Spread the love


Διαβάστε την κινηματογραφική ζωή του “Magic Alex”, του άγνωστου Έλληνα γκουρού των Beatles.

Ο “Magic Alex”, ο Αλέξης Μάρδας ήταν ιδιαίτερα αγαπητός, αν και τα τελευταία χρόνια είχε τραβηχτεί πολύ μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Γεννήθηκε στις 5 Μαϊου του 1942. Η ζωή του θα μπορούσε να γυριστεί κινηματογραφική ταινία (ίσως και κάποτε να τη δούμε – σίγουρα θα κόψει πολλά εισιτήρια).

Αρχές δεκαετίας του ’60 μετακομίζει στην Αγγλία και το 1963 γνωρίζει τον ιδρυτή των «Rolling Stones», τον αδικοχαμένο Brian Jones. Αναλαμβάνει την εμφάνιση του συγκροτήματος στις συναυλίες του και είναι η αφετηρία για μια λαμπρή καριέρα.

Γνώρισε τον ιδιοκτήτη της γκαλερί Indica και συγκατοικούσαν σε ένα διαμέρισμα στην οδό Bentinck. Τελικά στην γκαλερί αυτή παρουσιάζει μία έκθεση, την Kinetic Light Sculptures.

Ο “Magic Alex” δημιουργούσε τέχνη πρωτοποριακή για την εποχή και μάλιστα τέχνη που λόγω του ρεύματος του ποπ και ροκ άρεσε πολύ, αφού ο Αλέξης Μάρδας χρησιμοποιούσε τις γνώσεις του και την ευρηματικότητά του στα ηλεκτρονικά.

Ο Τζον Λένον μάλιστα εντυπωσιάστηκε με το Nothing Box, μια συσκευή με φως που αναβόσβηνε και αυτό στάθηκε ως αφορμή για να ξεκινήσει η φιλία αλλά και η συνεργασία τους.  Πως γνωρίστηκαν; Τους σύστησε ο Μπράιαν Τζόουνς των Rolling Stones. Όταν ο Λένον είδε το κουτί, κόλλησε για ώρες και το κοιτούσε γιατί είχε πάρει LSD. Τελικά αυτό του άνοιξε τον δρόμο για να αναλάβει τον σχεδιασμό των νέων στούντιο της Apple, της δισκογραφικής εταιρίας που ίδρυσε το θρυλικό συγκρότημα το 1968.

Το θρυλικό συγκρότημα το 1967 δημιουργεί μια επιχείρηση για τον συνεργάτη της με την ονομασία «Fiftyshapes Ltd» και εκείνος με τη φαντασία που είχε, δημιουργεί σπουδαία πράγματα για τους Beatles. Στη συνέχεια γίνεται ένας από τους πρώτους υπαλλήλους της νεοσύστατης Apple Corps, βγάζοντας 40 λίρες την εβδομάδα και 10% από τα κέρδη των εφευρέσεων του. Εκείνη την περίοδο τα μέλη του συγκροτήματος τον αποκαλούν «Έλληνα μάγο».

Ο Τζον τον έχρισε αναπόσπαστο μέλος του πολύ στενού κύκλου των Beatles και οι υπόλοιποι τον συμπάθησαν αμέσως.

Ο Πωλ Μακάρτνι θυμόταν χρόνια αργότερα ότι «Ο Άλεξ ήταν ένας ενδιαφέρον τύπος που είχε πάντα κάποιες έξυπνες ιδέες». Στην πάνω φωτογραφία, ο μάγος Αλέξης φαίνεται στο Apple Εlectronics laboratory με κάποια από τα μηχανήματα που τότε χρησιμοποιούσε για να “κάνει τα μαγικά” που ενθουσίαζαν τους Beatles.

 

Μπορεί οι ιδέες του στην τελική τους εφαρμογή να μην ήταν πάντα αυτό που είχε υποσχεθεί ο Μagic Alex στα «σκαθάρια», αλλά ποιος ήταν τέλειος την εποχή του Swinging London, όταν όλα άλλαζαν ταχύτατα μέσα σε λίγες εβδομάδες;

Ο Αλέξης Μάρδας ήταν ο άνθρωπός τους. Αυτός που τους συνόδευσε στο περίφημο ταξίδι του διαλογισμού στην Ινδία τον Μάρτιο του 1968, που τέλειωσε άδοξα.

