Spread the love


Ο μουσικός της Λυρικής Γιάννης Σαμπροβαλάκης εμπλουτίζει την παγκόσμια μουσική φιλολογία.

Το μπαλέτο του Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ «Ο Χρυσός Πετεινός», σε ενορχήστρωση και διασκευή του μουσικού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και διακεκριμένου μουσικολόγου Γιάννη Σαμπροβαλάκη, παρουσιάζεται από το American Ballet Theatre, για πρώτη φορά, στη Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Yορκης, από τις 6 έως τις 11 Ιουνίου.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά για έναν μουσικό από το να φτάνει στο σημείο εκείνο, στο οποίο η εργασία του να εμπλουτίζει την παγκόσμια μουσική φιλολογία. Η συνεργασία με τους σημαντικότερους καλλιτεχνικούς οργανισμούς του κόσμου στον τομέα του μπαλέτου και της όπερας είναι αποτέλεσμα συστηματικής και επίπονης εμβάθυνσης στο αντικείμενο της “στιλιστικής” ενορχήστρωσης, όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, ως μουσικολόγος – επιμελητής των εκδόσεων του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής, αλλά, κυρίως, σε πρακτικό, μέσα από την καθημερινή επαφή με τα μεγάλα αριστουργήματα του ρεπερτορίου ως μουσικός της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής» δηλώνει ο ίδιος ο Γιάννης Σαμπροβαλάκης.

Από την πλευρά του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Μύρων Μιχαηλίδης, σημειώνει: «Είμαστε υπερήφανοι για τη μεγάλη επιτυχία του μουσικού της ΕΛΣ Γιάννη Σαμπροβαλάκη, η οποία επιβεβαιώνει την πίστη μας στις τεράστιες δυνατότητες του εγχώριου καλλιτεχνικού δυναμικού. Θεωρούμε πως η διασκευή και η ενορχήστρωση του στο αριστούργημα του Ρίμσκι – Κόρσακοφ, θα ενταχθεί στο ρεπερτόριο των μεγάλων λυρικών θεάτρων».

Η εν λόγω παραγωγή είχε πρωτοπαρουσιαστεί από το Royal Danish Ballet στην Όπερα της Κοπεγχάγης το 2012, λαμβάνοντας διθυραμβικές κριτικές. Οι Financial Times του Λονδίνου έγραψαν για μια “εξαιρετικά επιδέξια νέα ενορχήστρωση του μουσικολόγου Γιάννη Σαμπροβαλάκη”, σε ένα έργο που είχε σταματήσει να παίζεται από το 1945 και το οποίο είχε αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των Ρωσικών Μπαλέτων το 1914.

Από το imerisia.gr



Spread the love