Spread the love


Θα προκαλέσει γενικευμένα μπλακάουτ και θα τμήματα του κόσμου θα γίνουν ολότελα αφιλόξενα

Το μαγνητικό πεδίο της Γης έχει εξασθενίσει κατά 15% στα τελευταία 200 χρόνια, ένα γεγονός που για μερίδα της επιστήμης σηματοδοτεί την επικείμενη αντιστροφή των δύο πόλων.

Αν συμβεί πράγματι κάτι τέτοιο, τότε η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να ανοίξει τρύπες στην οζονόσφαιρα της Γης, καταστρέφοντας τα δίκτυα ηλεκτροδότησης, επηρεάζοντας τον καιρό και αυξάνοντας κατά πολύ τους καρκινικούς δείκτες.

Αυτά μας λέει ο ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, Daniel Baker, προσθέτοντας πως αρκετά σημεία της Γης δεν θα μπορούν πια να υποστηρίξουν κανένα είδος ζωής.

Το πανίσχυρο μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας, που μας προστατεύει από πολλά και διάφορα και επηρεάζει πρακτικά τα πάντα, από τις επικοινωνίες μέχρι και το ηλεκτρικό ρεύμα, εμφανίζει μια σοβαρή μείωση της τάξης του 15%, κάτι που για το πανεπιστημιακό ινστιτούτο Laboratory for Atmospheric and Space Physics του Πανεπιστημίου του Κολοράντο ισοδυναμεί με σημάδι για την αντιστροφή των μαγνητικών πόλων.

Και δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που θα συμβεί αυτό, καθώς ο βόρειος και ο νότιος μαγνητικός πόλος της Γης αλλάζουν θέσεις κάθε 200.000-300.000 χρόνια. Και έχει μάλιστα αργήσει πολύ να συμβεί η τελευταία, καθώς τα πράγματα στη μαγνητόσφαιρα παραμένουν τα ίδια εδώ και 780.000 χρόνια.

Η επιστημονική ομάδα άντλησε τα δεδομένα της από τους δορυφόρους της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας που παρακολουθούν το μαγνητικό πεδίο της Γης και επιβεβαιώνουν πως μια αντιστροφή δεν είναι καθόλου απίθανη.

Μόνο που μια τέτοια αλλαγή στη μαγνητική πολικότητα θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την ανθρωπότητα, αλλάζοντας καθοριστικά το κλίμα και επιφέροντας δραστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας. «Είναι μεγάλη δουλειά», παρατηρεί σχετικά ο καθηγητής Richard Holme του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ: «Φανταστείτε για μια στιγμή το ηλεκτρικό σας δίκτυο να μη δουλεύει για μερικούς μήνες και πόσο λίγα πράγματα δουλεύουν στις μέρες μας χωρίς ρεύμα».

Την ίδια ώρα, μια έρευνα του National Space Centre της Δανίας συσχετίζει την υφιστάμενη κλιματική αλλαγή περισσότερο με το μαγνητικό πεδίο παρά με την εκπομπή ρύπων και αν ισχύουν οι προβλέψεις τους, τότε μια αντιστροφή στους μαγνητικούς πόλους θα φέρει καταστροφικά αποτελέσματα στο παγκόσμιο κλίμα.

«Η ακτινοβολία θα είναι 3-5 φορές μεγαλύτερη από αυτή που προκαλείται από τις ανθρωπίνως παραγόμενες τρύπες του όζοντος», σημειώνει σχετικά ο καθηγητής Colin Forsyth του Mullard Space Science Laboratory του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Τις προβλέψεις για την αντιστροφή της γήινης μαγνητικής πολιτικότητας επιβεβαιώνει και η British Geological Survey, που μας λέει πως το μαγνητικό πεδίο της Γης αντιστρέφεται 4-5 φορές ανά 1 εκατ. χρόνια και η τελευταία έχει αργήσει υπόπτως πολύ.

Παρά τις αλλαγές πάντως στον τρόπο ζωής μας, η αντιστροφή των μαγνητικών πόλων δεν συνδέεται με εξαφανίσεις ειδών, καθώς έχουν συμβεί πολλές στη διάρκεια των δισεκατομμυρίων ετών της γήινης ζωής.

Ακίνδυνη ωστόσο δεν είναι κατά κανέναν τρόπο, πόσο μάλλον για το πώς έχει φτιάξει ο άνθρωπος τη ζωή του τον τελευταίο αιώνα…



Spread the love