Παρ’ όλα αυτά, ο Άλεξ μπόρεσε και ξεκόλλησε τα σκαθάρια από τις ντόπες, γιατί ειδικά ο Τζον είχε κάνει μακροβούτι στο LSD και ξεκινούσε από το πρωί με τσιγαριλίκια, κόκες και πρέζες.

Ο Αλέξης Μάρδας τα είχε ψιλοπάρει στο κρανίο με τον Maharishi Mahesh Yogi, αφού στο δικό του άσραμ είχαν πάει και είναι διάσημη η σαρκαστική ατάκα του Αλέξη στον Μαχαρίσι “I know you! Didn’t I meet you in Greece years ago?”. Στο τέλος ο Μαχαρίσι ζήτησε του Μάρδα να πάρει χρήματα από τον Μαχαρίσι και να του φτιάξει ένα ισχυρότατο ραδιοφωνικό σταθμό για να μπορεί ο Μαχαρίσι να διδάσκει σε όλη την Ινδία.

Τέσσερις μήνες αργότερα ο Λένον που είχε ορκιστεί ότι δεν θα βάλει ποτέ ξανά γραβάτα, το πράττει αφού είναι κουμπάρος στο γάμο του Μάρδα με την Ευφροσύνη Δοξιάδου, κόρη του σπουδαίου αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Δοξιάδη. Ο γάμος έγινε στην Ελληνορθόδοξη εκκλησία του Λονδίνου.

Τον συνοδεύει η Γιόκο Όνο – ακόμη και σήμερα όσοι γνωρίζουν από κοντά τις ιστορίες των Beatles λένε ότι ο Μάρδας γνώρισε στον Λένον την Γιόκο – ενώ παρών στον γάμο που άφησε εποχή είναι και ο Τζορτζ Χάρισον με την σύζυγό του.

Το διαζύγιό του λίγα χρόνια αργότερα, θα είναι αθόρυβο … αφού ο Magic Alex – όπως πάντα τον φώναζε ο Λένον – υπήρξε τελικά διακριτικός στις αυστηρά προσωπικές του στιγμές.

Στο κάτω βίντεο μπορείτε να ακούσετε τον Αλέξη Μάρδα να τραγουδάει μέσα στο πούλμαν των σκαθαριών. Είναι μία πολύ σπάνια λήψη από το Magical Mystery Tour film και βρίσκεται στο Blu-Ray Disc ”Magical Mystery Tour”. Η ταινία Magical Mystery Tour προβλήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου του 1967 από το BBC1. “Magical Mystery Tour” ήταν και ο τίτλος του δίσκου των Beatles, για τον οποίo γυρίστηκε το φιλμ.

Όταν το καλοκαίρι του 1967 ο Αλέξης Μάρδας φέρνει τους Beatles στην Ελλάδα, ο θόρυβος είναι τεράστιος για τα εγχώρια και όχι μόνο ΜΜΕ.

Το πιο διάσημο συγκρότημα του πλανήτη ενδιαφέρεται να αγοράσει ένα νησί , την Αγία Τριάδα, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Εύβοια και το σχήμα του θυμίζει κιθάρα.

Η αγοραπωλησία ναυάγησε, αλλά ο Λένον, ο Μακάρτνι, ο Χάρισον και ο Ρίνγκο Σταρ απολαμβάνουν διακοπές στην Ελλάδα, πηγαίνουν στην αγαπημένη Ύδρα του Αλέξη Μάρδα.

Τα σκαθάρια χορεύουν στους Δελφούς και φωτογραφίζονται με ντόπιους σε μικρά χωριά. Τότε βγήκε και η διάσημη φωτό των Beatles στην Αράχοβα το 67.

Ο μάνατζερ των Beatles, Allen Klein το 1969 κάνει ριζικές αλλαγές στην ομάδα που στήριζε το διασημότερο συγκρότημα του πλανήτη με κάποιους να απολύονται και κάποιους να αποχωρούν μόνοι τους. Ανάμεσα σε αυτούς που έφυγαν μόνοι τους ήταν και ο Αλέξης Μάρδας που με τη γνωστή αριστοκρατική του διακριτικότητα δεν δέχθηκε να κριθεί από τον Klein.

Το συγκρότημα έχασε τον «γκουρού» του. Όταν ο Τζον Λένον δεν αποκαλούσε τον Αλέξη Magic Alex, τον αποκαλούσε «γκούρου». Πολλοί ιστορικοί της ροκ ισχυρίζονται ότι αν ο Αλέξης Μάρδας είχε μείνει κοντά στα σκαθάρια, τα πράγματα θα είχαν πάει καλύτερα για το γκρουπ.

