Spread the love


Ακούγοντας το όνομα Σαράντης Σαλέας κατευθείαν το μυαλό μας πάει σε κάποιο μέλος της γνωστής μουσικής οικογένειας. Στην πραγματικότητα όμως ο ίδιος είναι κάτι περισσότερο από αυτό.

Του Τσακίρη Κωνσταντίνου

Ο Σαράντης Σαλέας είναι μουσικός, λαϊκός τραγουδιστής, συνθέτης και έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα του Ελληνικού πενταγράμμου, αλλά και με τον αδερφό του Βασίλη.

Σαράντης Σαλέας

Ο Σαράντης Σαλέας και οι συνεργασίες του με τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής του τον κάνουν να ξεχωρίσει και να τον αποκαλέσουν ως τον μεγαλύτερο Έλληνα σολίστ στα πλήκτρα, που τελικά όμως αποφάσισε να ασχοληθεί με το κρυφό μεράκι του που ήταν το τραγούδι.

Ο Σαράντης Σαλέας έχει φωνή,  ξεχωριστή, αναγνωρίσιμη έχει ένα ιδιαίτερο ηχόχρωμα και  φτάνει στα αυτιά του ακροατή ζεστή, φιλική, οικεία. Γι’ αυτό μόνο όταν τον ακούσεις,  τον γνωρίσεις  και μιλήσεις μαζί του καταλαβαίνεις , ότι πρόκειται για ένα πηγαίο ταλέντο και ένα πρόσωπο που  έχει πάθος με ότι καταπιάνεται.

Ο Σαράντης Σαλέας παρουσίασε το πρώτο του δισκογραφικό άλμπουμ  , που γνώρισε  μεγάλη επιτυχία με τίτλο «Όπου πάω αγαπάω». Το δεύτερο ήταν το «Αν ανταμώναμε», ακολούθησαν τα άλμπουμ «Τραγούδια Τρελλών Ανέμων», «Καταθέτω», «Μην τολμήσεις». Οι συντελεστές σε αυτά τα άλμπουμ, συνθέτες και στιχουρχοί, ήταν οι Χρήστος Νικολόπουλος , Αντώνης Βαρδής, Σταμάτης Σπανουδάκης, Βασίλης Σαλέας, Αλέκος Χρυσοβέργης, Σπύρος Γιατράς, Πάνος Φαλάρας, Ελένη Βιτάλη, Γιάννης Πάριος, Σταμάτης Γονίδης, Gipsy Kings, Βασίλης Παπαδόπουλος. Στην συνέχεια ακολούθησε το άλμπουμ «Πολύτιμα+Live», αφιέρωμα στους μεγάλους συνθέτες όπως Α. Καλδάρα, Μ. Λοϊζο, Μ. Πλέσσα, Ορφέα Περίδη, Σ. Μάλαμα, Τ. Βοσκόπουλο, Γ. Κόρο. Επόμενο άλμπουμ «Μην την κατηγορείτε».

Στη συνέχεια εκτός από το έντεχνο και λαϊκό τραγούδι, ο Σαράντης Σαλέας ασχολήθηκε και με το έθνικ ρεπερτόριο. Εμφανίστηκε στο «ΓΥΑΛΙΝΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ» πρωταγωνιστώντας στην παράσταση «OPRE ROMA» με μουσικούς, τραγουδιστές και χορευτές από Βαλκάνια, Ισπανία και Τουρκία. Η παράσταση έγινε και άλμπουμ με τίτλο «Free Gipsy Music».

Σαράντης Σαλέας

Στη συνέχεια ο Σαράντης Σαλέας παρουσίασε το άλμπουμ «Εγώ Μεγάλωσα Νωρίς» και το τελευταίο άλμπουμ με την μεγάλη επιτυχία και τον ομώνυμο δίσκο «Στην καρδιά μου βάζω αμπάρες» σε συνεργασία με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών “Vodafone Hellas”.

