Spread the love


Στόχος είναι συμφωνία μέχρι Μεγάλη Τετάρτη, ώστε να κλείσουν όλα στο Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης ..

Στο «φουλ» δουλεύουν οι μηχανές  της διαπραγμάτευσης, με υπουργούς και «κουαρτέτο» να βρίσκονταν «κλειδωμένοι» σε μία  νέα μαραθώνια διαπραγμάτευση, από νωρίς το μεσημέρι μέχρι και αργά το απόγευμα της Δευτέρας, καθώς ο στόχος είναι συμφωνία και για τα νέα «προληπτικά μέτρα» μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη, ώστε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να συμμετάσχει στο Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης με την συμφωνία «στο χέρι» και να διεκδικήσει την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους.

Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων, έγινε γνωστό ότι οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, θα συνεχίσουν και σήμερα την προσπάθεια σύγκλησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, τόσο στο «φλέγον» θέμα των προληπτικών μέτρων 3,6 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ αλλά και γύρω από άλλα θέματα της διαπραγμάτευσης, για το κλείσιμο της αξιολόγησης που αφορούν τα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ με εκκρεμότητες όπως το ύψος του αφορολόγητου ορίου, την απελευθέρωση της δευτερογενούς αγοράς των δανείων και το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης

Δύο είναι τα κύρια κομμάτια της διαπραγμάτευσης αυτό το διάστημα. Πρώτα η εξεύρεση λύσης, ώστε να «περάσει» από την βουλή το πακέτο των προληπτικών μέτρων, καθώς η απευθείας νομοθέτηση δεν προβλέπεται. Θα χρειαστεί συμφωνία σε ένα μηχανισμό που θα τα ενεργοποιεί αυτόματα σε περίπτωση που το πρόγραμμα υποαποδίδει και υπάρχει ορατός κίνδυνος μη επίτευξης των στόχων.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μία απόσταση περίπου 200 εκατ. ευρώ στο αφορολόγητο, η οποία πρέπει να καλυφθεί μέχρι την Μ. Τετάρτη το Βράδυ  αλλά και για ένα κενό 70 εκατ. ευρώ στο Ασφαλιστικό.

Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στο πρώην «αγκάθι» των δανείων με την λύση να έχει την μορφή μίας  μεταβατικής περιόδου έως το τέλος του 2017 και περιουσιακά κριτήρια στην ισχύ της προστασίας.

Στο θετικό σενάριο, συμφωνία επικυρώνεται από τους Ευρωπαίους την Μ. Πέμπτη και αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων αμέσως μετά το Πάσχα, ενώ στην περίπτωση που η συμφωνία δεν καταστεί δυνατή εντός των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων, τότε οι επικεφαλής διαπραγματευτές των δανειστών θα αποχωρήσουν για τις χώρες τους και θα επιστρέψουν μετά το Πάσχα, ώστε να ξεκινήσει και πάλι η διαπραγμάτευση.



Spread the love