Όταν το 1969 η συνεργασία του με το συγκρότημα σταματάει ο Μάρδας αναζητάει άλλες επαγγελματικές διεξόδους, όπως την σύσταση μιας εταιρίας που ειδικεύεται στα θωρακισμένα αυτοκίνητα και γενικώς στα συστήματα ασφαλείας. Η τρομοκρατία είχε κάνει την εμφάνιση της έντονα στη δεκαετία του 1970 και η ανάγκη για συστήματα ασφαλείας, αλεξίσφαιρα αυτοκίνητα και συσκευές παρακολούθησης ήταν μεγάλη για τους «επώνυμους» και για τους πολιτικούς. Σημειώνεται ότι ο πατέρας του Αλέξη εργαζόταν στις μυστικές υπηρεσίες. Ο Αλέξης Μάρδας είχε δημιουργήσει ανάλογα προϊόντα και τα πουλούσε σε σημαντικά πρόσωπα.

“Νταλαβεριζόταν” ανθρώπους όπως ο Σάχης της Περσίας, ο Σουλτάνος του Ομάν, ο βασιληάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος. Σημαντική βοήθεια στο άνοιγμα των γνωριμιών του είχε πάρει από τον βασιληά της Ελλάδας Κωνσταντίνο. Ανάμεσα σε αυτούς που υπήρξαν πελάτες του ήταν και  ο Βασιλιάς Χουσεΐν της Ιορδανίας που είχε αγοράσει από τον Αλέξη μια στρατιά από θωρακισμένα αυτοκίνητα.

Ήταν εντυπωσιακή η άνεσή του μπροστά στον τηλεοπτικό φακό και παροιμιώδης η χαλαρότητά του. Η πλέον γνωστή συνέντευξή του ήταν εκείνη που είχε δώσει στον Μαστοράκη. Και φυσικά είχε μιλήσει για τους Βeatles, για τα ναρκωτικά, για την προσπάθειά του να τους βγάλει από τον κόσμο του LSD, της κόκας και της ηρωίνης, για το πρώτο τσιγαριλίκι που είχε κάνει ο Λένον και κυρίως είχε τονίσει το πόσο καλά παιδιά ήταν τα σκαθάρια, πάντα έλεγε ότι ήταν πραγματικά καλά παιδιά (ο Magic Alex ουδέποτε χρησιμοποίησε ναρκωτικά – ούτε καν ελαφρά).

«Ο John (Lennon) δεν είχε ανάγκη από μία γυναίκα. Είχε ανάγκη από έναν φίλο που θα ήταν ο κολλητός του, θα ήταν ο πατέρας του, ο φίλος του, θα ήταν ο αδελφός του, όλα μαζί. Χρειαζόταν προστασία σε καθημερινή βάση. Μεγάλωσε κάτω από δύσκολες συνθήκες χωρίς πατέρα με πολλά προβλήματα. Ζούσε απομονωμένος πάντα, δεν είχε την ευκαιρία να γνωρίσει πολλές γυναίκες. Οι Beatles έτρεμαν τις νεαρές θαυμάστριες τους και είχαν μόνιμα μανία καταδίωξης», είχε δηλώσει ο Αλέξης Μάρδας πριν κάποια χρόνια στην εκπομπή «Αργά».

Ήταν γνωστή αδυναμία του στις όμορφες γυναίκες. Ερωτεύεται και χωρίζει διάφορες καλλονές, γίνεται το alter ego της Τζόαν Κόλινς και αργότερα της Τζέιν Σέιμουρ.

Αργότερα είπε ναι ξανά στον γάμο, όταν ερωτεύθηκε την Τάνια Τρύπη. Τεράστιο βήμα για εκείνον, που συχνά έλεγε στην δεκαετία του 1980 ότι δεν θα ξαναπαντρευόταν.

Ο γάμος τους ήταν το event της χρονιάς και συζητήθηκε πολύ . Απέκτησαν μαζί μία κόρη, την Μαρίνα που σήμερα είναι 23 ετών.

Η δεύτερη κόρη αφού είχε αποκτήσει και τη μεγάλη του κόρη με την πρώτη του γυναίκα, την Δοξιάδη.

Μετά από λίγα χρόνια ήρθε και το δεύτερο διαζύγιο, πάντα σε χαμηλούς τόνους, όπως ταίριαζε στην διακριτικότητα του ροκ ευπατρίδη Αλέξη Μάρδα.

