Spread the love


Ο τελευταίος μιναρές που κατασκεύασε ο Αχμέτ Μουσταφά από τον Μύστακα τοποθετήθηκε μόλις χθες στο τέμενος Ταμπάκ Χανέ στην Κομοτηνή, όπου το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται εργασίες ανακαίνισης και αναβάθμισης Δεν έχει ασχοληθεί μόνο με εργασίες στα τεμένη, αλλά έχει κάνει κατασκευές και για καμπαναριά εκκλησιών, σε χωριά όπως το Λοφάριο και το Ιάσιο.

Όταν πριν από είκοσι χρόνια του ζήτησαν να φτιάξει έναν μιναρέ για το Αρσάκειο, δυσκολεύτηκε, δε γνώριζε την τεχνική. Κατείχε όμως την τέχνη του σιδερά από μικρό παιδί. Καταπιάστηκε με την κατασκευή του μιναρέ και από τότε οι δημιουργίες του κοσμούν τεμένη σε όλη τη Ροδόπη. Ο Αχμέτ Μουσταφά είναι μάστορας με όλη τη σημασία της λέξης, αφού κατάφερε αυτοδίδακτος να εξελίξει την τέχνη του και σήμερα να μπορεί να κατασκευάζει μιναρέδες. Από τον Μύστακα είναι ο κ. Μουσταφά, εκεί όπου το 1983 άνοιξε την επιχείρησή του, αλουμινάδικο και σιδεράδικο. Είχε ασχοληθεί ήδη στο παρελθόν με την κατασκευή κουφωμάτων, πόρτες και παράθυρα.

234354 (30)

Ο τελευταίος μιναρές που κατασκεύασε ο Αχμέτ Μουσταφά τοποθετήθηκε μόλις χθες στο τέμενος Ταμπάκ Χανέ στην Κομοτηνή, όπου το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται εργασίες ανακαίνισης και αναβάθμισης, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, με ευθύνη της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας. Ο ίδιος τον αποκαλεί “καπέλο” και όταν τον ρωτάμε πως έμαθε την τέχνη αυτή μας απάντησε “μόνος μου.

234354 (33)

Έτυχε μία δουλειά, η πρώτη στο Αρσάκειο. Με φώναξαν και μου είπαν θέλουμε τον κατασκευάσεις εσύ τον μιναρέ. Έκατσα, σκέφτηκα και τελικά το κατάφερα”. Στο τέμενος Ταμπάκ Χανέ ο μάστορας είχε την επίβλεψη από την αρχή, από την στιγμή που μετέβη στο σημείο ο γερανός για να απομακρύνει τον παλιό και σκουριασμένο μιναρέ, μέχρι να τοποθετηθεί στη θέση του ο καινούργιος. “Το δέσιμο είναι το δυσκολότερο”, μας λέει ο κ. Μουσταφά. Μιναρέδες που έχει κατασκευάσει ο ίδιος βρίσκονται σε τεμένη στην πόλη της Κομοτηνής, στον Ήφαιστο, στους Αμαξάδες, στην Εσοχή, στη Ραγάδα, στη Δαρμένη και αλλού.

Ο μιναρές, ο ψηλός και στενός κυλινδρικός πύργος μουσουλμανικού τεμένους, από τον εξώστη του οποίου ο ιμάμης καλεί τους πιστούς να προσευχηθούν, τοποθετήθηκε στο τέμενος Ταμπάκ Χανέ στη θέση του παλαιού. “Αισθάνομαι καλά, γιατί αφήνουμε ένα ενθύμιο”, λέει ο μάστορας μετά το τέλος της εργασίας του.

Περήφανος μας λέει ότι δεν έχει ασχοληθεί μόνο με εργασίες στα τεμένη, αλλά έχει κάνει κατασκευές και για καμπαναριά εκκλησιών, σε χωριά όπως το Λοφάριο και το Ιάσιο. Ήδη ο 57χρονος μάστορας μεταλαμπαδεύει την τέχνη του στον γιο του Χαλίτ.

Πηγή: xronos.gr



Spread the love