Spread the love


Το φως της δημοσιότητας «βλέπουν» τα πόθεν έσχες πολιτικών αρχηγών και βουλευτών για το οικονομικό έτος 2012.

Οι δηλώσεις δόθηκαν στη δημοσιότητα από το γραφείο του Β’ αντιπροέδρου της Βουλής και αναρτήθηκαν στο διαδικτυακό τόπο της Βουλής, όπου θα παραμείνουν διαθέσιμες για έναν μήνα.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά εφέτος στα Πόθεν Έσχες των βουλευτών δεν δημοσιεύονται οι τοποθεσίες των ακινήτων που κατέχουν οι βουλευτές, παρα μόνον τα τετραγωνικά και η αξία του ακινήτου.

Δείτε όλα τα Πόθεν Έσχες πατώντας στην βουλή των Ελλήνων

Στην ιστοσελίδα της Βουλής έχουν ήδη αναρτηθεί, αφού δόθηκαν μετά από μεγάλη καθυστέρηση στη δημοσιότητα και θα παραμείνουν για ένα μήνα οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης εν συνόλω 609 βουλευτών, ευρωβουλευτών και των οικονομικών υπευθύνων των κομμάτων για το οικονομικό έτος 2013, δηλαδή αφορούν την χρήση του 2012.

Ενδεικτικό είναι ότι απουσιάζουν δηλώσεις πολιτικών αρχηγών όπως των κ.κ. Σταύρου Θεοδωράκη και Βασίλη Λεβέντη, οι οποίοι τότε δεν ήταν βουλευτές, ενώ όπως προκύπτει, από μια πρώτη ανάγνωση, το 2013..

Πλουσιότερος από τους πολιτικούς αρχηγούς ήταν ο ΓΓ της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος και φτωχότερος ο ΓΓ τουΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο όποιος να σημειωθεί ότι τότε ήταν εξωκοινοβουλευτικός αρχηγός, καθώς πρόεδρος της Κ.Ο. ήταν η Αλέκα Παπαρήγα.

Το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο με επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια και ομόλογα σε εταιρείες κολοσσούς διέθετε την εποχή εκείνη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ ο συνάδελφος του στο Υπουργείο Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης μαζί με την σύζυγο του έχουν ιδιαίτερα μεγάλη ακίνητη περιουσία, παρουσιάζοντας 51 εγγραφές ακινήτων.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας και τότε βουλευτής της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος, παρότι δήλωνε εισοδήματα περίπου 84.000 ευρώ είχε μόνο μία κατάθεση ύψους 17 ευρώ και 30 λεπτών, στην Εθνική Τράπεζα.

Το PSI το 2012, πλήρωσε ακριβά ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, καθώς είδε να κουρεύεται σημαντικά η άξια των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που είχε στην κατοχή του, χάνοντας περίπου 230.000 ευρώ.

Ως ο μόνος κερδισμένος της περιόδου εκείνης εμφανίζεται ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ως απλός βουλευτής –είχε παραιτηθεί και από πρωθυπουργός και από πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- εμφάνισε τρεις νέους τραπεζικούς λογαριασμούς στις Η.Π.Α και συγκεκριμένα στην BANK OF AMERICA, δύο στο δικό του όνομα και έναν στο όνομα της τότε συζύγου του.  Ο μεγαλύτερος εξ αυτών είναι 120.448,58 δολάρια

Για πρώτη φορά στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης κατ εφαρμογή του πρόσφατου νόμου του 2015, που προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των υπόχρεων υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες  δεν εμφανίζονται οι διευθύνσεις των ακινήτων και οι πινακίδες των ΙΧ αυτοκινήτων.

Αλέξης Τσίπρας

Εισοδήματα ύψους 69.324 ευρώ εμφανίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη δήλωση πόθεν έσχες.

Ο κ. Τσίπρας έχει στην πλήρη ιδιοκτησία του ένα ακίνητο 114 τετραγωνικών μέτρων το οποίο απέκτησε το 1996.

Ο πρωθυπουργός δηλώνει επίσης τέσσερις προσωπικούς λογαριασμούς στην Εθνική Τράπεζα. Το συνολικό ποσό που έχει ως αποταμίευση στην Εθνική ο κ. Τσίπρας ανέρχεται περίπου στις 7.000 ευρώ.

Ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι έχει στην κατοχή του μια μοτοσικλέτα 652 κυβικών εκατοστών, την οποία απέκτησε το 2007.

Κυριάκος Μητσοτάκης  

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζει εισοδήματα 70.397 ευρώ από τη βουλευτική αποζημίωση και 11.203,79 ευρώ από λοιπά εισοδήματα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει στο Πόθεν Έσχες 19 ακίνητα στα Χανιά, στην Αττική και τις Κυκλάδες και σε κάποια από αυτά έχει μικρό ποσοστό ιδιοκτησίας. Το 2012 φαίνεται να έχει πάρει οικόπεδο από γονική παροχή και να το πουλάει την ίδια χρονιά έναντι 342.000 ευρώ

Το2013 ο κ. Μητσοτάκης αγόρασε 16 μετοχές της SAMSUNG ELECTRONICS έναντι 10.912δολαρίων, ενώ οι καταθέσεις του ανέρχονται σε 162.306 ευρώ σε ΕΘΝΙΚΗ και HSBC.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι κάτοχος ενός αυτοκινήτου 1.400 κυβικών και επίσης δηλώνει συμμετοχή στην Επιχείρηση Κήρυξ Α.Ε.

