Spread the love


Στην αποτυχία της πολιτικής της λιτότητας, στις προσκλήσεις του προσφυγικού ζητήματος, στην προάσπιση θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

«Η ΕΕ που έχει ανοιχτά τα σύνορά της στη λιτότητα αλλά κλειστά στους πρόσφυγες, αυτή η Ευρώπη που μόνη της μειώνει τη συνοχή της, είναι μία Ευρώπη σε βαθιά κρίση και δεν μπορεί να πείσει τους λαούς της ότι έχουν συμφέρον να τη στηρίξουν», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ζητώντας νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Ευρώπη.

«Είναι θεμελιώδης πεποίθησή μου ότι για να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση, χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή ανταπόκριση: καλύτερη στάση από όλες τις χώρες και τήρηση της διαδικασίας επανεγκατάστασης. Κοινός μας στόχος, από αυτή την άποψη, είναι να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στην προσφυγική- μεταναστευτική κρίση, σεβόμενοι, ταυτόχρονα, τις υποχρεώσεις μας κατά την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Θέλω να τονίσω ότι η αλληλεγγύη είναι κοινή αξία, κοινή αρχή και είμαι υπερήφανος που οι Έλληνες πολίτες επιδεικνύουν την αρχή αυτή στην πράξη. Και, γι΄ αυτό, καταφέραμε να διαχειριστούμε αυτή την άνευ προηγουμένου κρίση.», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Οι πολιτικές απορρύθμισης μέσω των μνημονίων ωθούν τα κράτη μέλη ακόμα και σε παραβίαση των κοινωνικών υποχρεώσεών τους», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους ότι η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα θεσμική αναδιοργάνωση της ήδη ελαστικής αγοράς εργασίας και όχι την πλήρη ισοπέδωσή της, υπογραμμίζοντας ότι τα κοινωνικά δικαιώματα καμιά φορά υπονομεύονται και από τους ίδιους τους εγγυητές τους.

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η δημοκρατία κινδυνεύει όταν δεν είναι εγγυημένα τα κοινωνικά δικαιώματα και ζήτησε ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης να μετατραπεί από κείμενο συστάσεων σε κείμενο δράσεων καθώς «η δημοκρατία κινδυνεύει όταν δεν είναι εγγυημένα τα κοινωνικά δικαιώματα».



Spread the love