Εκτός από τα Λαϊκά Κέντρα, ο Σαράντης Σαλέας έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής του Λονδίνου, της Κωνσταντινούπολης, σε φεστιβάλ μουσικής εξωτερικού, Μελβούρνη, Μόναχο, Νέα Υόρκη, Τορόντο, Μόντρεαλ, Ισραήλ, Τίρανα, Σαν Φρανσίσκο, Μαϊάμι, Σικάγο, Λος Άντζελες, Ντιτρόιντ, Τέξας, Βαλτιμόρι, Νιού Τζέρσι κτλ.

Σήμερα ο Σαράντης Σαλέας επιστρέφει μετά από μια παύση λίγων ετών στην δισκογραφία με την επανεκτέλεση του τραγουδιού «Αναρωτιέμαι» με την Κατερίνα Τοπάζη , τραγούδι που είχε τραγουδήσει με την Ελένη Βιτάλη.

Σαράντης Σαλέας

Ο Σαράντης Σαλέας γεννήθηκε στην Πάτρα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι μέλος μιας μουσικής οικογένειας, αφού ο πατέρας αλλά όπως και ο θείος αλλά και ο παππούς του υπήρξαν σπουδαίοι κλαρινίστες και εν συνεχεία ο αδερφός του, μοναδικός σολίστ του κλαρίνου Βασίλης Σαλέας.

Από ηλικία 11 ετών ο Σαράντης Σαλέας άρχισε να ασχολείται με την μουσική, συγκεκριμένα με τα keyboards. Σε ηλικία 13 αρχίζει να δουλεύει ως μουσικός σε διάφορα νυχτερινά μαγαζιά και στα 16 του ξεκινά η δισκογραφική του πορεία, παράλληλα κάνει και σπουδές στο Ωδείο «Σταύρος Παλλιάς» για να τελειοποιήσει την μουσική του παιδεία.

Οι συνεργασίες του με τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής του τον κάνουν να ξεχωρίσει και να τον αποκαλέσουν ως τον μεγαλύτερο Έλληνα σολίστ στα πλήκτρα. Τελικά αποφάσισε όμως να ασχοληθεί με το κρυφό μεράκι του που ήταν το τραγούδι.

Το πρώτο του δισκογραφικό άλμπουμ, που γνώρισε  μεγάλη επιτυχία είχε τίτλο «Όπου πάω αγαπάω». Το δεύτερο ήταν το «Αν ανταμώναμε», ακολούθησαν τα άλμπουμ «Τραγούδια Τρελλών Ανέμων», «Καταθέτω», «Μην τολμήσεις». Οι συντελεστές σε αυτά τα άλμπουμ, συνθέτες και στιχουρχοί, ήταν οι Χρήστος Νικολόπουλος , Αντώνης Βαρδής, Σταμάτης Σπανουδάκης, Βασίλης Σαλέας, Αλέκος Χρυσοβέργης, Σπύρος Γιατράς, Πάνος Φαλάρας, Ελένη Βιτάλη, Γιάννης Πάριος, Σταμάτης Γονίδης, Gipsy Kings, Βασίλης Παπαδόπουλος. Στην συνέχεια ακολούθησε το άλμπουμ «Πολύτιμα+Live», αφιέρωμα στους μεγάλους συνθέτες όπως Α. Καλδάρα, Μ. Λοϊζο, Μ. Πλέσσα, Ορφέα Περίδη, Σ. Μάλαμα, Τ. Βοσκόπουλο, Γ. Κόρο. Επόμενο άλμπουμ «Μην την κατηγορείτε».

Στη συνέχεια Ο Σαράντης Σαλέας εκτός από το έντεχνο και λαϊκό τραγούδι, ασχολήθηκε και με το έθνικ ρεπερτόριο. Εμφανίστηκε στο «ΓΥΑΛΙΝΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ» πρωταγωνιστώντας στην παράσταση «OPRE ROMA» με μουσικούς, τραγουδιστές και χορευτές από Βαλκάνια, Ισπανία και Τουρκία. Η παράσταση έγινε και άλμπουμ με τίτλο «Free Gipsy Music».

Στη συνέχεια το άλμπουμ «Εγώ Μεγάλωσα Νωρίς» και το τελευταίο άλμπουμ με την μεγάλη επιτυχία και τον ομώνυμο δίσκο «Στην καρδιά μου βάζω αμπάρες» σε συνεργασία με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών “Vodafone Hellas”.

