Spread the love


Κρίσιμη αποστολή στην Ουάσιγκτον για λύση στο χρέος. Με συγκρατημένη αισιοδοξία στον δημόσιο λόγο αλλά και με σαφείς ενδείξεις ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για συνολική συμφωνία, επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου να «κερδίσει» τα στοιχήματα των επόμενων κρίσιμων ημερών.

Με συγκρατημένη αισιοδοξία στον δημόσιο λόγο αλλά και με σαφείς ενδείξεις ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για συνολική συμφωνία, επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου να «κερδίσει» τα στοιχήματα των επόμενων κρίσιμων ημερών, τη στιγμή που η ελληνική αποστολή ξεκινά στην Ουάσιγκτον τη μάχη των προκαταρκτικών συζητήσεων για το χρέος.

Πρόκειται για καθοριστικής σημασίας 24ωρα στην έδρα και στα πέριξ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπου η ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, θα προσπαθήσει να κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα και να εξασφαλίσει τον «χάρτη» του συμβιβασμού μεταξύ του ΔΝΤ και του Βερολίνου. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ευρωπαϊκή πλευρά προσέρχεται ενισχυμένη στην Ουάσιγκτον και στη λογική ότι η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να κλείσει χωρίς σημαντικές «ουρές» μέσα στον Μάιο.

Δείτε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Facebook και το Twitter

 Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ύστερα από διαδοχικές και μαραθώνιες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, έδωσε σαφείς οδηγίες προς τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ενώ ο ίδιος σκοπεύει να διατηρήσει την μπαγκέτα των διαρκών επικοινωνιών σε κορυφαίο επίπεδο για όλο τον χρόνο που απομένει μέχρι τη συνολική συμφωνία με τους εταίρους. Το κλίμα που επιβεβαιώνει και το Μαξίμου είναι ότι την Τρίτη 25 Απριλίου θα επιστρέψουν, εκτός απροόπτου, τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα για να καθαρογραφούν τα κείμενα.
Δείτε το Facebook, το Twitter του Αλέξη Τσίπρα

Στόχος είναι να κατατεθεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα εντός της 1ης εβδομάδας του Μαΐου, να έχουμε καταφέρει να ψηφίσουμε το σύνολο των προαπαιτούμενων μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και στη συνέχεια να δοθεί η δυνατότητα στα τεχνικά κλιμάκια να γράψουν το compliance report, το οποίο θα κατατεθεί στο Eurogroup, έτσι ώστε να μπει και τυπικά η σφραγίδα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος εξήγησε ταυτόχρονα ότι η πιο πιθανή ημερομηνία για το κλείσιμο της ημερομηνίας είναι η 22α Μαΐου.

Οσον αφορά το χρέος, η περιγραφή του κ. Τζανακόπουλου δείχνει ότι απαιτείται ένας γενικός προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων «ώστε να μη δημιουργεί πολιτικά προβλήματα στη Γερμανία», αλλά και ένας «τόσο ειδικός προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων, ώστε να καλύπτει το ΔΝΤ στην προσπάθεια που θα καταβληθεί για να βγει μια θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους». Αυτό είναι ?τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος? και το κλειδί για να μπορέσει να ανοίξει ο διάδρομος και η πόρτα για να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, να βάλει δηλαδή η ΕΚΤ τη σφραγίδα της για τη φερεγγυότητα της ελληνικής οικονομίας. Τότε και μόνο τότε θα μπορέσει κατά το Μέγαρο Μαξίμου η κυβέρνηση να αναπτύξει ένα ισχυρό πλάνο πρωτοβουλιών για την προσέλκυση επενδύσεων και την αλλαγή σελίδας.

Αυτό δε που αποκάλυψε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι ότι γίνεται συζήτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι τη λήξη του, τον Αύγουστο του 2018. Οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν επίσης ότι η ελληνική πλευρά προωθεί πρόταση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2,5% από το 2021 και μετά – να ακυρωθεί δηλαδή η πρόταση Σόιμπλε για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για 10 χρόνια!

Σε κάθε περίπτωση, το Μαξίμου δεν δέχεται και χαρακτηρίζει ανυπόστατα τα σενάρια για νέα μέτρα εντός του 2018 – μάλιστα εξαπολύει σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για τη «σχετική καταστροφολογία», με την πρόβλεψη ότι θα διαψευστεί έτσι κι αλλιώς.

Πηγή ethnos.gr



Spread the love