Spread the love


Ομάδα εργασίας με αντικείμενο την ανάδειξη και προστασία της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου συγκρότησε το υπουργείο Πολιτισμού, όπως ανακοίνωσε σήμερα στη Ρόδο, στην διάρκεια επίσκεψης της, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου.

Ομάδα εργασίας με αντικείμενο την ανάδειξη και προστασία της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου συγκρότησε το υπουργείο Πολιτισμού, όπως ανακοίνωσε σήμερα στη Ρόδο, στην διάρκεια επίσκεψης της, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου.

Η ομάδα εργασίας που απαρτίζεται από στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης θα καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις για μια σειρά από δράσεις που χρειάζονται.

«Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία» τόνισε σε δηλώσεις της η υπουργός Πολιτισμού επισημαίνοντας ότι «πολιτική της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες για την ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Τόνισε επίσης ότι η συνεργασία με τον δήμο Ρόδου για το θέμα αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πιλοτικό πρόγραμμα και για άλλες περιοχές της χώρας.

Μεσαιωνικής πόλης
Μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO 

Η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από το 1988, αναπτύχθηκε χωρίς συγκεκριμένο πολεοδομικό σχεδιασμό γύρω από το φρούριο-ακρόπολη της πόλης της Ρόδου, πιθανώς μετά τον σεισμό του 515.

Το φρούριο διαιρείτο σε δύο διακριτά πολεοδομικά σχήματα, το Κολλακιό βόρεια και τη Χώρα νότια.

Μεσαιωνικής πόλης

Στο Κολλακιό περιλαμβάνεται ο πολύ γνωστός δρόμος των Ιπποτών, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου ή Καστέλο, το Νοσοκομείο που έχει μετατραπεί σε μουσείο, οι ναοί του Τάγματος και άλλα σημαντικά κτήρια. Στη Χώρα βρίσκεται το τουρκικό παζάρι γύρω από το τζαμί του Σουλεϊμάν, η παλαιά αγορά και άλλα κτήρια περιηγητικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με τη συνοπτική περιγραφή στην επίσημη σελίδα της UNESCO, οι Οσπιταλιέροι του τάγματος του αγ. Ιωάννου της Ιερουσαλήμ κατείχαν τη Ρόδο δι’ αγοράς δύο και έτι αιώνες, από το 1309 έως το 1523, μεταμορφώνοντας την πόλη σε ισχυρό οχυρό, εξαιτίας της ιδιαίτερης ρευστότητας και των εκτεταμένων συγκρούσεων της εποχής. Αργότερα η πόλη διατέλεσε αλληλοδιάδοχα υπό Τουρκική και ιταλική κατοχή.

Μεσαιωνικής πόλης

Θεωρείται μία από τις αρχαιότερες ενεργές μεσαιωνικές πόλεις και σημείο συνάντησης πολλών πολιτισμών.


Φωτογραφία:EUROKINISSI/RODOSPRESS.GR/ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ

Η κ. Κονιόρδου στην διάρκεια της επίσκεψης της είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο και τον δήμαρχο Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο, ενώ ξεναγήθηκε και στην Μεσαιωνική Πόλη.

Την υπουργό συνόδευε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, Δημήτρης Γάκης και συνεργάτες της καθώς και η καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Τόνια Μοροπούλου.

Ο κ. Χατζημάρκος, αφού ενημέρωσε την υπουργό Πολιτισμού για την εξέχουσα θέση που κατέχει ο πολιτισμός στις προτεραιότητες της περιφερειακής αρχής και έχει ως αποτέλεσμα, ένα μεγάλο μέρος από ίδιους πόρους της Περιφέρειας καθώς και από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020» να διατίθενται για έργα πολιτισμού στα νησιά, έθεσε μια σειρά ζητημάτων για να οποία επιβάλλεται να υπάρξει μέριμνα από πλευράς του ΥΠΠΟ.

Ειδικότερα, ο κ. Χατζημάρκος ζήτησε την στελέχωση με προσωπικό των υπηρεσιών του Υπουργείου στο Νότιο Αιγαίο, για την ικανοποιητική λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων, μουσείων κλπ, για την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας τους, καθώς και για την έγκαιρη συντήρηση και προετοιμασία τους, για τις θερινές περιόδους υψηλής επισκεψιμότητας.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο θέμα της διαχείρισης των εσόδων που εισπράττει το ΥΠΠΟ από τους αρχαιολογικούς χώρους του Νοτίου Αιγαίου και ζήτησε να υπάρξει δέσμευση από μέρους του Υπουργείου για δικαιότερη και πιο ορθολογική κατανομή των πόρων, με μεγαλύτερα ποσά να διατίθενται στα νησιά, από όπου το ΥΠΠΟ αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του.

Ως προς την έγκαιρη προετοιμασία των αρχαιολογικών χώρων, όπως στην περίπτωση της Κω, ο περιφερειάρχης πρότεινε στην υπουργό Πολιτισμού την σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων, μέσω των οποίων η Περιφέρεια, με δική της δαπάνη, θα αναλαμβάνει να χρηματοδοτεί τον καθαρισμό των χώρων αυτών, ώστε να είναι έτοιμοι πριν την έναρξη της θερινής περιόδου. Πρότεινε μάλιστα, οι Προγραμματικές Συμβάσεις να είναι διετούς ή τριετούς διάρκειας, για πιο μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του ζητήματος.

Όσον αφορά το θέμα της Προγραμματικής Σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, ο κ. Χατζημάρκος είπε πως περιμένει να αναλάβει πρωτοβουλία το Υπουργείο Πολιτισμού και δήλωσε παρών στη συζήτηση του θέματος, από τη στιγμή που το Υπουργείο θα φέρει συγκεκριμένη πρόταση.

Ο περιφερειάρχης έθεσε στην υπουργό Πολιτισμού το κρίσιμο αναπτυξιακό ζήτημα της κήρυξης των αρχαιολογικών χώρων από το ΥΠΠΟ και την ανάγκη να ζητείται η γνώμη της Περιφέρειας, πριν το Υπουργείο προχωρήσει σε χαρακτηρισμούς, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση εμπλοκής, το γκολφ Αφάντου, που έχει αποτελέσει σημείο τριβής μεταξύ Περιφέρειας και Υπουργείου.

Ενημερώνοντας ο κ. Χατζημάρκος την υπουργό Πολιτισμού για τα έργα που μέχρι σήμερα έχει χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, πρότεινε επίσης την επισκευή των τριών Μύλων στο Μανδράκι και την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της Λίνδου, έργα που ήδη ο περιφερειάρχης έχει διατυπώσει δημόσια τη βούλησή του να τα χρηματοδοτήσει, εφόσον το ΥΠΠΟ δώσει τη σύμφωνη γνώμη του.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, wikipedia 

 



Spread the love