Εκτός από τα Λαϊκά Κέντρα, έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής του Λονδίνου, της Κωνσταντινούπολης, σε φεστιβάλ μουσικής εξωτερικού, Μελβούρνη, Μόναχο, Νέα Υόρκη, Τορόντο, Μόντρεαλ, Ισραήλ, Τίρανα, Σαν Φρανσίσκο, Μαϊάμι, Σικάγο, Λος Άντζελες, Ντιτρόιντ, Τέξας, Βαλτιμόρι, Νιού Τζέρσι κτλ.

Σαράντης Σαλέας

Προέρχεστε από μια οικογένεια με «τσιγγάνικη» καταγωγή και με  παράδοση στην μουσική , πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε στην ζωή σας αλλά και στην καριέρα σας αυτό;

«Έπαιξε ρόλο γιατί από μικρός άκουγα μουσική μόνο στο σπίτι, από τον παππού μου, από τον πατέρα μου τον θείο μου και τον αδερφό μου και ήταν επόμενο να ασχοληθώ και εγώ, ξεκινώντας από πιάνο και πλήκτρα μαζί με τον Βασίλη. Και ναι ήταν εύκολο με τα ακούσματα που είχα, αλλά και δύσκολο συγχρόνως  γιατί όταν προέρχεσαι από μουσική οικογένεια, από μεγάλους καλλιτέχνες, πρέπει να είσαι καλός, για να φανείς»

Ποια η σχέση σας με τον αδερφό σας Βασίλη Σαλέα και πως είναι να δουλεύετε μαζί του όταν αυτό χρειάστηκε;

«Είναι πάρα πολύ καλή, αφού από μικροί πηγαίναμε μαζί, στο σχολείο, στο ωδείο, και στις δουλειές,  γενικά ήμασταν περισσότερο μαζί, παρά με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Γι’ αυτό και οι συνεργασίες μας ήταν πολύ καλές και επιτυχημένες, ως μουσικοί, μέχρι το 1993 που αποφάσισα να ασχοληθώ και με το τραγούδι, επειδή είχα το ψώνιο».

Επίσης έχετε συνεργαστεί με πάρα πολύ μεγάλα ονόματα του Ελληνικού πενταγράμμου και δισκογραφικά αλλά και σε διάφορες εμφανίσεις σε κέντρα, συναυλίες  και αλλού. Τι είναι αυτό που  πήρατε και πως το εισπράξατε όλο αυτό στα τόσα χρόνια στην  καριέρας σας;

«Ήταν πολύ ωραίο και τιμητικό γιατί με στήριξαν όλοι, με αγαπούσαν και εγώ τους αγαπούσα και τους αγαπώ, γιατί γνωριζόμασταν χρόνια, από τότε που ήμουν μουσικός στα στούντιο και στα μαγαζιά, μέχρι που ξεκίνησα το τραγούδι και ήθελαν όλοι να μου γράψουν τραγούδια, γιατί ήξεραν ότι θα μου δώσουν τα τραγούδια τους και θα τα πω καλά».

.

Σαράντης Σαλέας

Υπάρχει κάποιο πρόσωπο που δεν έχετε συνεργαστεί στην πορεία σας  και θα θέλατε να συνεργαστείτε;

«Βέβαια υπάρχουν πολλοί Έλληνες δημιουργοί ακόμα, που θα ήθελα να συνεργαστώ, όπως η Χαρούλα Αλεξίου, ο Γιώργος Νταλάρας, η Μαρινέλα, γιατί με τους υπόλοιπους έχουμε κάνει πράγματα γενικά, την Ελένη Βιτάλη, τον Γιάννη Πάριο, Αλέκο Χρυσοβέργη, Σπύρο Γιατρά την Κατερίνα Κόρου, έχω κάνει ένα ντουέτο, την Ευδοκία, τον Σταμάτη Σπανουδάκη, έχουμε κάνει κάτι βυζαντινά ταξίδια, αλλά και ένα τραγούδι».