Νίκος Μιχαλολιάκος 

Εισοδήματα του ιδίου και της συζύγου του ύψους 271.000 ευρώ.

10 εγγραφές ακινήτων του ιδίου και της συζύγου του.

Καταθέσεις του ιδίου και της συζύγου του  183.372 ευρώ.

Ο ίδιος και η σύζυγος του συμμετέχουν σε δύο επιχειρήσεις.

Φώφη Γεννηματά

Εισοδήματα δικά της και του συζύγου της ανέρχονται στις 70.804 ευρώ.

29 εγγραφές ακινήτων.

219 τίτλους μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και του Αστέρα Βουλιαγμένης με συνολική αξία 661 ευρώ.

Διαθέτει καταθέσεις 9.413 ευρώ και 40 χιλιάδες 248 δολάρια.

Στην κατοχή της έχει ένα αυτοκίνητο αξίας 24 χιλιάδων 561 ευρώ.

Δημήτρης Κουτσούμπας

Μολονότι, το 2012 ο Δημήτρης Κουτσούμπας δεν ήταν μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας, η δήλωση περιουσιακής του κατάστασης έχει περιληφθεί στα δημοσιοποιούμενα «πόθεν έσχες», ως γενικού γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας εμφανίζει εισοδήματα ο ίδιος με την σύζυγο του περίπου 44.000 ευρώ, υπάρχουν 6 εγγραφές ακινήτων στο πόθεν έσχες και ένα διαμέρισμα 105 τετραγωνικών στην κατοχή του, ενώ μαζί με την σύζυγο του έχει καταθέσεις περίπου 12.500 ευρώ.

Πάνος Καμμένος

Πωλητήρια στο ένα από τα τρία αυτοκίνητα της, κυβισμού 5.000 κυβικών είχε βγάλει το 2012η οικογένεια του Πάνου Καμμένου, και επειδή δεν βρισκόταν αγοραστής  το όχημα παρέμενε σε ακινησία.  Όπως αναγράφεται στην δήλωση περιουσιακής κατάστασης  τα συνολικά εισοδήματα της οικογένειας είναι σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με το 2011 και πλησιάζουν τις180.000 ευρώ.

Όσον αφορά τα ακίνητα, η σύζυγος του κ. Καμμένου από κληρονομία απέκτησε το 2012 τρία αγροτεμάχια και ένα διαμέρισμα από κοινού με τα παιδιά της. Έτσι η ακίνητη περιουσία της οικογένειας αριθμεί πλέον 21 ακίνητα.

H οικογένεια Καμμένου έχει επίσης περίπου45.000 σε καταθέσεις, ενώ αυξημένο κατά περίπου 15.000 ευρώ είναι το ποσό των καταθέσεων του Πάνου Καμμένου για το 2012.

H οικογένεια διαθέτει και ένα φουσκωτό σκάφος ανοικτού τύπου 8 μέτρων και 30 εκατοστών, που το έχει αποκτήσει  το 2001.

Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών 

Το πιο πλούσιο χαρτοφυλάκιο με 32 εγγραφές διαθέτει από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών πάντως το 2012 προχώρησε σε σημαντικές πωλήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων και ομολόγων, εισπράττοντας107.900 λίρες Αγγλίας και 812.477 ευρώ.

Εκτός από τις πωλήσεις προχώρησε και σε αγορές αμοιβαίων κεφαλαίων και ομολόγων,δαπανώντας συνολικά 650.000 ευρώ.

Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Οικονομίας

Πρωταθλητής στις καταθέσεις εμφανίζεται ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος μαζί με την σύζυγο του δηλώνουν καταθέσεις σε ελληνικά και κυπριακά πιστωτικά ιδρύματα ύψους 1,9 εκ. ευρώ.

Επίσης, η οικογένεια Σταθάκη παρουσιάζει στην δήλωση του 51 εγγραφές ακινήτων σε Χανιά, Κορινθία, Αττική και Αχαΐα  με τον υπουργό να έχει στη δική του κατοχή τα 13 εξ αυτών.

Αντώνης Σαμαράς

Εισόδημα 112,419,98 ευρώ δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, στο Πόθεν Έσχες του 2012, ενώ η σύζυγός του το ποσό των 65,664,83 ευρώ.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει εγγραφές σε έξι ακίνητα και 3.500 μετοχές, ενώ παράλληλα έχει καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες και 4.796 λίρες στην Αγγλία.

Στην Ελλάδα οι καταθέσεις του ιδίου και της συζύγου του είναι περίπου 177.000 ευρώ.

 



Spread the love