Spread the love


Στον εντοπισμό του πίνακα του Μοντιλιάνι «Καθιστός άνδρας με μπαστούνι» (1918), αξίας άνω των 22 εκατ. ευρώ, οδήγησαν τα στοιχεία από τη διαρροή των λεγόμενων Panama Papers.

Ο πίνακας βρέθηκε και κατασχέθηκε από τις ελβετικές αρχές, έπειτα από έρευνα σε αποθήκη στη Γενεύη.

Τον πίνακα διεκδικούν οι απόγονοι του εβραίου εμπόρου έργων τέχνης Όσκαρ Στέτινερ, υποστηρίζοντας ότι εκλάπη από την οικογένειά τους στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, μετά την εισβολή των ναζί στο Παρίσι.

Τα ίχνη του πίνακα είχαν χαθεί, μέχρι το 2008, όταν το έργο εμφανίστηκε σε δημοπρασία του Sotheby’s και ως ιδιοκτήτης του φαινόταν η εταιρεία «Διεθνές Κέντρο Τέχνης» (IAC). Ωστόσο, λόγω αμφιβολιών για την προέλευσή του, ο πίνακας τελικά δεν πωλήθηκε και τα ίχνη του χάθηκαν και πάλι.

Σύμφωνα με την Telegraph, από τα Panama Papers προκύπτει ότι η εταιρεία IAC, με έδρα στον Παναμά, ανήκει στην οικογένεια Ναχμάντ, μία από τις πιο ισχυρές δυναστείες στον χώρο της τέχνης. Επίσης, η οικογένεια φέρεται να διαθέτει χιλιάδες έργα τέχνης, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία βρίσκονται σε θησαυροφυλάκια.

Εκπρόσωπος της Εισαγγελίας της Γενεύης επιβεβαίωσε ότι ο πίνακας κατασχέθηκε και πως ξεκίνησε δικαστική έρευνα για να διαπιστωθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες το έργο κατέληξε στη Γενεύη.



Spread the love