Spread the love


Το τραγούδι «Δεν έχει αρχή» από την ταινία Λόλα – σε στίχους του Βαγγέλη Γκούφα-, που έγραψε το 1964 ο 25χρονος τότε Ξαρχάκος για τις ανάγκες της ταινίας «Λόλα», επανακάμπτει σε μια νέα εκδοχή.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος και η Ηρώ Σαΐα ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια νέα εκδοχή ενός τραγουδιού που άφησε εποχή. Το τραγούδι «Δεν έχει αρχή» -σε στίχους του Βαγγέλη Γκούφα-, που έγραψε το 1964 ο 25χρονος τότε Ξαρχάκος για τις ανάγκες της ταινίας «Λόλα», επανακάμπτει σε μια νέα εκδοχή που φέρει την υπογραφή του Νεοκλή Νεοφυτίδη, ενός νέου συνθέτη που τα τελευταία χρόνια είναι στενός συνεργάτης και του Ξαρχάκου και της Σαΐα.

Στο νέο άκουσμα, στο πιάνο βρίσκεται ο Νεοκλής Νεοφυτίδης, στην ηλεκτρική κιθάρα ο Δημήτρης Σιάμπος και στο ηλεκτρικό μπάσο ο Χάρης Κελλάρης.

Το «Δεν έχει αρχή» συνδέθηκε με την πρώτη ερμηνεύτριά του, την Τζένη Καρέζη. Το τραγούδι γράφτηκε ειδικά για τη σκηνή που η Λόλα, μια τραγουδίστρια σε καμπαρέ – ο χαρακτήρας της Καρέζη-, ετοιμάζεται να αντικρίσει μετά από τρία χρόνια τον πρώην αγαπημένο της, Άρη (στον ρόλο του ο Νίκος Κούρκουλος). Ο τελευταίος πέρασε αυτά τα χρόνια φυλακισμένος, αλλά και προδομένος από τους φίλους του και την πρώην αγαπημένη του.

Πενήντα ένα χρόνια μετά, το τραγούδι -με τη φωνή και του συνθέτη του να παρεμβαίνει απαγγέλλοντας τους στίχους- δοκιμάζει μια νέα καριέρα. Η κυκλοφορία του –στην ψηφιακή του μορφή- συνδυάζεται και με την έναρξη των καλοκαιρινών εμφανίσεων της Σαΐα. Η Ηρώ μαζί με τον Νεοκλή Νεοφυτίδη στο πιάνο και τη συνοδεία ενός μπάσου (Ilya Algaer) θα βρίσκεται από τις 16 Μαΐου και για πέντε Δευτέρες στον εξωτερικό χώρο του Polis Art cafe (Aίθριο Στοάς Βιβλίου, πάνω απ’ το Θέατρο Τέχνης).

Ακουστε το τραγούδι απο το youtube

Η ίδια η Σαΐα περιγράφει το πρόγραμμα ως «ένα πρόγραμμα με τραγούδια για το καλοκαίρι που έρχεται, για τον ρομαντισμό, τον έρωτα, την ανεμελιά και τη χαρά της εποχής αλλά και για τη μοναξιά και τη μελαγχολία του ανθρώπου στο αστικό τοπίο». Το πρόγραμμα αποτελείται από τραγούδια από την προσωπική της δισκογραφία, τραγούδια μεγάλων δημιουργών, αλλά και τραγούδια από τη δημοτική μας παράδοση

Ας θυμηθούμε και ακόμη 3 εκτελέσεις της μοναδικής αυτής μουσικής στιγμής του Σταύρου Ξαρχάκου, με την Καρέζη το 1964, την Αγνή το 2007 και την οργανική εκδοχή από το μπουζούκι του Γιώργου Ζαμπέτα

Ακούστε ολόκληρο το ανεπανάληπτο soundtrack σε remaster



Spread the love