Σαράντης Σαλέας

Επίσης κ. Σαλέα ξέρω ότι εκτός από τραγουδιστής και μουσικός είστε και συνθέτης. Μιλήστε μου λίγο γι’ αυτό!

«Ναι, μου αρέσει πολύ η σύνθεση, γιατί είναι δημιουργία. Όταν γράφεις κάτι το χαίρεσαι. Έχω γράψει πολλά, όπως οι Αμπάρες, στίχοι, μουσική, έχω γράψει το «Αναρωτιέμαι» που τραγούδησα στην αρχή με την Ελένη Βιτάλη, έχω γράψει τραγούδια που τα έχω πει ντουέτο με την Πίτσα παπαδοπούλου, με τον Αντύπα ντουέτο το «Άθελα μου», για τον Τόλη Βοσκόπουλο αλλά και για τον Διονύση Σαββόπουλο το «Φέρτε μου μια βαριοπούλα όλα να τα σπάσω όλα».

Ο περισσότερος κόσμος σαν γνώρισε καλύτερα πριν λίγα χρόνια με το τραγούδι που έγινε χιτ στην «Καρδιά μου βάζω αμπάρες». Πως αισθάνεστε που ενώ είστε στο χώρο τόσα χρόνια και ένα τραγούδι σας έκανε πιο δημοφιλή; Το περιμένατε όλο αυτό τον χαμό που έκανε;

«Βασικά πριν το συγκεκριμένο τραγούδι είχα ασχοληθεί με έθνικ τραγούδια, κάναμε παραστάσεις στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο με τον αδερφό μου και ξένους μουσικούς από Βαλκάνια και Τουρκία, αλλά και με Έλληνες μουσικούς από την Κρατική Ορχήστα Αθηνών, μετά από αυτό έκανα μια παύση και μετά ήρθε η πρόταση από την «Vodafone» να γράψω το συγκεκριμένο τραγούδι, και πήγε πολύ καλά. Πολλές δουλειές, περισσότερη αναγνωσιμότητα».

Τι νέο ετοιμάζετε αυτό τον καιρό; Κάποιο τραγούδι, κάποιες εμφανίσεις ή συναυλίες;

«Αυτό τον καιρό βρίσκομαι στο στούντιο, τελειώνω σε λίγες ημέρες το νέο μου δίσκο με πολλά τραγούδια, δικά μου, του αδερφού μου, του Νίκου του Βαξαβανέλη και άλλων δημιουργών, νέα παιδιά, στον οποίο θα περιλαμβάνεται και το τραγούδι «Αναρωτιέμαι», που έχω κάνει επανεκτέλεση με την Κατερίνα Τοπάζη, θα είναι ωραία δουλειά και εύχομαι να πάει καλά. Επίσης θα ξεκινήσω περιοδείες σε Ελλάδα και εξωτερικό».

Σαράντης Σαλέας

Μέσα στα τόσα χρόνια στην νύχτα αποφασίσατε να κάνετε και οικογένεια! Μπορεί ένας άνθρωπος που ασχολείται με αυτό το επάγγελμα να δημιουργήσει εύκολα οικογένεια και αυτή να κρατηθεί «δεμένη»;

«Νομίζω αν το ζευγάρι είναι δεμένο, τα καταφέρνεις, παίζει ρόλο ο χαρακτήρας, γιατί δεν έχει σημασία το αν δουλεύεις μέρα ή νύχτα, γιατί και μέρα να δουλεύεις αν δεν τα βρίσκεις με τον/την σύντροφος σου, κάτι δεν πάει καλά. Επίσης όταν υπάρχει αγάπη και καλή θέληση, όλα πάνε καλά. Η δουλειά είναι δουλειά».

Μιλήστε μου για την σύζυγο σας και τα 4 παιδιά σας; Τα παιδιά σας ακολουθούν τα βήματα σας στην μουσική;

«Είμαστε πολλοί αγαπημένοι και ερωτευμένοι με την σύζυγο. Ναι έχουμε 3 κόρες και έναν γιο, ο οποίος ασχολείται και αυτός με την μουσική, είναι ταλέντο, τα πάει μια χαρά στο πιάνο, η πρώτη μου κόρη είναι μουσική παραγωγός, η δεύτερη δασκάλα και η τρίτη τελειώνει Νομικό Δίκαιο Ασιατικών και Τουρκικών χωρών».

