Spread the love


Το ποίημα «Ο Κρητικός», του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού, ανεβαίνει για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή, στο Hellenic Centre of London

Το αριστουργηματικό ποίημα ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Μάριου Ιορδάνου και θεατρική διασκευή Σοφίας Καζαντζιάν.

Συγκεκριμένα στις 18 Μαρτίου 2017, η παράσταση «Ο Κρητικός (Ύμνος εις τον Έρωτα)» για τον εθνικό ποιητή της Ελλάδας και της Κύπρου, Διονύσιο Σολωμό θα ανέβει στο Λονδίνο, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, στην αίθουσα Great Hall του Hellenic Centre of London, με αφορμή το γεγονός ότι το 2017 συμπληρώνονται 160 χρόνια από το θάνατο του εθνικού μας ποιητή.

Στις 18 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν στον ίδιο χώρο δύο παραστάσεις : Μία απογευματινή για τους μαθητές  των Γυμνασίων και των Λυκείων της ομογένειας και μία βραδινή για τους ενήλικες (Έλληνες και Άγγλους). Σκηνοθεσία, μουσική σύνθεση και διασκευή είναι του Μάριου Ιορδάνου, ενώ θεατρική διασκευή και χορογραφίες είναι της Σοφίας Καζαντζιάν. Παίζουν οι Μάριος Ιορδάνου, Σοφία Καζαντζιάν και Βαλεντίνο Βαλάσης. Οι παραστάσεις, οι οποίες γίνονται με υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου του Λονδίνου, θα έχουν ελεύθερη είσοδο.

Η παράσταση έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στον Καθεδρικό Ναό της Ζυρίχης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, ενώ στην συνέχεια, ανέβηκε στην Αίθουσα Καλλιτεχνών στο Μόναχο, στο Διεθνές Φεστιβάλ των Αισχυλείων και στο Λόφο του Στράνη στην ιδιαίτερη πατρίδα του ποιητή, τη Ζάκυνθο, όπου εμπνεύστηκε και έγραψε τον ύμνο εις την Ελευθερία και τους Ελεύθερους Πολιορκημένους.

Τον Οκτώβριο του 2016, αποτέλεσε το κεντρικό γεγονός του Φεστιβάλ μνήμης και τιμής στον Διονύσιο Σολωμό, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας, με στόχο να δημιουργηθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας, πλατεία και άγαλμα προς τιμήν του εθνικού ποιητή της χώρας.

Η παράσταση «Ο Κρητικός (Ύμνος εις τον Έρωτα)» και οι δημιουργοί της, Μάριος Ιορδάνου και Σοφία Καζαντζιάν, βραβεύτηκαν από την Unesco για την προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού εντός και εκτός συνόρων. Είναι η πρώτη φορά στα 218 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή, που ανεβαίνει η ποίησή του στο θέατρο και οι κριτικές είναι διθυραμβικές. Ο Μάριος Ιορδάνου δημιουργεί μία παράσταση – φόρο τιμής – στο Διονύσιο Σολωμό, συνδυάζοντας επί σκηνής θέατρο, ποίηση, φιλοσοφία, χορό, τραγούδι και εικαστικές παρεμβάσεις. Το ποίημα «Ο Κρητικός» συναντά επί σκηνής και άλλα αριστουργήματα της Ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας, όπως οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, ο Ερωτόκριτος, η Ερωφίλη, η Οδύσσεια, ο Φάουστ, ο Ματωμένος Γάμος.

Πηγή: ggae.gr



Spread the love