Spread the love


Καζαντζάκης: Εκδηλώσεις για τα 60 χρόνια από το θάνατο του

Με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, ο δήμος Αθηναίων και πολιτιστικοί φορείς της πόλης, τιμούν τον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα με σειρά εκδηλώσεων.

Εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνας και στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας και έχουν τίτλο «Αθήνα: αναφορά στον Καζαντζάκη 2017».

Ο Νίκος Καζαντζάκης και η ποίηση

Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιείται την ερχόμενη Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, στις 19.00, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνας.

«Ο Νίκος Καζαντζάκης και η ποίηση, η Οδύσσεια ή η πορεία  ενός ελεύθερου  ανθρώπου».

Τη βραδιά παρουσιάζει ο Γιώργος Στασινάκης  πρόεδρος  της  Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.  Αποσπάσματα του  μεγάλου  επικού ποιήματος των 33.333 στοίχων, διαβάζουν οι ηθοποιοί Anne-Lise Fritsch και Θανάσης Λέκκας υπό τις μελωδίες  των Artefacts Ensemble και του κρητικού τραγουδιστή, Χαΐνη Δημήτρη Αποστολάκη.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα, των εκδόσεων Καζαντζάκη, του Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη και του Δικτύου Πολιτισμού της Αθήνας (Athens Culture Net του δήμου Αθηναίων).

Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνας, Αμφιθέατρο THEO ANGELOPOULOS: Σίνα 31

Καζαντζάκης

Ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Ζορμπάς

Ένας ηθοποιός με μεγάλη διεθνή πορεία και αναγνωρισιμότητα, ο Γιώργος Χωραφάς, στήνει Θεατρικό αναλόγιο στα Γαλλικά «Αναζητώντας τον Ζορμπά –Αποσπάσματα», που παρουσιάζεται, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στις 4 Μαρτίου, στις 13.30 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και στις 5 Μαρτίου, στις 12 μετά το μεσημέρι, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αίθουσα Book Castle Η εκδήλωση είναι μια πρωτοβουλία του Δικτύου Πολιτισμού Αθήνας του δήμου Αθηναίων (Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων) σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, τις εκδόσεις Καζαντζάκη, την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το έργο «Αναζητώντας τον Ζορμπά» σκιαγραφεί τη δυνατή φιλία, το βαθύ σεβασμό και τον αμοιβαίο θαυμασμό, που ένωνε τον Νίκο Καζαντζάκη και τον Γιώργο Ζορμπά εργάτη στο ορυχείο λιγνίτη στη Μάνη, που νοίκιασε το 1917 ο σπουδαίος συγγραφέας, στην προσπάθεια του να θέσει τα πνευματικά και πολιτικά του ιδεώδη στη διαδικασία της πραγμάτωσης και εν τέλει, στη γένεση  του διάσημου μυθιστορήματος «Αλέξης Ζορμπάς».

Ο δημοφιλής πρωταγωνιστής Γιώργος Χωραφάς, μέσω της σχέσης των δύο αντρών, των συζητήσεων τους για τη δικαιοσύνη, την ελευθερία, τον πόλεμο, την γυναίκα, την τροφή, την λογική και τον Θεό, όπως αποτυπώνονται στο μυθιστόρημα, προχωρά το θεατρικό του αναλόγιο στην αλληγορία του τζίτζικα και του μέρμηγκα που, όπως ο ίδιος λέει, ακολουθεί τους σημερινούς Έλληνες, οι οποίοι αισθανόμενοι μια συλλογική ενοχή, έχουν εγκλωβιστεί σε μια καταπιεστική κρίση και θυσιάζονται στον βωμό του αγώνα για παραγωγικότητα.

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο: Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αίθουσα Book Castle ισόγειο: λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα

Ο Νίκος Καζαντζάκης και το έργο του

Τέλος η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, από τις 3 έως τις 31 Μαρτίου 2017, παρουσιάζει την έκθεση βιβλίων και χειρογράφων του συγγραφέα «Ματιές στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη».

Σε δύο προθήκες της βιβλιοθήκης στο Βαλλιάνειο κτίριο, εκτίθενται έργα και χειρόγραφα του Νίκου Καζαντζάκη, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει ιδιόχειρη αφιέρωση του συγγραφέα στην Εθνική Βιβλιοθήκη στο εσώφυλλο της μετάφρασης της Θείας Κωμωδίας του Δάντη.

Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος, Βαλλιάνειο κτίριο: Πανεπιστημίου 32

Δείτε πληροφορίες για τον Νίκο Καζαντζάκη στο wikipedia.org

 

 



Spread the love