Τι ρόλο παίζει στην ζωή σας ο έρωτας και αν έχετε απιστήσει ή έχετε σκεφτεί να απιστήσετε ποτέ, ή κάποιος πειρασμός;

«Πολύ σημαντικό, χωρίς έρωτα και αγάπη δεν γίνεται τίποτα. Πειρασμοί υπάρχουν πάντα, αλλά δεν θα έλεγα ότι έχω απιστήσει, γιατί υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι . Να φλερτάρεις είναι ωραία πράγμα, αλλά να μην προχωράς παρακάτω».

Έχετε ακούσει, ή έχετε διαβάσει  αρνητικές κριτικές για την δουλεία σας ή για την «τσιγγάνικη» καταγωγή σας και αν ναι  πως τις διαχειρίζεστε;

«Όχι μέχρι σήμερα δεν έχω ακούσει ούτε διαβάσει κάτι αρνητικό, πάνε όλα καλά, δόξα το θεό με αγαπάνε όλοι, γιατί στην ζωή ότι δίνεις παίρνεις».

Πως βιώνεται εσείς την οικονομική κρίση ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης και κατεπέκταση η δικοί σας άνθρωποι;

«Και εγώ, όπως όλοι δυσκολευόμαστε, γιατί είχαμε μάθει κάπως αλλιώς και τώρα έχουμε μπει σε μια κατάσταση, που μας προβληματίζει όλους. Δεν έχει σημασία που εγώ, είμαι καλύτερα από ένα γείτονα, ένα φίλο, από ένα συγγενή, υπάρχει στεναχώρια για όλους και προβληματισμοί. Γιατί όταν κάνουμε εμφανίσεις εδώ στην Ελλάδα βλέπουμε τον κόσμο, το πρόσωπο του να χει μια μελαγχολία μέχρι να παρασυρθούν από την μουσική».

Πιστεύετε ότι η δισκογραφία στην Ελλάδα έχει «πεθάνει» και λόγω της κρίσης, λόγω του ιντερνετ αλλά και λόγω έλλειψης ταλέντων;

«Στην Ελλάδα η μουσική έχει πρόβλημα γενικά, και οι δισκογραφικές δεν πάνε καλά, λόγω ίντερνετ, από τις εφημερίδες που δίνουν τα cd τζάμπα, με αποτέλεσμα οι δημιουργοί να έχουν πρόβλημα, γιατί αν είναι και τραγουδιστές θα μπορέσουν να δουλέψουν κάπου, ένας μόνο συνθέτης ή μουσικός έχει πρόβλημα».

Εσείς όταν ξεκινήσατε δεν υπήρχαν τα λεγόμενα ταλεντ σόου, τα οποία υπάρχουν σήμερα και ψάχνουν για νέες φωνές. Ποια είναι η γνώμη σας γι’αυτά;  Αν σας γινόταν πρόταση να συμμετάσχετε ως κριτής, σε ένα από αυτά τα σόου θα πηγαίνατε;

«Θα πήγαινα από την στιγμή που θα μπορούσα να πω ελεύθερα την γνώμη μου για να μπορέσω και εγώ να βοηθήσω, αλλά δεν ξέρω γιατί θέλει συζήτηση διότι υπάρχουν πολύ καλές φωνές, που στην συνέχεια δεν κάνουν τίποτα, δεν υπάρχει στήριξη μετά.

Αν κάποιο από τα παιδιά κ. Σαρλαντη Σαλέα σας ήθελε να συμμετάσχει ως διαγωνιζόμενο θα το αφήνατε; Τι θα του λέγατε;

«Δεν νομίζω καλύτερα να τον βοηθούσα εγώ, άλλωστε είναι μουσικός. Και η μία κόρη που τραγουδάει δεν νομίζω, για να μην την βάλω και πάρουν τα μυαλά της αέρα. Αν ήθελα θα την βοηθούσα εγώ».

