Spread the love


Κορνήλιος Διαμαντόπουλος νέο CD Ένα Φτωχό Χαμόγελο. Συμμετέχουν οι φωνές των Αντιγόνη Πενεζη, Ορφέας Περίδης, Σαβίνα Γιαννάτου, Νεκτάριος Μαλλας, Λιζέτα Καλημέρη

7 λόγοι για να ακούσει κάποιος το «ΦΤΩΧΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ»

1. Για Τους Τραγουδιστές: Δύο νέοι καλλιτέχνες, η Αντιγόνη Πενέζη και ο (γνωστός από το Voice) Νεκτάριος Μαλλάς, πλαισιώνονται από τρεις κορυφαίες – εμβληματικές προσωπικότητες του ελληνικού τραγουδιού, την Σαβίνα Γιαννάτου, τον Ορφέα Περίδη και την Λιζέτα Καλημέρη.
2. Για Τις Συνθέσεις: Έχει γίνει διακριτική προσπάθεια πολυρυθμικών πολυφωνιών, ανατολικοδυτικών ακουσμάτων, τροπικών αντιστίξεων και παντρέματος πολύ ετερόκλητων επιρροών, εξωθώντας ένα φαινομενικά εντεχνολαϊκό υπόβαθρο σε κάτι μάλλον διαφορετικό και ίσως ακατάτακτο.
3. Για Τους Στίχους: Μέσα στον οικείο αλλά και κορεσμένο χώρο της ερωτικής θεματολογίας, η στιχουργία δοκιμάζει διευρύνσεις του πλαισίου της. Έτσι συνδέει τα πάθη με έννοιες όπως το νόημα της ύπαρξης, ο χρόνος, η κοινωνία, οι ανθρώπινες σχέσεις, οι αντιφάσεις, τα αδιέξοδα και η τραγικωμωδία τους.
4. Για Την Ενορχήστρωση: Καταγράφεται προσπάθεια ριζικής ηχοχρωματικής ανανέωσης, χωρίς μπουζούκι αλλά με ντόπια όργανα (κανονάκι, ούτι, λύρες…), με παραδοσιακά απ’ όλο τον Κόσμο (νέϋ, τσίτερ, κότο…) και με ιδιοκατασκευές (πενταχορδομονόχορδο, κιθάρπα, σύρμα…)
5. Για Τις Πατέντες: Πίσω από την πρώτη ανάγνωση των τραγουδιών συνωστίζονται ευρεσιτεχνίες σε ζητήματα συνθετικών τεχνικών, ηχοληπτικών συγκερασμών και ψυχοακουστικών καινοτομιών όπως οι μικροεπεξεργασίες και οι ψευδοκτάβες.
6. Για Τους Μουσικούς: Χάρης Λαμπράκης, Μάρθα Μαυροειδή, Αλέκος Βρέτος, Λευτέρης Ανδριώτης… Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες ερμηνευτές και αυτοσχεδιαστές είναι σημαντικοί συνθέτες με αξιόλογη δισκογραφία, ιδίως στον χώρο της αποκαλουμένης έθνο-τζαζ» (και όχι μόνο).
7. Για Ορισμένες Αναφορές: Η «Αλλαγή Πορείας» συνδέεται με το «Δεν ξέρω πόσο σ’ αγαπώ» του Καλδάρα και η «Ζαλουμέ» προεκτείνει την «Σαλώμη» του Λουδοβίκου των Ανωγείων. Στο «Ότι εις τον Αιώνα» τρεις σημερινοί μουσικοί συνομιλούν με τον λυράρη Λάμπρο Λεονταρίδη (από ταξίμι της δεκαετίας του ’20) μιξαρισμένοι από τον Στέλιο Γιαννακόπουλο, ιστορικό τεχνικό της παλιάς Κολούμπια, του Μάνου, του Μίκη και του Χατζιδακικού Τρίτου Προγράμματος.

