Spread the love


Στην Αθήνα επικρατεί αισιοδοξία ότι θα υπάρξει λύση, τόσο για το μηχανισμό των προληπτικών μέτρων όσο και για το χρέος.

Στις αρχές Μαρτίου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε προβλέψει ότι η αξιολόγηση του Ελληνικού Προγράμματος θα τελείωνε στις 25 Μαρτίου.

Τώρα ελπίζει πως αυτό θα συμβεί δύο μήνες μετά, στις 24 Μαίου.

Σε διπλωματικό μαραθώνιο επιδίδεται η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να καμφθεί το “αγκάθι” των προληπτικών μέτρων, που φρενάρει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, και να κλείσει η συμφωνία με τους πιστωτές στο τακτικό Eurogroup της 24ης Μαΐου, επιτρέποντας την εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης ως το δεύτερο 10ημερο του Ιουνίου.

Στην Αθήνα επικρατεί αισιοδοξία ότι θα υπάρξει λύση, τόσο για το μηχανισμό των προληπτικών μέτρων όσο και για το χρέος, καθώς όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, ανεξαρτήτως της σκληρής ή πιο διαλλακτικής στάσης που τηρούν, θέλουν να αποφευχθεί το αδιέξοδο.

Στο πλαίσιο των διπλωματικών διαβουλεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, θεωρείται πιθανό το σενάριο να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών για το ζήτημα της Ελλάδας, πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της 9ης Μαΐου, ώστε να μην αποβεί άκαρπη η συνεδρίαση.

Εκτός από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στην “προσύνοδο” αναμένεται να συμμετάσχουν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο Γάλλος ομόλογός του, αλλά και οι επικεφαλής των θεσμών, προκειμένου να δοθεί μία πολιτική ώθηση για συμφωνία στο Eurogroup της 9ης Μαΐου και διευθέτηση των τυπικών της διαδικασίας στις 24 Μαΐου.

Εξαιρετικά σημαντική θεωρείται η στάση που έχει τηρήσει η Γαλλία, καθώς σε επικοινωνία του Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, το Παρίσι διαμήνυσε ότι πρέπει να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup, διαφορετικά θα πρέπει να συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής.

Αυτή η στάση φαίνεται ότι ενεργοποίησε τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν στη συνέχεια τόσο ο κ. Ντάισελμπλουμ όσο και ο κ. Γιούνκερ για τη σύγκληση της “προσυνόδου”.

“Κλειδί” των εξελίξεων αναμένεται να αποδειχθεί η στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε, ο οποίος προς το παρόν κρατάει κλειστά τα “χαρτιά” του.

Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή μέτρα, όπως τα επιθυμεί το ΔΝΤ, κάτι που φαίνεται πως κατανοούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Το κακό σενάριο, που περιλαμβάνει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με αιχμή τη λήψη των προληπτικών μέτρων, θα σημάνει χρονική παράταση των διαβουλεύσεων και μετά τον Μάιο, δηλαδή πέρα από τις αντοχές των κρατικών ταμείων.

Σε αυτή την περίπτωση, το “φλερτ” με τον “κόκκινο” Ιούλιο θα γίνει έντονο, καθώς εκτός από τα 2,5 δισ. ευρώ που θα απαιτηθούν για την καταβολή μισθών και συντάξεων θα πρέπει να πληρωθούν 3,6 δισ. ευρώ σε ΔΝΤ και ΕΚΤ, αρχής γενομένης από τις 13 του μήνα.



Spread the love