Spread the love


Μια μούμια που φέρει εκπληκτική ομοιότητα με αυτοπροσωπογραφία του Βίνσεντ Βαν Γκονγκ ανακαλύφθηκε σε μια ισπανική εκκλησία. Η πραγματική ταυτότητα της μούμιας είναι άγνωστη.

Είναι μία από τις 30 μούμιες που βρέθηκαν κατά την αποκατάσταση του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο χωριό Κουίντο, κοντά στη Σαραγόσα της Ισπανίας. Σύμφωνα με το Discovery News, οι μούμιες βρέθηκαν τυχαία το 2011, αλλά το έργο για την μελέτη της συλλογής ξεκίνησε μόλις το 2014.

Η Μερσέντες Γκονζάλες, διευθυντής του Instituto de Estudios Científicos en Momias στη Μαδρίτη δήλωσε πως το έργο είναι «σε εξέλιξη». Η μουμιοποίηση έγινε με φυσικό τρόπο εξαιτίας του ξηρού εδάφους της περιοχής και βρέθηκαν σε μερικώς ανοιχτά φέρετρα κάτω από το δάπεδο του ναού.

Οι μούμιες, 11 εκ των οποίων είναι ενήλικες και 24 παιδιά, χρονολογούνται από τα τέλη του 18ου με αρχές του 19ου αιώνα και ορισμένες φορούν ρούχα μοναχού. «Στην Ισπανία ήταν πολύ κοινό οι άνθρωποι να θάβονται με τις συνήθειες της θρησκευτικής τάξης. Μερικές από αυτές τις μούμιες φορούν Φραγκισκανικά ρούχα, αλλά δεν είναι μοναχοί» δήλωσε η Γκονζάλες.

Οι πραγματικοί μοναχοί θάβονταν ξυπόλητοι, εξήγησε, ενώ αυτού θάφτηκαν φορώντας μια τοπική μάρκα παπουτσιών. Η μούμια – Βαν Γκογκ φορά θρησκευτικά ρούχα και έχει παρόμοια χαρακτηριστικά προσώπου με αυτά στην περίφημη αυτοπροσωπογραφία του Γάλλου καλλιτέχνη.

Η Γκονζάλες δήλωσε πως δεν ήταν ασυνήθιστο τα μαλλιά να διατηρούνται τόσο καλά σε ξηρό περιβάλλον, αλλά πρόσθεσε πως ελάχιστα είναι ακόμη γνωστά σχετικά με το άτομο αυτό. Το έργο βρίσκεται σε αναμονή των αποτελεσμάτων διαφόρων δοκιμών που η Γκονζάλες ελπίζει πως θα ρίξουν περισσότερο φως στη ζωή του.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως ήταν πιθανό να πέθανε από μια σειρά επιδημιών που σάρωσε την περιοχή την περίοδο εκείνη. Το έργο ξεκίνησε με την μελέτη πέντε εκ των μουμιών – δύο ενηλίκων και τριών παιδιών – και οι ερευνητές ελπίζουν να μελετήσουν και τις υπόλοιπες 25.

van-gong-moumia



Spread the love