Spread the love


Το βίντεο που δημιούργησε η εταιρεία ειδικών οπτικών εφέ, Whiskytree, στο πλαίσιο της βελτίωσης των τεχνικών της στην ψηφιακή αποτύπωση, μας δίνει καλή γεύση για το πως ήταν η αρχαία Αθήνα.

Αναρωτιέστε πως μπορεί να ήταν η εικόνα στην αρχαία Αθήνα και στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης πριν από 2.000 χρόνια;

Το βίντεο που δημιούργησε η εταιρεία ειδικών οπτικών εφέ, Whiskytree, στο πλαίσιο της βελτίωσης των τεχνικών της στην ψηφιακή αποτύπωση, μας δίνει καλή γεύση για το τι εικόνα θα αντικρίζαμε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία των ειδικών οπτικών εφέ δημιούργησε αυτό το πρότζεκτ το 2013 και αρχικά είχε προγραμματισμό 6 εβδομάδων, όμως η ομάδα των ατόμων που ανέλαβε το πρότζεκτ τα κατάφερε μέσα σε μόλις 5 εβδομάδες.

Η Αθήνα του Χρυσού Αιώνα και ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης, όπως δεν τα έχετε ξαναδεί. 14 καλλιτέχνες, γραφίστες και ειδικοί στα σχεδιαστικά προγράμματα, εργάστηκαν για πέντε εβδομάδες, ώστε να πετύχουν αυτό το αποτέλεσμα.

Η συνολική απόσταση του αρχαιολογικού περιπάτου της Αθήνας είναι περίπου 5 χλμ.
Με την πεζοδρόμηση κεντρικών οδών (Βασ. Όλγας, Δ. Αρεοπαγίτου, Απ. Παύλου, Αδριανού και τμήμα της Ερμού), δημιουργήθηκε ο μεγαλύτερος πεζόδρομος της Ευρώπης (μήκους 3 χλμ.), ένας ενιαίος περίπατος στους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης (αρχαιολογικό άλσος).
Στο τμήμα από την οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου (απέναντι από την Πύλη του Αδριανού) ως τη συμβολή των οδών Ερμού και Πειραιώς (στην περιοχή του Κεραμεικού), ανατάσσεται, σε μεγάλο βαθμό, το αρχαίο τοπίο, καθώς μια ευρύτατη περιοχή απαλλάσσεται από τις δραστηριότητες της σύγχρονης πόλης.

Η Αγορά της αρχαίας Αθήνας ήταν χωρισμένη σε διάφορα τμήματα, που ονομάζονταν «κύκλοι». Κάθε τμήμα είχε επίσης μια ονομασία σχετική με το είδος που πουλιόταν σ’ αυτό. Ένας Αθηναίος νοικοκύρης ρωτούσε, ας πούμε, έναν φίλο του, που τον συναντούσε το πρωί στο δρόμο: Πού πηγαίνεις; – Στην αγορά. Στον «Χλωρόν τυρόν».

Αυτό σήμαινε ότι πήγαινε να ψωνίσει χλωρό, ανάλατο τυρί, στο τμήμα των φρέσκων τυριών. Κάθε τμήμα ή μάλλον, κάθε «κύκλος»της αγοράς, είχε και ένα ειδικό σήμα, σκαλισμένο πάνω σε μάρμαρο και τοποθετημένο σε εμφανές μέρος, ώστε αυτός που πήγαινε για πρώτη φορά εκεί, ο ξένος δηλαδή, να ξέρει ποια κατεύθυνση έπρεπε να ακολουθήσει, για να βρει εύκολα αυτό που ήθελε να αγοράσει.

Η αγορά ήταν στολισμένη με θαυμάσια αγάλματα ηρώων, φιλοσόφων, ποιητών, καθώς και με διάφορες σκηνές από την καθημερινή ζωή. Τα αγάλματα αυτά ήταν φιλοτεχνημένα από εξαίρετους γλύπτες, αγαπημένους κατά το πλείστον, του αθηναϊκού λαού. Όπου και να στεκόταν κανείς, έβλεπε
μια προτομή, έναν ανδριάντα ή ένα σύμπλεγμα Σατύρου και Νύμφης. Πολλά από αυτά βρέθηκαν στις ανασκαφές και υπάρχουν σήμερα στο αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.

 

Δείτε πληροφορίες για την αρχαία Αθήνα στο Wikipedia.org

Δείτε πληροφορίες για την Ακρόπολη στο Wikipedia.org

Δείτε το site του Μουσείου της Ακρόπολης

Δείτε το site του Δήμου Αθηναίων

Η εταιρεία επέλεξε την αρχαία Αθήνα για να υλοποιήσει το εσωτερικό της πρότζεκτ και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.



Spread the love