Spread the love


Το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου έγινε αφορμή να βγουν μαχαίρια στην Κεντροαριστερά μεταξύ των υποψηφίων που βρήκαν ένα πεδίο αντιπαράθεσης καθώς μεσολαβούν λιγότερο από 5 εβδομάδες μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες.

Η αφορμή της διαφωνίας ήταν η επιλογή της ΔΗΣΥ να μην ψηφίζει νομοσχέδια -ακόμη και εάν συμφωνεί – εφόσον δεν τα στηρίζουν οι ΑΝΕΛ, προκειμένου να δημιουργηθεί κυβερνητικό πρόβλημα.

Ωστόσο, είναι προφανές ότι αυτό απλώς αναδεικνύει τις διαφορετικές αντιλήψεις μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς και στο «θολό τοπίο» που επικρατεί ως προς το στίγμα που θα ακολουθήσει.

Η ένταση μεταξύ των επίδοξων ηγετών της Κεντροαριστεράς θα κλιμακωθεί τα επόμενα 24ωρα καθώς ξεκινούν οι δημόσιες τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις.

Αύριο Πέμπτη, στο Action 24 στις 22:00 (με συντονιστή τον Γιώργο Κουβαρά) θα διεξαχθεί το πρώτο debate στο οποίο θα παραβρεθούν 6 εκ των υποψηφίων οι Νίκος Ανδρουλάκης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης.

Θα απουσιάζει τελικά ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ο οποίος υπεβλήθη σε μικρή επέμβαση προχθές.

Απούσα θα είναι και η Φώφη Γεννηματά η οποία δήλωσε ότι θα μετάσχει μόνο στα δύο debates που έχει ανακοινώσει η επιτροπή Αλιβιζάτου (με συντονιστή τον Παύλο Τσίμα), καθώς όπως τονίζει οι πολλές «τηλεμαχίες» δημιουργούν κίνδυνο εσωστρέφειας.

Πώς θα κινηθούν επικοινωνιακά οι υποψήφιοι

Από την μέχρι τώρα επικοινωνιακή τακτική των υποψηφίων προκύπτουν μερικά συμπεράσματα για το πώς θα κινηθούν στην προεκλογική εκστρατεία.

Κεντροαριστερά

Η Φώφη Γεννηματά έχει επιλέξει να κινείται μετρημένα, προσεκτικά και θεσμικά για να υποστηρίξει το ηγετικό της προφίλ. Φροντίζει να θυμίζει ότι είναι επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πρόεδρος του μεγαλύτερου κοινοβουλευτικά κόμματος από όσα συγκροτούν τον χώρο και ότι η ίδια είχε την πρωτοβουλία για την μεγάλη Κεντροαριστερά.

Κράτησε σκληρή στάση στη διαπραγμάτευση για τα διαδικαστικά (τεχνικά, ημερομηνία εκλογών κλπ) και «πέρασαν» οι δικές της προτάσεις. Δεν έχει λόγο περαιτέρω προβολής, εξ ου και δεν θέλει να «καεί» με τα πολλά debates, ενώ αποτελεί πεποίθησή της ότι θα ευτελιστεί η διαδικασία αν οι υποψήφιοι γίνουν «τηλεοπτικοί μαϊντανοί».

Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις την δείχνουν να προηγείται και να μπαίνει άνετα στον β’ γύρο. Η ίδια θέλει «καθαρή διαφορά» από τον δεύτερο, για να είναι πιο ισχυρή διαπραγματευτικά αλλά και για την επόμενη ημέρα. Εφόσον περάσει στον δεύτερο γύρο, θα κινηθεί ενωτικά συμπειρώνοντας όλους τους πασοκογενείς ψηφοφόρους αλλά απευθυνόμενη και στον ευρύτερο χώρο της σοσιαλημοκρατίας και του κέντρου.

Κεντροαριστερά

Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν έχει ασφαλώς πρόβλημα αναγνωρισιμότητας, ούτε φοβάται όμως την υπερπροβολή. Θέλει να πείσει ένα συγκεκριμένο ακροατήριο, τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ότι μπορεί να πάει πιο μακριά και πιο ψηλά τις προσδοκίες τους και να ανεβάσει τα εκλογικά ποσοστά του νέου φορέα καθιστώντας τον τρίτο κόμμα και καθοριστικό παράγοντα.

Φροντίζει να τονίζει την ηγετική του παρουσία, ως επικεφαλής του Ποταμιού, όπως έπραξε στην ψηφοφορία για την αλλαγή φύλου, ψηφίζοντας θετικά. Στις δηλώσεις του δεν κάνει λόγο για «κεντροαριστερά», αλλά για «προοδευτικό κέντρο», έναν όρο που έχει χρησιμοποιήσει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ωστόσο, κάνει ανοίγματα σε ψηφοφόρους όλων των τάσεων: «Προοδευτικοί πολίτες – σοσιαλδημοκράτες, κεντρώοι, κεντροαριστεροί, φιλελεύθεροι και οικολόγοι – μπορούν να κάνουν ενωμένοι ξανά, μια νέα αρχή, με μια ηγεσία μακριά από τον λαϊκισμό και τον συντηρητισμό», όπως λέει. Θεωρεί ότι εφόσον μπει στο β’ γύρο κάτι πολύ πιθανό σύμφωνα με τις ως τώρα μετρήσεις, τότε θα είναι εκείνος που θα κόψει πρώτος το νήμα στην κούρσα της β’ Κυριακής.

