Spread the love


Στην Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση των βουλευτών της ΝΔ βρέθηκε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο υπουργός Ναυτιλίας εμφανίστηκε να έχει απολογητική στάση απέναντι στους πολίτες έπειτα από τη βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ», ωστόσο εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της ΝΔ.

«Είναι τόσο μεγάλη η αγωνία της ΝΔ που μόλις έγινε το ατύχημα δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος της ΝΔ να με πάρει τηλέφωνο και να με ρωτήσει», είπε χαρακτηριστικά ξεκινώντας την τοποθέτησή του στη Βουλή, ενώ συνεχίζοντας ο υπουργός Ναυτιλίας επέμεινε ότι ο κρατικός μηχανισμός έδρασε ακαριαία μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου. Επιτιθέμενος στην αντιπολίτευση δήλωσε: Είχατε αγωνία για τα σαπάκια; Γιατί εσείς που συγκρούεστε με τα συμφέροντα δεν φέρατε διάταξη περιορισμού ηλικίας των σκαφών αυτών; Ελπίζω τώρα που θα καταθέσουμε ερχόμενη διάταξη στην Βουλή να την ψηφίσετε. Να δούμε ποιος τα βάζει με τα συμφέροντα και ποιος κάνει αβαβα».

Ωστόσο, αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν ο ισχυρισμός στον οποίο προχώρησε ότι ο Πειραιάς και ευρύτερα ο Σαρωνικός είναι γεμάτος με «περιβαλλοντικές βόμβες». Δικαιολογώντας την τοποθέτηση αυτή εξήγησε ότι υπάρχουν δεκάδες ναυάγια στα αμπάρια των οποίων βρίσκονται χιλιάδες τόνοι μαζούτ. «Στην Περιοχή του Πειραιά και της Σαλαμίνας υπάρχουν δεκάδες ναυάγια. Στην Σαλαμίνα έχει ναυάγιο με 4 χιλ τόνους μαζούτ και έρχεστε με τρεμάμενα χείλη και κλαίτε εσείς για το περιβάλλον. Δεν είχατε κάνει τόποτα για όλα αυτά. Είναι εν δυνάμει βόμβες για το περιβάλλον αυτά τα ναυάγια», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Κουρουμπλής επανέλαβε τις ενέργειες που έγιναν μετά τη βύθιση. Σύμφωνα με τον ίδιο:

Στις 2:30 νύχτα ήρθε το σήμα στο θάλαμο επιχειρήσεων ότι υπάρχει πλοίο βυθίζεται. Σε μίση ώρα δύο σκάφη του Λιμενικού ήταν στο σημείο. Η πρώτη ενέργεια να διασωθούν όσοι άνθρωποι ήταν μέσα
Στις 3:00 με ενημέρωσε ο αρχηγός του Λιμενικού. Ο υπουργός Ναυτιλίας στην επικοινωνία τους του είπε ότι τον θέτει επικεφαλής της προσπάθειας
Στις 4:10 βυθίστηκε το πλοίο.
Στις 5:21 έφυγε το σήμα από το Αρχηγείο για ενεργοποίηση των τοπικών σχεδίων από τα λιμεναρχεία της κάθε περιοχής. Από την στιγμή που ενεργοποιούνται τα τοπικά σχέδια ενεργοποιούνται οι όλοι οι αρμόδιοι φορείς.
Στις 5:30 έφτασε το πρώτο απορρυπαντικό του Λιμενικού Σώματος
Στις 6:10 ανατέθηκε από τον ιδιοκτήτη του πλοίου σε άλλη εταιρεία το έργο απορρύπανσης, σύμφωνα με τον σχετικό νόμο
Στις 7 το πρωί αρχίζει η προσπάθεια να κατέβουν δύτες γιατί πρέπει να σταθεροποιηθεί η βύθιση πλοίου. Στις 7 μπήκαν δύτες και ξεκίνησε διαδικασία να τοποθετηθεί το φράγμα.
Στις 10 το πρωί ξεκίνησε προσπάθεια στεγανοποίησης
Στη συνέχεια σηκώθηκαν δύο σκάφη του Λιμενικού Σώματος για να εντοπίσουν τη κηλίδα. Στις 10:20 ολοκληρώθηκε το φράγμα.
Στις 8 το βράδυ ο αρχηγός του ΛΣ ενημέρωσε τον υπουργό Ναυτιλίας ότι η προσπάθεια στεγανοποίησης έφθασε στο 80%.
Παράλληλα, ο κ. Κουρουμπλής απάντησε και στο ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με το πότε τελικά έφυγε για το Λονδίνο αναφέροντας: Την Δευτέρα το πρωί είχα και πάλι ενημέρωση ότι η προσπάθεια στεγανοποίησης έφτασε στο 95% και πήγα στο Λονδίνο. Δηλαδή αν ήμουν εδώ θα το είχα στεγανοποιήσει πιο νωρίς; Μπορεί».

Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή, οι δήμαρχοι ενημερώθηκαν, αλλά υποστήριξε πως «οι δυνατότητες των δημάρχων είναι μηδαμινές».

«Η στεγανοποίηση του πλοίου έγινε εντός 3 ημερών. Η στεγανοποίηση παρόμοιου πλοίου στο ναυάγιο της Ελευσίνας πριν 3 χρόνια έγινε σε 7 ημέρες. Η απορρύπανση της περιοχής κράτησε τότε 3 μήνες. Εμείς θα δούμε τις μετρήσεις σε ένα μήνα για να ξέρει ο λαός ότι εμείς δεν ρίξαμε ούτε ένα κιλό χημικών στην θάλασσα. Με μηχανικό τρόπο προσπαθούμε να καθαρίσουμε την θάλασσα και να μαζέψουμε το πετρέλαιο. Το πλοίο με βάση τα έγγραφα τελωνείου είχε μέσα 2.590 τόνους πετρέλαιο. Τους 1.819 τόνους τους φόρτωσε από ΕΛΠΕ και το υπόλοιπο ήταν δηλωμένο πετρέλαιο από άλλη φόρτωση. Πόσο έπεσε στην θάλασσα; Για να είμαστε σίγουροι πρέπει να ολοκληρωθεί σε 2-3 μέρες η απάντληση», είπε ο κ. Κουρουμπλής. «Σε ποιον άνηκε το πετρέλαιο; Του ιδιοκτήτη του σκάφους; Δεν πρέπει να απαντηθεί αυτό;», τόνισε επίσης.

«Θα το κρίνουν άλλοι αν πρέπει να παραιτηθώ»

«Θα το κρίνουν άλλοι αν πρέπει να παραιτηθώ» είπε ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, απαντώντας νωρίτερα σήμερα στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλο, για το ναυτικό ατύχημα στον Σαρωνικό.

«Αναφέρεστε στις ευθύνες μου. Δεν κάνατε ποτέ τον κόπο να έρθετε μια φορά στο υπουργείο, που είστε ένας τόσο μελετηρός και σε αγωνία ευρισκόμενος κοινοβουλευτικός άνδρας. Δεν ήρθατε μια φορά στο υπουργείο, να με ρωτήσετε τι γίνεται εδώ στο υπουργείο… Έχετε το δικαίωμα. Το κάνατε ποτέ, κύριε Θεοχαρόπουλε; Είστε αρχηγός κόμματος. Ήρθατε ποτέ στο υπουργείο να μου ζητήστε εξηγήσεις τι κάνουμε σ’ αυτό το υπουργείο ή να μας ελέγξετε ή να μας καθοδηγήσετε, να μας πείτε τις ιδέες σας; Παρά μόνο έρχεστε και λέτε να παραιτηθώ. Θα το κρίνουν άλλοι αυτό, κύριε Θεοχαρόπουλε. Όχι εσείς» είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ απευθυνόμενος στους βουλευτές που τον επικρίνουν, σημείωσε: «Σκυλεύετε πάνω σε ένα ατύχημα».

Βαρύτατες ευθύνες για τη διαχείριση του ναυτικού ατυχήματος και την αποκατάσταση της ζημιάς και την περιβαλλοντική ισορροπία στον Σαρωνικό, επέρριψε στην κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος. «Οι εξελίξεις στην υπόθεση του ναυαγίου του δεξαμενόπλοιου “Αγία Ζώνη ΙΙ” είναι σοκαριστικές. Εσείς υποτιμήσατε από την πρώτη στιγμή τη διάσταση της καταστροφής. Αντί να επέμβετε αρχικά και να αντιμετωπίσετε την κατάσταση έστω και στο και πέντε, δηλώνατε ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Αναρωτιέμαι αν ειλικρινά αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει έλεγχος» είπε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και κατήγγειλε ότι μετά την αδικαιόλογητη καθυστέρηση, και τα μέτρα που ελήφθησαν στη συνέχεια ήταν αναντίστοιχα του μεγέθους της ρύπανσης με αποτέλεσμα οι εστίες της να επεκταθούν σε μεγάλη θαλάσσια έκταση της Αττικής. «Φτάσατε στο σημείο να προβείτε σε απαράδεκτες δηλώσεις, κύριε υπουργέ. Να συνιστάτε στους πολίτες τις πρώτες ημέρες να πάνε για κολύμπι στις ακτές της Αττικής. Πάλι καλά που δεν τους είπατε ότι λόγω της ρύπανσης θα είναι φθηνότερες και οι ξαπλώστρες. Μόνο αυτό δεν ακούσαμε εκείνες τις ημέρες» είπε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

 

Πηγή: Κουρουμπλής: Θα το κρίνουν άλλοι αν πρέπει να παραιτηθώ | iefimerida.gr



Spread the love