Περιεχόμενα δίσκου
01. Ενα Φτωχό Χαμόγελο – Λιζέτα Καλημέρη
02. Αυτή Εδω Η Σιωπή – Αντιγόνη Πενέζη
03. Οινος Ευφραινει Καρδιαν – Νεκτάριος Μάλλας
04. Χρονε – Ορφέας Περίδης
05. Τυχαια Σημανση – Αντιγόνη Πενέζη
06. Στο Φεγγαρι – Αντιγόνη Πενέζη
07. Ζαλουμε – Λιζέτα Καλημέρη
08. Αλλαγη Πορειας – Αντιγόνη Πενέζη
09. Μεσανυχτα – Αντιγόνη Πενέζη, Νεκτάριος Μάλλας
10. Οτι Εις Τον Αιωνα
11. Αριθμολογιο – Νεκτάριος Μάλλας, Μαρία Περδικούρη
12. Με Πηρανε Τα Δακρυα – Νεκτάριος Μάλλας
13. Σβηνοντας – Αντιγόνη Πενέζη
14. Ενας Παλιος Αντεραστης – Αντιγόνη Πενέζη
15. Φιλια Φιλια
16. Εγω Γεννηθηκα Μικρο – Σαβίνα Γιαννάτου

 

Βιογραφικό Κορνηλιος Διαμαντοπουλος

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Πραγματοποίησε κυρίως μουσικές και εικαστικές σπουδές.

Ζωγραφικη
Σύνθεση και σχέδιο με τους Γ. Δρόσο και Β. Βλαχόπουλο.
Δημοσιεύσεις: Εικονογραφήσεις (κόμικς σχέδια) στα περιοδικά Βαβέλ, Παρά Πέντε, Νέο Επίπεδο, Μελωδία κ.α.
Συμμετοχή σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ανάλογου περιεχομένου σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία.

Μουσικη
Σύνθεση ενορχήστρωση και ανώτερα θεωρητικά με τους Αλ. Αινιάν, και Θ.
Aντωνίου. Περισσότερες από 60 συνθέσεις, από σολιστικές έως ορχηστικές.
Έχει γράψει επισης, μουσική για τον κινηματογράφο και έχει συνεργαστεί με τον Ν. Μαμαγκάκη (επιμελητής παρτιτούρας στην όπερα Ερωτόκριτος).
Έργα του στην Ελλάδα και το εξωτερικό και περιλαμβάνονται στο ρεπερτόριο του κουαρτέτου F.Bacon και του Xenakis Ensemble.

Μουσικη Δημοσιογραφια
Συνεργασίες μουσικολογικού, μουσικογραφικού και δημοσιογραφικού περιεχομένου με τα Μουσικά περιοδικά: Μουσική, Δισκογραφία, Ταρ, Μελωδία, Θεατής, Jazz &Τζαζ
Συνεργάτης της ΕΡΤ 1988-1997. Παραγωγός και παρουσιαστής ραδιοφωνικών
εκπομπών, αφηγητής τηλεοπτικών εκπομπών-ντοκυμαντερ, μουσικός επιμελητής. στο πλαίσιο των υπερχιλίων ραδιοφωνικών εκπομπών του έχει παρουσιάσει περισσότερες από 100 μονογραφίες, βιογραφίες, και εργογραφίες σύνθετων.

Ερευνα
Δοκίμια για θεωρητικά μουσικά θέματα: Μελέτες, άρθρα και έρευνα θεωρητική και εφαρμοσμένη, με αντικείμενο την μικροτονική σύνθεση και πολυφωνία.
Έχει διδάξει μικροτονική σε σχετικά σεμινάρια και έχει συνθέσει περισσότερα από 30 έργα αυτού του είδους. Ιδρυτής και διευθυντής του εργαστηρίου ΕΝΑΤΗΜΟΡΙΟΝ .
Απο το 2002, το όνομά του συμπεριλαμβάνεται στα λεξικά Ελλήνων Συνθετών.



Spread the love