Spread the love


Το Αστεροσκοπείο Αθηνών καταρρίπτει τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πως η φωτιά στην Ανατολική Αττική έκαψε 15.000 στρέμματα.

Σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών και το σύστημα FireHub το οποίο καταγράφει δορυφορικά τις καμένες εκτάσεις, στάχτη έγιναν συνολικά 2.690 εκτάρια, δηλαδή 26.900 στρέμματα (1 εκτάριο ισούται με 10 στρέμματα) αν και η αρχική ανακοίνωση έκανε λόγο για 39.120 στρέμματα. Δύο ώρες μετά έγινε νέα ανακοίνωση με διορθωμένα νούμερα.

Σε κάθε περίπτωση. καταρρίπτεται η επιχειρηματολογία του Αλέξη Τσίπρα. Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός πέταξε χθες με ελικόπτερο της πυροσβεστικής πάνω από τα καμένα -ενώ όσες ημέρες έκαιγε η φωτιά δεν είχε εμφανιστεί καθόλου παραμόνο μία φορά στο twitter – και στη συνέχεια μίλησε για «περιορισμένη» καταστροφή.

Μάλιστα ο κ.Τσίπρας υποστήριξε ότι έγιναν στάχτη 15.000 στρέμματα εμφανίζοντας μάλιστα την καταστροφή ως… επιτυχία της κυβέρνησης, γιατί το 2009 στην ίδια περιοχή είχαν καεί 150.000 στρέμματα.

Ωστόσο ο χάρτης της καταστροφής και η επιστημονικά τεκμηριωμένη καταγραφή αποκαλύπτουν πως η καταστροφή είναι διπλάσια από αυτή που επιχείρησε να εμφανίσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Μάλιστα οι εκτιμήσεις που ακούστηκαν από την κυβέρνηση -εκτός από τα 15.000 στρέμματα που είπε ο πρωθυπουργός- έδιναν διαφορετική εικόνα. Ενδεικτικό είναι πως ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου από την Τετάρτη κάνει λόγο για 18.500 στρέμματα καμένης γης, ενώ κυβερνητικά στελέχη μιλούσαν λίγο αργότερα για 20.000 στρέμματα καμένης γης.

Ο απολογισμός όμως της «περιορισμένης» καταστροφής στην ανατολική Αττική, όπως τη χαρακτηρίζουν στην κυβέρνηση είναι 26.900 στρέμματα, 23 καμένα σπίτια, 5 επιχειρήσεις και 1 κατασκήνωση, καθώς και αρκετά καμένα κτήματα και αυτοκίνητα.

Η νεότερη ανάρτηση του Αστεροσκοπείου στο Facebook 

Συγκεκριμένα, στην δεύτερη και νεότερη ανάρτησή του στο Facebook το Αστεροσκοπείο Αθηνών ποστάροντας και τη σχετική φωτογραφία που δείχνει την περιοχή που κατέστρεψε η πυρκαγιά, αναφέρει χαρακτηριστικά, ως προς τα δεδομένα της έρευνας:

Πυρκαγιά του Καλάμου

Ταχεία χαρτογράφηση 

  • Σχετικά με αυτόν το χάρτη

Η ταχεία χαρτογράφηση της καμένης έκτασης στην περιοχή του Καλάμου προήλθε από την επεξεργασία δορυφορικών δεδομένων VIIRS, με ημερομηνία λήψης 16.8/2017. Η χωρική ανάλυση των δεδομένων είναι 375 μέτρα.

  • Σχετικά με το γεγονός

Στις 13 Αυγούστου 2017 και ώρα 16:50 τοπική, το σύστημα FireHub του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανίχνευσε για πρώτη φορά την πυρκαγιά στον Κάλαμο Αττικής. Η πυρκαγιά έλαβε γρήγορα διαστάσεις λόγω της μεταβλητότητας του ανέμου, του είδους της βλάστησης και της ποσότητας της καύσιμης ύλης, και του ανάγλυφου της περιοχής. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο στις 15 Αυγούστου αργά το απόγευμα.

  • Επιπτώσεις

Συνολικά, κάηκαν 2,690 εκτάρια δασικής και αγροτικής γης. Αναλυτικά στοιχεία για τις καμένες εκτάσεις παρουσιάζονται στον ένθετο πίνακα.

Κατηγορίες κάλυψης Γης -Καμμένη έκταση (εκτάρια)

  • Διακεκομένη αστική δόμηση: 5
  • Μη αρδεύσιμη αρόσιμη γη: 116
  • Σύνθετα συστήματα καλλιέργειας: 151
  • Γη που καλύπτεται κυρίως από τη γεωργία με σημαντικές εκτάσεις φυσικής βλάστησης: 518
  • Δάσος κωνοφόρων: 363
  • Σκληροφυλλική βλάστηση: 365
  • Μεταβατικές δασώδεις θαμνώδεις εκτάσεις: 1.171
  • Σύνολο: 2.690

Σημειώνεται ότι (1 εκτάριο ισούται με 10 στρέμματα).

Η πρώτη ανακοίνωση του Αστεροσκοπείου

 



Spread the love