπίσκοπ Λο να παραιτηθεί από το αξίωμά του. Τα περιθώρια για τον καρδινάλιο στένευαν καθώς είχαν ήδη κατατεθεί περισσότερες από 400 καταγγελίες εναντίον ιερέων της επισκοπής του.

H θέση του επιβαρύνθηκε όταν ομολόγησε ότι στην περίπτωση ενός κληρικού που γνώριζε τις εις βάρος του κατηγορίες αποφάσισε τελικά να τον μεταθέσει σε άλλη ενορία αντί να τον παραπέμψει στη δικαιοσύνη.

Κατηγορήθηκαν 1.500 ιερείς

Η αυστηρότητα ωστόσο του Βατικανού φαίνεται ότι εξαντλήθηκε στην παραίτηση Λο, στις καθαιρέσεις ορισμένων κληρικών καθώς και στις αποζημιώσεις των θυμάτων. H Αρχιεπισκοπή Βοστώνης οδηγήθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας αφού οι αποζημιώσεις των θυμάτων άγγιξαν το ποσό των 85 εκατ. δολαρίων.

Οι υποθέσεις παιδεραστίας δεν ήταν άγνωστες στη Ρωμαιοκαθολική ιεραρχία των ΗΠΑ και πιθανότατα να ήταν ενήμερο και το ίδιο το Βατικανό. Σύμφωνα με ερευνητές, τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, περισσότεροι από 1.500 Αμερικανοί ιερείς κατηγορήθηκαν για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. Την ίδια περίοδο οι αποζημιώσεις που πλήρωσε η Εκκλησία ανέρχονται στο ένα δισ. δολάρια. Ταυτόχρονα ανάλογες καταγγελίες για την παράνομη δράση Ρωμαιοκαθολικών ιερέων ιδιαίτερα σε οικοτροφεία είδαν το φως της δημοσιότητας στην Ιρλανδία, την Αυστρία και σε άλλες χώρες.

Το καλοκαίρι του 2002, ο Ιωάννης Παύλος B΄ καταδίκασε για άλλη μια φορά το σκάνδαλο που ταλάνιζε την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία των ΗΠΑ. Μιλώντας στο Τορόντο του Καναδά, παρουσία 800.000 νέων, είχε χαρακτηρίσει ως «ντροπή» τη συμπεριφορά μιας «μειοψηφίας» των Αμερικανών κληρικών.

Η συνέντευξη Τύπου και η απολογία του Μπέρναρντ Λο

Το σκάνδαλο που έγινε ταινία

Στο πολύκροτο αυτό θέμα αναφέρθηκε και η ταινία “Spotlight”, με πρωταγωνιστές τους Μαρκ Ράφαλο, Μάικλ Κίτον και Ρέιτσελ ΜακΆνταμς.

Η ταινία κέρδισε πολυάριθμα βραβεία κριτικών και σωματείων, και ονομάστηκε μία από τις σπουδαιότερες ταινίες του 2015.

Ακόμη, υπήρξε σε έξι κατηγορίες υποψήφια για Όσκαρ, κερδίζονταςτελικά το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας αλλά και το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου.



Spread the love