Spread the love


Με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που επικεντρώνεται στην τέχνη, στις συμπράξεις, και τον διαπολιτισμικό διάλογο, γιορτάζει η Ελευσίνα την ανακήρυξή της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Νοεμβρίου επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανακήρυξη της.

«Στόχος μας είναι η Ελευσίνα να λειτουργήσει από τώρα -και μέχρι το 2021- ως πεδίο μελέτης και έρευνας για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Η χρονιά του τίτλου αντιπροσωπεύει την κορύφωση αυτής της ερευνητικής διαδικασίας και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της στο ευρύ κοινό», σημείωσε η καλλιτεχνική διευθύντρια της Ελευσίνας 2021, Κέλλυ Διαπούλη, στη σημερινή συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου.

«Φέτος, προτεραιότητά μας ήταν να διαμορφώσουμε το κατάλληλο περιβάλλον και τις προϋποθέσεις που χρειάζεται η διαδικασία, δηλαδή να δώσουμε χώρο και χρόνο στους καλλιτέχνες και τους επαγγελματίες του πολιτιστικού χώρου να μας γνωρίσουν, να γνωρίσουν την πόλη και την ανθρωπογεωγραφία της, την προβληματική του προγράμματός μας, αλλά και την Ευρώπη μέσα από συναντήσεις και ανταλλαγές. Όλες οι δράσεις που υλοποιήσαμε έχουν ως κοινό παρονομαστή τη σύμπραξη και τη συνεργασία με ελληνικούς και ευρωπαϊκούς πολιτιστικούς φορείς από τη μια και τις κοινότητες της πόλης από την άλλη», τόνισε η κα Διαπούλη αναφερόμενη στις δράσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Σημειώνεται ότι από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2017, το πρόγραμμα περιελάμβανε δύο ευρωπαϊκές συναντήσεις, τρεις Ακαδημίες για νέους καλλιτέχνες, μία συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών, μία συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αισχύλεια, την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, τη λειτουργία ενός διαρκούς καναλιού επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελευσίνα και τη Βρέμη υπό τη μορφή πολιτιστικού κέντρου και ένα Διεθνές Συνέδριο Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Σε ό,τι αφορά την εκδήλωση που πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, έχει ως άξονα αφενός, την κεντρική ιδέα της Ελευσίνας 2021 «Μετάβαση στην EUphoria» και αφετέρου, την εγκατάσταση της Δανάης Στράτου στο Ελαιουργείο «Πάνω στη Γη, Κάτω από τα Σύννεφα», εκεί τα παιδιά της Ελευσίνας θα στείλουν ένα μήνυμα ισότητας και ανθρωπισμού σε όλη τη Μεσόγειο.



Spread the love