Ο Αλέξης Μάρδας αγαπούσε πολύ και την Ελλάδα. Μοίραζε τη ζωή του μεταξύ κέντρου Αθήνας και Ύδρας. Φυσικά κάθε τόσο το Λονδίνο ήταν στις προτιμήσεις του. Το 2004 πρωτοέβγαλε σε δημοπρασία στον οικο Christie’s στο South Kensington στο Λονδίνο, σπανιότατα αντικείμενα των Beatles για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Απασχολούσε συχνά τις εφημερίδες στην Αγγλία γιατί λόγω της σχέσης του με τους Beatles, το όνομά του πούλαγε . Το 1988 βρεττανικές εφημερίδες τον παρουσίασαν ψευδώς ως έμπορο όπλων αλλά απεδείχθη δικαστικά η αθωωότητά του και αποζημιώθηκε.

Είχε πάντα το όνειρο να μπορέσει να βοηθήσει την Ελλάδα να ισχυροποιήσει το brandname της. Ο Αλέξης Μάρδας ήταν σε θέση να το κάνει. Κατείχε το know how.

Το 2009 αποφασίζει κι αγοράζει τα στούντιο Τσιλιγιάννη. Εκεί δημιούργησε ένα από τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά στούντιο στο Κορωπί. Σε συνέντευξη του τότε είχε δηλώσει:

«Ήταν καιρός, γιατί από 14 ετών αισθάνομαι πολίτης αυτού του κόσμου αλλά στην καρδιά μου είναι μόνο η Ελλάδα. Αποφάσισα να κάνω τηλεοπτικές παραγωγές στην Ελλάδα και ο μόνος λόγος είναι για να προβάλω τη χώρα μου στο εξωτερικό».

Η απόφασή του να  κάνει πράξη το όνειρό του για τηλεοπτικές παραγωγές, του κόστισε πολλά χρήματα και ίσως να μην είναι άσχετη η ιστορία των τηλεοπτικών στούντιο εν μέσω οικονομικής κρίσης με το ότι τελικά αναγκάστηκε να χάσει το λατρεμένο του σπίτι στην Ύδρα με την πανοραμική θέα και την υπέροχη πισίνα, όπου εκτός από τις μεγαλύτερες διασημότητες της μουσικής και του Χόλιγουντ είχαν κολυμπήσει και μερικές από τις ομορφότερες γυναίκες του πλανήτη.

Λάτρευε το Κολωνάκι και πάντα ο χώρος του ήταν στο κέντρο. Κάπου στα χρόνια του 1990, το γραφείο των εταιριών του ήταν στην οδό Νίκης. Θα τον έβρισκες συχνά να κυκλοφορεί γύρω από την πλατεία Δεξαμενής και σχεδόν πάντα είχε πριν πάει σε κάποια γκαλερί ή εκείνη τη στιγμή πήγαινε. Ήταν ιδιαίτερα φιλότεχνος και λάτρευε και τις εικαστικές τέχνες, εκτός από το θέατρο και την μουσική.

Τα τελευταία χρόνια ζούσε περισσότερο μοναχικά γιατί τον παίδευε και μία παραμορφωτική αρθρίτιδα, αν και δεν χαρακτηριζόταν από τον φόβο της αρρώστειας και των γιατρών. Όταν πριν χρόνια του είχε ζητήσει ο γιατρός να κόψει το τσιγάρο γιατί του είχαν βρει κάτι στον πνεύμονα, εκείνος είχε συνεχίσει να καπνίζει.

Την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου ο θυρωρός της πολυκατοικίας είχε πλέον ανησυχήσει γιατί είχε μέρες να τον δει. Τελικά το παραμύθι της ζωής του Magic Alex είχε σταματήσει, πιθανώς από επιπλοκές κάποιας πρόσφατης πνευμονίας. Τον βρήκαν στο διαμέρισμά του νεκρό στο κρεβάτι του. Η νεκροψία θα δώσει την εντελώς άχρηστη πληροφορία για το πως πέθανε.

Αυτό που έχει σημασία είναι όχι το πως απεβίωσε, αλλά το πως έζησε. Ο Αλέξης Μάρδας θα λείψει σε πολλούς. Η φιλοξενία που προσέφερε στο σπίτι του στηνΎδρα θα μείνει αξέχαστη, το φωτεινό του πνεύμα δεν μπορεί να λησμονηθεί, όπως θα μείνει αξέχαστο και το πως προσπαθούσε και πάντα βοηθούσε και στεκόταν δίπλα στους φίλους του και στις φίλες του (που ήταν και οι περισσότερες).

Αλέξη, καλήν άνοδο …..



Spread the love