Ζητούμενο είναι οι συμμαχίες που θα εξασφαλίσει για να κερδίσει τον αντίπαλο. Εφόσον ο έτερος που περάσει στον β’ γύρο είναι από το ΠΑΣΟΚ, ο Στ. Θεοδωράκης θα πρέπει να απευθυνθεί ακόμη πιο έντονα στο συγκεκριμένο ακροατήριο.

Κεντροαριστερά

Ο Γιώργος Καμίνης θέλει τηλεοπτικές αναμετρήσεις για να προβάλει τα επιχειρήματα και τις θέσεις του. Δεν είναι τυχαία η επιλογή του να αναφέρεται συχνά στο κυβερνητικό έργο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ καθώς δεν είναι ο ίδιος κομματικό στέλεχος και επιδιώκει να προσεταιριστεί το συγκεκριμένο – και λίαν υπολογίσιμο -κομμάτι των ψηφοφόρων.

Για τον ίδιο λόγο χρησιμοποιεί τον όρο «δημοκρατική παράταξη». Υπενθυμίζει το έργο του ως δημάρχου και θέλει να πείσει ότι μπορεί να ενώσει και μάλιστα συνεκτικά το αμάλγαμα που συνθέτει όλους τους χώρους της Κεντροαριστεράς. Για να τονώσει το ηγετικό του προφίλ δεν διστάζει να συγκρουστεί όπως έκανε με την Γεννηματά για την ψηφοφορία αλλαγής φύλου και με τον Θεοδωράκη για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν ως τώρα στη 2η – 3η θέση. Αν μπει στο β’ γύρο θεωρεί ότι όλα παιζονται.

Κεντροαριστερά

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στηρίζεται στο νεαρό της ηλικίας του και επικαλείται την ανάγκη ανανέωσης, εμφανιζόμενος ως ο νέος «αντι-Τσίπρας». Το γεγονός ότι δεν κατείχε κυβερνητικές θέσεις του δίνει την άνεση να διατυπώνει κριτική για τα πεπραγμένα παλαιότερων ετών, όπως έκανε πρόσφατα επικρίνοντας τον Γ. Παπανδρέου για την συγκυβέρνηση με Καρατζαφέρη.

Διαθέτει ισχυρά ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ από τότε που διετέλεσε γραμματέας του. Λόγω της θητείας του στην Ευρωβουλή έχει επίσης υποστηρικτές σε Ελληνες του εξωτερικού – ιδίως νέους – και γνώση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι. Θέλει να επικοινωνήσει τις πολιτικές θέσεις του και γι’ αυτό προτίθεται να συμμετάσχει σε περισσότερα των δύο debates όχι όμως σε υπερβολές.

Κεντροαριστερά

Ο Γιάννης Μανιάτης επιδιώκει 13 debates καθώς θέλει να ενισχύσει το προφίλ του και να προβάλλει τις θέσεις του να υπενθυμίσει την κυβερνητική του θητεία σε κρίσιμα υπουργεία όπως το Περιβάλλοντος. Στις δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί μέχρι στιγμής έχει κάνει την έκπληξη με υψηλά ποσοστά που τον φέρνουν στη 5η θέση σε απόσταση αναπνοής από την θεωρούμενη «ισχυρή τετράδα» Γεννηματά, Θεοδωράκη, Καμίνη, Ανδρουλάκη.

Ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είναι για δεύτερη φορά υποψήφιος για την ηγεσία της δημοκρατικής παράταξης.Παραμένει σε χαμηλά ποσοστά αποδοχής. Πρόσφατα κατήγγειλε τους δημοσκόπους ότι θέλουν να παίξουν παιχνίδι στο χώρο της κεντροαριστεράς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αμφισβητεί τα ποσοστά που δίνουν.

Ο Γιάννης Ραγκούσης, έχει επίσης χαμηλή απήχηση, κινείται στο 2%. Μένει να φανεί αν τον ωφελήσει η κόντρα με την Εκκλησία μετά την δήλωσή του για ομοφυλόφιλους ιεράρχες.

Ο πρώην πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Γάτσιος δεν διαθέτει όπως ομολογεί κανένα κομματικό έρεισμα, ούτε στο ευρύ κοινό, ωστόσο έκανε την έκπληξη συγκεντρώνοντας 4.632 υπογραφές υπέρ της υποψηφιότητάς του.

Ο επικοινωνιολόγος Δημήτρης Τζιώτης και ο Απόστολος Πόντας, θα συμμετάσχουν σε όσο περισσότερα debates γίνεται για να γίνουν γνωστές οι θέσεις τους.

 



Spread the love