Spread the love


Η υπόγεια αποθήκη υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 3,5 δισ. ευρώ, ποσό μάλλον μικρό αν σκεφτεί κανείς ότι σχεδιάστηκε να αντέξει 100.000 χρόνια.

Από την κατασκευή των πρώτων πυρηνικών εργοστασίων τη δεκαετία του 1950, τα άκρως ραδιενεργά απόβλητα αποθηκεύονται συνήθως σε προσωρινές εγκαταστάσεις πάνω από το έδαφος. Η Φινλανδία ετοιμάζεται τώρα να γίνει η πρώτη χώρα του κόσμου που θάβει την απειλή στο υπέδαφος. Τον επόμενο αιώνα, μάλιστα, θα πετάξει το κλειδί για πάντα.

Olkiluoto Nuclear 1

Το μικροσκοπικό νησάκι Ολκιλουότο, έξω από τις δυτικές ακτές της Φινλανδίας, φιλοξενεί ήδη ένα από τα δύο πυρηνικά εργοστάσια της χώρας. Ετοιμάζεται τώρα να υποδεχτεί την πρώτη υπόγεια εγκατάστασης μόνιμης αποθήκευσης, ένα δίκτυο από τούνελ που ονομάζεται Ονκάλο, ή «σπήλαιο» στα φινλανδικά.

Olkiluoto Nuclear 2

Από τη δεκαετία του 2020, η Φινλανδία θα ξεκινήσει την αποθήκευση 5.500 τόνων πυρηνικών αποβλήτων, σε βάθος 420 έως 520 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Και θα συνεχίσει να μεταφέρει εκεί τα απόβλητα μέχρι τη δεκαετία του 2120, οπότε τα τούνελ θα γεμίσουν και θα σφραγιστούν για πάντα.

Olkiluoto Nuclear 3

Μέχρι σήμερα έχει διανοιχθεί μια σήραγγα 5 χιλιομέτρων, στην τελική του μορφή όμως το δίκτυο θα φτάσει σε συνολικό μήκος τα 42 χιλιόμετρα.

A view of the world's first underground repository for highly radioactive nuclear waste at the Olkiluoto nuclear power plant on April 28, 2016, on the island of Eurajoki, western Finland. Underneath the green island engineers are digging the world's first permanent repository to store highly radioactive nuclear waste for the next hundred thousand years. / AFP PHOTO / Sam Kingsley

«Απαιτήθηκε νέα τεχνογνωσία σε πολλούς τομείς» επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ίσμο Ααλτόνεν, γεωλόγος της εταιρείας Posiva που ανέλαβε την υλοποίηση του έργου.

Olkiluoto Nuclear 6

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2004 με τη δημιουργία ερευνητικής μονάδας που εξέτασε τα υποκείμενα πετρώματα γρανίτη, στα οποία η θερμοκρασία είναι δροσερή και η υγρασία παραμένει μόνιμα σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα -κάτι που έχει κρίσιμη σημασία προκειμένου να προστατευτούν τα απόβλητα από τη διάβρωση.

Olkiluoto Onkalo

Οι ράβδοι εξαντλημένων πυρηνικού καυσίμου θα τοποθετηθούν σε νάρθηκες από σίδηρο, οι οποίοι στη συνέχεια θα σφραγιστούν μέσα σε χάλκινα κάνιστρα. Μέσα στη σήραγγα, κάθε κάνιστρο θα περιβάλλεται από ένα προστατευτικό περίβλημα από μπεντονίτη, ένα φυσικό ορυκτό που θα προστατεύσει τα δοχεία από το νερό ή από τυχόν τριγμούς των γύρω πετρωμάτων.

Olkiluoto Nuclear 5

Το τούνελ θα γεμίσει τελικά με μπλοκ αργίλου και περισσότερου μπεντονίτη πριν σφραγιστεί για πάντα. Η μέθοδος που εφαρμόζεται στο Ονκάλο αναπτύχθηκε στη Σουηδία, η οποία δρομολογεί ανάλογο σχέδιο για τη μόνιμη αποθήκευση ραδιενεργών αποβλήτων.

Olkiluoto Nuclear 9

Οι μηχανικοί που ανέλαβαν να σχεδιάσουν τη φινλανδική εγκατάσταση έπρεπε να αναρωτηθούν πώς θα έχει αλλάξει το νησί του Ολκιλουότο σε 100.000 χρόνια.

Olkiluoto Nuclear 11

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος αυτού του χρονικού διαστήματος αρκεί να σκεφτεί ότι πριν από 100.000 χρόνια η Φινλανδία καλυπτόταν από παγετώνες, οι Νεάντερταλ άκμαζαν στην Ευρώπη και ο σύγχρονος άνθρωπος μόλις είχε αρχίσει την έξοδό του από την Αφρική.

Olkiluoto Nuclear 10

Οι γεωλόγοι της Posiva παραδέχονται ότι, σε περίπτωση μιας νέας Εποχής των Παγετώνων, το βάρος του πάγου προκαλεί ρωγμές στο υπέδαφος, όχι όμως μέχρι το βάθος όπου βρίσκονται τα τούνελ.

Olkiluoto Nuclear 8

Θα πρέπει να αρκεστούμε στις διαβεβαιώσεις τους μέχρι να αποδειχθεί αν είχαν δίκιο ή όχι σε 100.000 χρόνια από σήμερα.

Olkiluoto Nuclear 15

Δείτε εδώ: japantimes.co.jp

People walk in a tunnel through Yucca Mountain during a congressional tour Thursday, April 9, 2015, near Mercury, Nev. Several members of Congress toured the proposed radioactive waste dump 90 miles northwest of Las Vegas. (AP Photo/John Locher)

Olkiluoto Nuclear 14



Spread the love