Spread the love


Το Αρχαίο θέατρο Φιλίππων στην Καβάλα είναι προορισμός για θεατρόφιλους της περιοχής, αλλά και σταθμός για ταξιδιώτες που επισκέπτονται την πόλη της Καβάλας.

Αυτό το καλοκαίρι στον υπαίθριο χώρο του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων πραγματοποιείται η ομαδική εικαστική έκθεση – εγκατάσταση με τίτλο «Διονυσιακά», σε διοργάνωση του Φεστιβάλ Φιλίππων και της Μικρής Άρκτου και σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.

Η έκθεση σχεδιάστηκε ειδικά για τον υπαίθριο χώρο της εισόδου του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων.

Αρχαίου θεάτρου Φιλίππων

Τα έργα, γλυπτά και ελαφρές εφήμερες εγκαταστάσεις σε διακριτική συνομιλία με τον περιβάλλοντα χώρο, έχουν τοποθετηθεί σε σημεία ευδιάκριτα, στη σύντομη διαδρομή από την είσοδο των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο ως το θέατρο.

Αρχαίου θεάτρου Φιλίππων

Ο τίτλος της έκθεσης «Διονυσιακά» αποτελεί αναφορά στο ομότιτλο ελληνικό επικό ποίημα του Νόννου του Πανοπολίτη, που σώζεται επίσης με τον τίτλο «Διονυσιακών βιβλία μη».

Το ποίημα αποτελείται από 21.419 στίχους σε 48 βιβλία και περιγράφει τη ζωή και τον θρίαμβο του θεού Διονύσου, καθώς και την εκστρατεία του στην Εγγύς Ανατολή και στις Ινδίες, γεωγραφώντας στην πραγματικότητα όλα τα τότε γνωστά μέρη της Γης.

Αρχαίου θεάτρου Φιλίππων

Οι Μούσες, οι Μαινάδες και οι Βάκχες, ο μύθος του Κάδμου και της Ευρώπης και οι Γάμοι του Κάδμου με την Αρμονία, ο Δράκος και ο χρησμός του Μαντείου των Δελφών, η Δήμητρα, η Περσεφόνη και ο Βάκχος Ζαγρεύς, ο μύθος της Σεμέλης και η γέννηση του δεύτερου Βάκχου, του Διόνυσου, η Ήρα και η τιμωρία της Ιούς, ο έρωτας του Διονύσου για τον Άμπελο, ο Έρωτας, οι Ώρες και ο θεός Ήλιος, η εκστρατεία του Διονύσου, ο Ύμνος και η Νίκαια, ο Στάφυλος, η Μέθη και ο Βότρυς, η Ίριδα και οι βακχικές γιορτές, αποτελούν το εικονοποιητικό αλφαβητάριο της έκθεσης.

Αρχαίου θεάτρου Φιλίππων

Συμμετέχουν: Κώστας Ανανίδας, Θωμάς Διώτης, Σταυρούλα Καζιάλε, Βούλα Καραμπατζάκη, Μιχάλης Κλαουδάτος, Μαρία Κώτσου, Παναγιώτης Μαρίνης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Παναγιώτης Μπρέντας, Δανάη Νικολαΐδη Κωτσάκη, Χριστίνα Παπαγεωργίου, Βασιλική Σαγκιώτη, Δήμητρα Σίλιαλη, Γιώργος Ταξίδης, Μάγια Ταπεινού, Ραφαέλα Τσόπτση.

Αρχαίου θεάτρου Φιλίππων

Αρχαίου θεάτρου Φιλίππων

Τόσο τα ίδια τα έργα, όσο και τα λιτά υλικά που αυτά χρησιμοποιούν (χώμα, πηλός, στάχτη, ξύλο, γύψος, χαλκός, μπρούτζος, ύφασμα, κλωστή, μαλλί, πέτρα κ.ά), διατηρώντας μια εννοιολογική και αισθητική συμβατότητα με το οργανικό κέλυφος φιλοξενίας της έκθεσης, αφουγκράζονται σε μεγάλο βαθμό τη μυστική ζωή των μύθων του Διονύσου που έχοντας δώσει την εικόνα τους στην πρόσοψη του αρχαίου θεάτρου, εξακολουθούν να στοιχειώνουν την αρχαία γη.

Αρχαίου θεάτρου Φιλίππων

Διάρκεια έκθεσης: Έως 9 Σεπτεμβρίου 2017
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 8.00 π.μ. έως 8.00 μ.μ.. και έως 9.00 μ.μ. τις ημέρες των παραστάσεων

 



Spread the love