Spread the love


Διαβάζουμε στη σημερινή ΑΥΓΗ τα ερωτήματα για τις δηλώσεις του Αυστριακού Υπουργού των Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς και τις διαφαινόμενες εξελίξεις με τους πρόσφυγες στα νησιά μας.

Ο Αυστριακός ΥΠΕΞ, ούτε λίγο ούτε πολύ μας προτείνει να μετατρέψουμε τη Λέσβο σε νησί υποδοχής και διαλογής λαθρομεταναστών και προσφύγων.

Όπως γράφει η ΑΥΓΗ, «ξανα – χτύπησε» ο αυστριακός ΥΠΕΞ Σεμπάστιαν Κουρτς με τις νέες του δηλώσεις στην κυριακάτικη συνέντευξή του στην «Die Presse».

Ως έμπειρος λοιπόν θαλασσοπόρος, απορρίπτει την… πραγματικότητα, ότι δηλαδή δεν είναι εύκολη η προστασία των θαλάσσιων συνόρων, και διατείνεται ότι ακριβώς τα θαλάσσια σύνορα χρησιμοποιήθηκαν συχνά για να ελεγχθεί η μετανάστευση, φέρνοντας ως παράδειγμα τις ΗΠΑ και τη νήσο Ελις και σημειώνοντας ότι ένα τέτοιο μοντέλο, με νησί, μπορεί να είναι επίσης ο δρόμος για την Ευρώπη, καθώς η δική του πρόθεση είναι να διακοπεί η παράνομη μετανάστευση προς την Ευρώ­πη.

Ως γνωστόν, η νήσος Ελις ήταν λοιμοκαθαρτήριο, όπου οι μετανάστες περνούσαν από ιατρικό έλεγχο για να αποφεύγεται η διάδοση επιδημιών και όχι για να διακοπεί η μετανάστευση. «Πικάντικη» λεπτομέρεια: Η νήσος Ελις ξεκίνησε τη λειτουργία της κατά τη διάρκεια της κατακόρυ­φης αύξησης των αφίξεων Ευρωπαίων μεταναστών στις ΗΠΑ.

Για τον Κουρτς, στο ερώτημα ποια θα είναι η ευρωπαϊκή Νήσος Ελις, η Λέσβος ή η Λαμπεντούζα, σημειώνει πως όποιος πρέπει να μείνει σε ένα νησί όπως η Λέσβος και δεν έχει καμία πιθανότητα να του χορηγηθεί άσυλο θα είναι μάλλον περισσότερο πρόθυμος να επιστρέψει οικειοθελώς πίσω. Προκρίνει επιπλέον το στρατιωτικό αυστραλιανό μοντέλο. Ο Σ. Κουρτς, παραβλέποντας ότι η Αυστραλία και οι ΗΠΑ απέχουν… έναν ω­κεανό από τον υπόλοιπο κατοικημένο κόσμο, ζητάει πρακτικά η Λέ­σβος να εξαιρεθεί από το προσφυγικό δίκαιο, ενώ δεν παραλείπει να α­ναφέρει ότι δεν αντιβαίνει στη Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρό­σφυγες η θέση του πως θα πρέπει να χάνει το δικαίωμα χορήγησης α­σύλου όποίος προσπαθεί να φτάσει παράνομα. Υπενθυμίζεται ότι ο Αυ­στριακός ΥΠΕΞ δεν πήρε ποτέ το πτυχίο της Νομικής, οπότε προκαλεί απορία η «θέση» του, δεδομένης μάλιστα της απουσίας νόμιμων οδών για τους πρόσφυγες.

Και κάπου εκεί αναρωτιόμαστε: Τόση άγνοια ή ο Αυστριακός ΥΠΕΞ θέλει να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για κάποια εξέλιξη; Μήπως δεν γνωρίζει ότι η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας εγκλωβίζει έτσι κι αλλιώς τους νεοεισερχόμενους πρόσφυγες στα νησιά του Αιγαίου;

«Το άλμα λογικής που διαπράττει ο κ. Κουρτς, συγχέοντας τη νήσο Ελις με ένα νησί 1.632 τετρ. χιλ., 87.000 κατοίκων και Ιστορία πλέον των 4.000 ετών, μπορεί να αποδοθεί μόνο σε άγνοια. Η καρδιά της Ευ­ρώπης συνεχίζει να χτυπά στη Λέσβο, που υπερασπίζεται τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες. Αξίες τις οποίες ολόκληρα κράτη – μέλη ευκαιριακά αγνοούν ή υποστηρίζουν μπροστά στον φόβο διαχείρισης της προ­σφυγικής κρίσης. Παράλληλα, η πρόταση του κ. Σεμπάστιαν Κουρτς, ε­κτός από απαράδεκτη και πρακτικά ανεφάρμοστη, αναγνωρίζει ουσια­στικά τον ρόλο των διακινητών ως διαχειριστές της προσφυγικής ροής, γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις Σουλτς ότι η Ευρώπη δεν εκβιάζεται. Πολύ περισσότερο, δεν θα δεχθούμε η Λέσβος να γίνει το θύμα αυτών των εκβιασμών» απάντησε με δήλωσή του ο δή­μαρχος Λέσβου Σπ. Γαληνός.



Spread the love