Spread the love


Αρχίζει η συζήτηση για το χρέος παρά τις κατάρες στο εσωτερικό και τις διαμαρτυρίες στο εξωτερικό, όπως γράφει το Spiegel.

Ο γερμανικός Τύπος και συγκεκριμένα το Spiegel, έφερε στο φως της δημοσιότητας τις γερμανικές προτάσεις για το όλο θέμα.

Δηλαδή το έως που μπορεί αν φτάσει ο Β. Σόιμπλε σε ότι αφορά την μείωση του χρέους αν και ο ίδιος δημοσίως αρνείται πεισματικά ότι δέχεται και τέτοια συζήτηση.

Οι προτάσεις αυτές μάλιστα αποτυπώνονται σε έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, του οποίου προΐσταται ο ίδιος ο Σόιμπλε. Δυο λοιπόν είναι οι τρόποι τους οποίους δέχεται ως μείωση του χρέους ο κ. Σόιμπλε.

Ο ένας είναι μέσω του Μηχανισμού Στήριξης -του ESM- και ο άλλος μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μέσω του ESM μπορούν να σταθεροποιηθούν οι τόκοι για το ελληνικό χρέος σε χαμηλό επίπεδο για δεκαετίες, αναφέρει το περιοδικό και διευκρινίζει ότι, αντίθετα με σχετική πρόταση που υπέβαλε το ΔΝΤ και προέβλεπε επιβάρυνση των εταίρων, με τη γερμανική πρόταση δεν θα πληρώσει κανείς.

«Η ιδέα των ανθρώπων του Σόιμπλε: Ως τώρα ο ESM προσφέρει ομόλογα με διαφορετικούς χρόνους αποπληρωμής και με τα κέρδη συντηρεί την Ελλάδα. Επειδή ο ESM απολαμβάνει πολύ καλή αξιολόγηση, μπορεί να πουλά στην Ελλάδα φθηνό χρήμα.

Να επεκταθούν λοιπόν οι χρόνοι αποπληρωμής αυτών των ομολόγων ώστε η Ελλάδα να μπορεί να απολαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερο διάστημα τα χαμηλά επιτόκια», επισημαίνεται.

Ο δεύτερος τρόπος μεσω της ΕΚΤ είναι επίσης βοηθητικός. Η ΕΚΤ αγοράζει και κρατά ελληνικά ομόλογα από την διεθνή αγορά, πολύ κάτω του κόστους. Δηλαδή αν ένα ομόλογο στοιχίζει 100, η ΕΚΤ το έχει αγοράσει 40 ή 60. Θα το επιστρέψει λοιπόν στην Ελλάδα με την αξία κτήσης και όχι στην ονομαστική αξία. Αυτομάτως το όφελος για την Ελλάδα είναι δισεκατομμύρια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Spiegel, το μειονέκτημα αυτής της διαδικασίας είναι ότι η Ελλάδα θα παρέμενε εξαρτημένη από τον ESM για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ωστόσο για το Βερολίνο υπερτερούν τα πλεονεκτήματα:

«Αυτό δεν μας κοστίζει τίποτε», λένε συνεργάτες του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και επισημαίνουν ότι για ένα τέτοιο μέτρο η κυβέρνηση δεν θα χρειαζόταν έγκριση του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, διότι δε θα αφορούσε πρόγραμμα βοήθειας, αλλά «απλή οικονομική διαχείριση του ESM».

Όλα αυτά πάντως στην περίπτωση που οι Έλληνες συμφωνήσουν να λάβουν προληπτικά μέτρα. Γεγονός πάντως είναι πως η συζήτηση γίνεται.



Spread the love