Spread the love


Εμάς αυτό μας έμεινε και τελειώσαμε. Το εκλογικό σύστημα. Εάν λύσουμε το θέμα του “μπόνους” σωθήκαμε… Τι άλλο θέλουμε. Το χρήμα του τρίτου μνημονίου τρέχει ..  (σ.σ. lifeviews …. κι ο Αλέξης Τσίπρας προχωρά).

Το τέταρτο μνημόνιο είναι στα σκαριά. Οι ιδιωτικοποιήσεις στην πόρτα μας. Στα εργασιακά έχουμε “κόκκινες γραμμές”. Στη δημόσια υγεία λείπουν λεπτομέρειες. Και στην παιδεία το κράτος über alles!!

Άρα ποιο grexit και αηδίες…

Ας αποδείξει κάποιος (με πειστικό τρόπο όμως) ότι στον ΣΥΡΙΖΑ και στους ΑΝΕΛ δεν πιστεύουν (μετά το Brexit) πως έχουν στο τσεπάκι τους την Μέρκελ, τον Ολάντ, τον Γιούνκερ αλλά και την Λαγκάρντ.

Μα τότε, θα μου πείτε, προς τι οι χθεσινές ανησυχίες του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για τις επιπτώσεις του Brexit και ποια η σημασία (από τα συμφραζόμενά του) ότι ακόμη δεν ξεμπερδέψαμε με το grexit;

Κατά την προσωπική μου άποψη χωρίς σημασία. Ο Τσακαλώτος τα είπε για να βρίσκονται στον αέρα… Και για να δίνουν κάποια υπόσταση στους “53” που επειδή κόντευαν να ξεχαστούν αξιοποίησαν την ευκαιρία να πουν τα γνωστά τους μεσοβέζικα αριστερά.

Αυτά που λένε συνήθως για να μην ξεχνιούνται, ως αριστεροί, και να μην τους μπερδεύουμε με τις αριστερές παραφυάδες της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας έκανε “με τα κρεμμυδάκια” τον Κάμερον ο οποίος καβάλησε την εξουσία με σημαία τις (δήθεν) αντιθέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση (το πλήρωσε βέβαια προχθές με το διχασμό ολόκληρης της Βρετανίας) η Μέρκελ και ο Σόιμπλε θα  αναβαθμίσουν ευρωπαϊκά τον Τσίπρα και για την υψηλή του τεχνογνωσία στα δημοψηφίσματα και τη διαχείριση των αποτελεσμάτων τους…

Τέρμα λοιπόν στους “εκβιασμούς” Σόιμπλε για grexit. Ό,τι είπε… είπε αλλά τώρα τα κεφάλια μέσα στην ελληνική υπόθεση. Γιατί αλλού έβλεπαν οι ευρωσκεπτικιστές και οι προτεστάντες το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης και αλλού τους βγήκε… ως προβατίνα. Και μάλιστα τεραστίων διαστάσεων…

Στα δικά μας όμως και πάλι και στους “θιάσους” της αντιπολίτευσης που ούτε λίγο ούτε πολύ δεν ξέρουν τι θέλουν και πως θα βρουν αυτό που θέλουν.

Για παράδειγμα το ώριμο φρούτο που ψάχνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους αριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ και στους ΑΝΕΛ, λυπάμαι, αλλά δεν είναι στο δέντρο που κοιτάει…

Ούτε όμως και στα “δενδρύλλια” της αντιπολίτευσης με τα οποία φλερτάρει έστω και με διακριτικότητα. Ώριμα φρούτα δεν φαίνονται ακόμη πουθενά…

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δικό του ολόκληρο το 2016. Αλλά και το 2017 (τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι) ακόμη και αν στριμωχτεί με τα εργασιακά του δεύτερου γύρου αξιολόγησης.

Τα εργασιακά μπορεί κάπως να τον “τσουρουφλίσουν” αλλά αποκλείεται να τον κάψουν είτε ως πρωθυπουργό είτε ως κυβέρνηση είτε ως αρχηγό του κόμματός του.

Μετά τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, προσωπικά,  δεν βρίσκω κανένα λόγο να δώσουν οι δανειστές σκληρές μάχες για να περάσουν εργασιακά μέτρα που δεν θα μπορεί να δικαιολογήσει ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος έχει (έτσι και αλλιώς) συμπαράσταση και από την εργοδοσία στις αποφάσεις του.

Από την άλλη, όσο τρέχουν προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων, ιδρύσεως Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, συμφωνίες εκχώρησης κρατικών μεριδίων σε μεγάλες ΔΕΚΟ της ενέργειας, οι δανειστές (ιδίως οι Γερμανοί) δεν θα τα χαλάσουν για κάποιες συλλογικές συμβάσεις ή τριετίες στην ελληνική εργασιακή αγορά

Τα μόνα που θα κοπούν θα είναι τα ποδάρια των εργατοπατέρων στις απεργίες και τις συμμετοχές στις Διοικήσεις μεγάλων Επιχειρήσεων ακόμη και κρατικών. Εκεί δεν θα νοιαστεί κανένας εκτός από τους ίδιους και άντε και το ΚΚΕ. Τίποτε περισσότερο.

Στην πράξη δηλαδή η Γερμανογαλλική ευρωπαϊκή σκηνή (που θα κληθεί να ορθώσει το ανάστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τον ακρωτηριασμό από το Brexit) δεν θα δώσει την άνεση στον Έλληνα πρωθυπουργό να παραστήσει τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο και να ριχθεί στη μάχη… για μια αριστερή Ευρώπη ενάντια στην ακροδεξιά.

Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι έχουν πολλά ακόμη να κερδίσουν από την τεχνογνωσία… της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να κάνει το άσπρο-μαύρο και με 153 μόνο να περνάει στη Βουλή μέτρα και μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν από το 1981, όταν η Ελλάδα εντάχθηκε στην ΕΟΚ.

Το grexit μπορεί να είναι μια μόνιμη γενική και ακαθόριστη απειλή αλλά δεν θα συμπεριλαμβάνεται, πλέον, στις αγαπημένες “συνταγές μαγειρικής” Σόιμπλε και Γερμανών. Η Ελλάδα του “κόφτη” του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και των εργασιακών του (που σαφέστατα και θα ψηφιστούν) αναβαθμίζεται από τον Σεπτέμβρη στα άσπρα και πειθαρχημένα πρόβατα… της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Του Γιώργου Κράλογλου ..  από το  capital.gr



Spread the love