Spread the love


Ο βωμός της Περγάμου θεωρείται από τους αρχαιολόγους το όγδοο θαύμα του κόσμου. Ένα τρισδιάστατο ψηφιακό μοντέλο θα προσφέρει μια νέα εικόνα του μνημείου.

Το μνημείο βρίσκεται σε διαδικασία συντήρησης στο Βερολίνο. Ο βωμός της Περγάμου, χτισμένος στο πρώτο μισό του δεύτερου αιώνα π.Χ., αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα της ελληνιστικής περιόδου. Σήμερα τα σωζόμενα μέρη του εκτίθενται στο Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο. Ωστόσο εργασίες συντήρησης δεν θα επιτρέπουν στους επισκέπτες να θαυμάσουν το έργο μέχρι την ολοκλήρωσή τους το 2019. Γι’ αυτό οι επιστήμονες θα παρουσιάσουν μια ακριβή αναπαράσταση του μνημείου σε τρισδιάστατη ψηφιακή μορφή.

«Με αυτό τον τρόπο θα απολαύσουμε την εμπειρία ενός από τα σημαντικότερα μνημεία της αρχαιότητας με έναν ολότελα νέο τρόπο» σημείωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος της Πρωσικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς Χέρμαν Πάρτσινγκερ κατά την παρουσίαση του πολυδάπανου έργου στο Βερολίνο. Την ολοκλήρωση του έργου έχει αναλάβει το Ινστιτούτο Φράουνχοφερ με έδρα στο Ντάρμσταντ και το Ροστόκ.

580 εκατομμύρια τρίγωνα

Δύο εβδομάδες πριν το κλείσιμο του συγκεκριμένου τμήματος του Μουσείου της Περγάμου, το φθινόπωρο του 2014, οι ειδικοί «σάρωσαν» τον δύο χιλιάδων ετών βωμό χρησιμοποιώντας μια ιδιαιτέρως περίπλοκη μέθοδο: το ύψους 113 μέτρων ανάγλυφο φωτογραφήθηκε τμηματικά, ενώ ένας σαρωτής λέιζερ τοποθετούνταν διαδοχικά σε 51 θέσεις, αποτυπώνοντας το σύνολο της εικόνας του βωμού.

Συνδυαζόμενα τα αποτελέσματα δημιούργησαν ένα ψηφιακό μοντέλο, το οποίο αποτελείται από 580 εκατομμύρια τρίγωνα, σύμφωνα με τον διευθυντή του έργου Πέντρο Σάντος από το Ινστιτούτο Φράουνχοφερ. Η τελική εικόνα θα προβληθεί σε υψηλή ανάλυση στην αυλή του μουσείου, ωστόσο η ημερομηνία έναρξης της έκθεσης δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Προς το παρόν οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να έχουν μια πρώτη εικόνα του έργου στην ιστοσελίδα του μουσείου.

Κατά τη γνώμη της αναπληρώτριας διευθύντριας των Μουσείων του Βερολίνου Κριστίνα Χάακ, το μοντέλο δείχνει τον βωμό ακριβέστερα και πληρέστερα απ’ ό,τι τον αντιλαμβάνονται οι επισκέπτες μέσα στο μουσείο. Αλλά και για την επιστημονική έρευνα το έργο έχει μεγάλη αξία, όπως πιστεύει ο Πέντρο Σάντος, καθώς τώρα θα συναρμολογηθούν ηλεκτρονικά και τα τμήματα εκείνα του βωμού που δεν είχαν μέχρι σήμερα ταξινομηθεί.

Το Μουσείο της Περγάμου, το οποίο χτίστηκε ακριβώς για να στεγάσει τον τεράστιο βωμό από την ελληνιστική πόλη της Μικράς Ασίας, αποτελεί το μεγαλύτερο και δημοφιλέστερο μουσείο του Βερολίνου, με περισσότερους από 1.000.000 επισκέπτες ετησίως. Από το 2013 το μουσείο ανακαινίζεται τμηματικά. Οι συνολικές εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2025, αλλά η αίθουσα του βωμού θα ξανανοίξει για το κοινό το 2019.

Από το dw.com



Spread the love