Spread the love


Μία εικαστικός κάνει τέχνη με τα πλαστικά απόβλητα που καταλήγουν στο βυθό της θάλασσας.

Ο Ιούλιος του 2017 ανακηρύχθηκε «μήνας χωρίς πλαστικά» (plastic free july) σε ολόκληρο τον κόσμο, για να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία μας ενάντια στην ανεξέλεγκτη χρήση του πλαστικού.

Συνοδεύθηκε από την καμπάνια «όχι στα καλαμάκια» (no-straw campaign), την οποία υποστήριξαν πολλές διεθνείς προσωπικότητες από το χώρο της τέχνης, του θεάματος, της επιστήμης αλλά και πανεπιστήμια και μουσεία.
Ακόμη και απλά μπαρ και εστιατόρια με το αυτοκόλλητο «no-straw» στην είσοδο, θέλησαν να συμβάλουν στην μείωση των πλαστικών μιας χρήσης, όπως το καλαμάκι με το οποίο πίνουμε τα καλοκαιρινά μας καφεδάκια και ποτά.

Η ανακύκλωση δεν αρκεί 

Τα πλαστικά απόβλητα ανέρχονται σε  δισεκατομμύρια τόνους, από τα οποία ένα μεγάλο κομμάτι καταλήγει στη θάλασσα και προκαλεί σοβαρή μόλυνση στο θαλάσσιο περιβάλλον και τις ακτές.

Η λύση δεν δείχνει να είναι η ανακύκλωση, η οποία αντιπροσωπεύει μόνον το 1-3% των αποβλήτων, αλλά η μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών μιας χρήσης, όπως πλαστικά μπουκάλια, ποτήρια, σακούλες κλπ.
Αυτό που χρειάζεται είναι μια στροφή της οικολογικής συνείδησής μας, στην οποία και οι καλλιτέχνες συμβάλλουν με τα έργα τους.

υποβρύχιο μπαρ

Υποβρύχιο μπαρ -Χωρίς καλαμάκια 

Η Julia Ganotis, μια νέα ελληνοϊταλίδα εικαστικός, δημιούργησε μια υποβρύχια εγκατάσταση (installation) με υλικά που βρήκε στο βυθό της θάλασσας: πλαστικές καρέκλες, τραπέζι, μπουκάλια, ποτήρια κλπ.
Όλα αυτά τα αντικείμενα συνθέτουν το έργο «υποβρύχιο μπαρ» (underwater bar), ρέπλικα ενός ελληνικού καφενείου όπως αυτά που βρίσκουμε σε όλες τις πόλεις και χωριά.

Η διαφορά φυσικά είναι ότι τα υλικού του έργου βρέθηκαν εκεί που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται: στο βυθό της θάλασσας.

υποβρύχιο μπαρ

Υποβρύχια επίσκεψη στο Πήλιο 

Η Julia Ganotis με πάθος για την υποβρύχια κατάδυση, θέλησε να εκθέσει αυτή την κρυμμένη πραγματικότητα, για να τραβήξει την προσοχή στο πρόβλημα των πλαστικών αποβλήτων στη θάλασσα.
Στην προσπάθειά της αυτή βρήκε αρωγούς δύο επαγγελματίες καταδύτες τον Κώστα Κόντο και την Merryn Waynright, οι οποίοι στο καταδυτικό τους κέντρο Aquacore στην Αγία Κυριακή Τρικέρων (Πήλιο) οργανώνουν υποβρύχιες επισκέψεις στο «underwater bar».

Μ´ αυτό τον τρόπο αναδεικνύεται ότι η Μεσόγειος κάτω από απέραντο γαλάζιο, κρύβει επίσης και τις ασχήμιες της ανθρώπινης δραστηριότητας, για τις οποίες δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια, αλλά να αντιδρούμε με αίσθηση πολιτισμού.

υποβρύχιο μπαρ υποβρύχιο μπαρ



Spread the love