Εσείς υπήρξε κάποια στιγμή που μπορεί να πήραν τα μυαλά σας αέρα;

«Κοιτάξτε υπάρχουν στιγμές, όχι αέρα. Απλά λόγω μεγάλης επιτυχίας πολλές φορές μπορεί να παρασύρεσαι και να ζητάς μεγαλύτερες αμοιβές, τίποτα άλλο, ο χαρακτήρας μου δεν άλλαξε ποτέ. Και ναι πάντα παίζει ρόλο και ο χαρακτήρας, όλα βλέπονται και φαίνονται και ακούγονται. Σημασία σε έναν καλλιτέχνη είναι η διάρκεια».

Το τελευταίο διάστημα έγινε ντόρος με την δήλωση της Πάολα για τον Στέλιο Καζαντζίδη, «Ο Καζαντζίδης, που είναι η μεγαλύτερη φωνή από όλες, τραγουδούσε 40 τραγούδια για τον πόνο και άλλα τόσα για τη μετανάστευση. Δεν αρκούσε να πει δυο-τρία για το κάθε θέμα» Εσείς πως σχολιάζετε τα λεγόμενα της;

«Όταν μιλάμε για αυτά τα ονόματα, όπως τον Στέλιο Καζαντζίδη, καλό είναι να μιλάμε με σεβασμό, γιατί ο Στέλιος είναι ο Εθνικός μας τραγουδιστής. Αναγνωρίζεται όχι μόνο στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Κανένας τραγουδιστής και της γενιάς μου αλλά και πριν δεν είχε πει κάτι κακό για τον Καζαντζίδη, γι’ αυτό μόνο σεβασμός. Δεν χρειάζεται να εκμεταλλευτεί ο Στέλιος κανέναν, είναι οι εποχές, τότε φεύγανε οι Έλληνες, μετανάστες, τώρα γράφουν τραγούδια και μουσικές για τα πάντα».

Επίσης σε άλλη συνέντευξη η Πάολα αναφέρθηκε και στον Μανώλη Αγγελόπουλο, αποκαλώντας τον γύφτο. Πως το σχολιάζετε και αυτό;

«Δεν θέλω να αναφερθώ σε αυτό πολύ, απλά το μόνο που έχω να πω ότι ένας άνθρωπος δεν είναι γύφτος επειδή έχει αυτή την καταγωγή, θεωρώ πως είναι αυτός που δεν έχει σπίτι, ζει στον δρόμο, φοράει σκισμένα ρούχα, είναι “βρώμικος” και γενικά απεριποίητος. Φυσικά δεν μιλάμε για τους άστεγους».

Σαν τραγουδίστρια εσείς πως την βλέπετε; Θα συνεργαζόσασταν αν σας γινόταν πρόταση;

«Είναι πολύ καλό παιδί και καλή τραγουδίστρια, την έχω γνωρίσει και από κοντά. Βεβαίως θα συνεργαζόμουνα μαζί της».

Πριν κλείσουμε θέλω να μου πείτε λίγα λόγια για το φαινόμενο Παντελίδης; Είχατε παρακολουθήσει την μικρή αλλά τόσο γεμάτη του πορεία στο χώρο και αν ναι ποια η άποψη σας;

«Κατ’ αρχήν λυπήθηκα πάρα πολύ που έφυγε ένα παιδί τόσο νέο, γιατί είναι κρίμα και άδικο. Είχε βρει τον παλμό της νεολαίας, ήταν αυθεντικός, είπε ωραία τραγούδια, ωραίο στίχο και είχε ανταπόκριση, γιατί το ζούσε ο ίδιος και αυτό, όταν το ζει ένας τραγουδιστής μεταδίδεται στον κόσμο, όταν είσαι αληθινός. Και θυμάμαι όταν εγώ έκανα την επιτυχία με τις Αμπάρες, μετά από 7-8 μήνες έκανε την πρώτη του επιτυχία. Και υπάρχει και ένα βίντεο, που μου δείξαμε, στο οποίο ο Παντελής ήταν σε ένα κλάμπ, έπαιζε το τραγούδι μου και φώναζε δώσε Σαράντη ».

Ο Σαράντης Σαλέας στα official facebook official facebook



Spread the love