Spread the love


Αλέξης Τσίπρας: Κάναμε ένα μικρό θαύμα στη δημόσια Υγεία

«Τα χρόνια της κρίσης η δημόσια Υγεία υπέστη μια τρομακτική επίθεση, τα κονδύλια για την υγεία αυξήθηκαν για πρώτη φορά επί ημερών της κυβέρνησής μας», δήλωσε εισαγωγικά ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, στο πλαίσιο της “Ώρας του Πρωθυπουργού”.

«Για πέντε ολόκληρα χρόνια -στον χώρο της δημόσιας Υγείας- δεν έγινε καμία πρόσληψη, μονάχα απολύσεις. Για κάποιους είναι πολύ εύκολο να “βαφτίζουν” τις περικοπές “μεταρρυθμίσεις” δήλωσε, ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός κατέθεσε επίσης το πρόγραμμα προσλήψεων της κυβέρνησής του, λέγοντας ότι «έχουν ήδη καλυφθεί πάνω από 6.000 θέσεις προσωπικού και προγραμματίζονται άλλες 12.000 θέσεις, από τις οποίες 8.000 μόνιμες».

Όπως ανέφερε, μία μονάδα ανά 10.000 κατοίκους, θα οργανώνει τη θεραπεία και την πρόληψη και θα αποσυμφορήσει τα μεγάλα νοσοκομεία. «Ως τον Ιούνιο θα έχουμε ανοίξει 50 τέτοιες μονάδες και ως το τέλος του έτους άλλες 239. Τρία εκατομμύρια πολίτες θα είναι καλυμμένοι από τέτοιες μονάδες ως το τέλος του 2017. Είναι μια μεγάλη τομή» τόνισε επ’ αυτού, ο Πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δηλώσεις του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ Βασίλη Οικονόμου ότι οι δομές αυτές θα ξηλωθούν. «Μείναμε άφωνοι. Δεν ξέρω αν είναι από το σύνδρομο στέρησης της εξουσίας, αν είναι άσχετος ή αν είναι από εμπάθεια, που είναι και το χειρότερο» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, για να υποστηρίξει ότι η τοποθέτηση αυτή, του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «αποκάλυψε το πολιτικό πρόγραμμα της ΝΔ».

Χωρίς να γίνει «παράδεισος» ο χώρος της Υγείας, όπως αναγνώρισε ο Πρωθυπουργός, το έργο που θα κατατεθεί με το τέλος της κυβερνητικής θητείας, θα είναι «ασύλληπτο» εν συγκρίσει με το τι έγινε επί ημερών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τόνισε.

«Παραλάβαμε την υγεία σε ένα πλαίσιο οικονομικής ασφυξίας και κάναμε ένα μικρό θαύμα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αν και ο μνημονιακός στόχος ήταν οι δαπάνες για τη δημόσια Υγεία να κυμαίνονται στο 6% του ΑΕΠ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέλαβε τις δαπάνες στο 4,7% του ΑΕΠ – την ώρα που υπήρξε διαγκωνισμός για το ποιος θα πάρει τη δόξα των “μεταρρυθμίσεων” οι δανειστές και ο κ. Τόμσεν ή οι υπουργοί Υγείας στην Ελλάδα – στις αρχές του 2015 και μέσα στον ίδιο χρόνο κατάφερε να τις αυξήσει στο 5,1% του ΑΕΠ, είπε ο Πρωθυπουργός και σημείωσε: Κι ενώ το όριο των αγορών στα δημόσια νοσοκομεία το 2015 είχε προϋπολογιστεί, από την κυβέρνηση Σαμαρά, σε 1.388.000 ευρώ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το αύξησε στο 1.556.000 ευρώ. Παρά την πιεστική δημοσιονομική κατάσταση το 2015 και το 2016 αντιμετωπίστηκαν ριζικά τα χρέη στα δημόσια νοσοκομεία. Τον Δεκέμβριο του 2014 τα δημόσια νοσοκομεία είχαν έλλειμμα 936.000.000, σήμερα έχουν σταματήσει να δημιουργούνται νέα χρέη. Τα παλιά χρέη που δημιουργήθηκαν επί προηγούμενων κυβερνήσεων αποπληρώνονται κανονικά και τον Δεκέμβριο του 2016 τα νοσοκομεία είχαν, όχι έλλειμμα, αλλά πλεόνασμα 38.000.000 ευρώ.

Δείτε το Facebook, το Twitter του Αλέξη Τσίπρα

«Παραλάβαμε νοσοκομεία χρεοκοπημένα και καταφέραμε να τα φέρουμε σε μια κατάσταση οικονομικής βιωσιμότητας, χωρίς νέες περικοπές, αλλά με αυξήσεις δαπανών» επισήμανε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε: «Πως έγινε αυτό; Δεν είμαστε ούτε θαυματοποιοί, ούτε τετραγωνίσαμε κανέναν κύκλο. Υπάρχει εξήγηση. Αυτό έγινε ασκώντας μια προσεκτική και επίμονη πολιτική εξοικονόμησης εκεί, που, όπως γνωρίζετε, για πολλές δεκαετίες γινόταν ένα μεγάλο πάρτι στις προμήθειες, στις δαπάνες, στις υπερτιμολογήσεις κι έτσι καταφέραμε και ένα μεγάλο κατόρθωμα. Και ιδίως, αν σκεφτεί κανείς ότι το καταφέραμε στην περίοδο της κρίσης, της μνημονιακής πειθαρχίας, καταφέραμε να εντάξουμε 2.500.000 ανασφάλιστους συμπολίτες μας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και από αυτούς περίπου το 1/3 έχει μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα που χρειάζεται».

Σε ότι αφορά στα δημόσια νοσοκομεία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέλαβε ένα σύστημα με τρομακτικά κενά, υποστήριξε ο Πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι δεν είχε γίνει καμιά πρόσληψη την πενταετία 2010-2014, ενώ από όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση έγιναν 6.256 προσλήψεις εκ των οποίων το 1/3 είναι μόνιμο προσωπικό. Άλλοι 3.600, εκ των οποίων οι μισοί είναι μόνιμοι, έχουν επιλεγεί και αναλαμβάνουν υπηρεσία το επόμενο διάστημα. Έχουν προκηρυχθεί, ήδη, άλλες 1.974 θέσεις εκ των οποίων οι 1.759 θα είναι μόνιμες, και το επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν άλλες 3.200 θέσεις εκ των οι 2.350 μόνιμες, ενώ συμπληρώνονται οι 3.100 θέσεις εργαζομένων για τις τοπικές μονάδες Υγείας.



Spread the love