Spread the love


Ενας σφραγιδόλιθος που βρέθηκε στην Πύλο, έχει αφήσει άφωνους του επιστήμονες.

Πρόκειται για ένα πραγματικό κόσμημα από αχάτη, το οποίο απεικονίζει τρεις πολεμιστές όπου βρέθηκε στον τάφο του πολεμιστή στην Πύλο και χρονολογείται από το 1500 ΠΧ.

Πριν δυο χρόνια, οι Αμερικανοί αρχαιολόγοι Τζακ Ντέιβις και Σάρον Στόκερ από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι ανακάλυψαν στον τάφο του «Γρύπα Πολεμιστή» στην Πύλο ένα μικροσκοπικό αντικείμενο, μεγέθους περίπου 3,5 εκατοστών.

σφραγιδόλιθος

Όταν όμως στη συνέχεια ο συντηρητής του αντικειμένου απομάκρυνε όλες τις προσμίξεις από την επιφάνεια της «χάντρας», αυτό που αποκαλύφθηκε άφησε εμβρόντητους ειδικούς και μη: Ένας σφραγιδόλιθος από αχάτη με εγχάρακτο σχέδιο εκπληκτικής τέχνης και λεπτομέρειας, που απεικονίζει μια εντυπωσιακή σκηνή μάχης, όπου «πρωταγωνιστεί» ένας πολεμιστής-ήρωας, γυμνός και με μακριά μαλλιά.

σφραγιδόλιθος

Σύμφωνα με αμερικανικό δημοσίευμα το οποίο επικαλείται δήλωση του Malcolm H. Wiener, ειδικού στην αιγαιακή προϊστορία, πρόκειται για «ένα από τα σπουδαιότερα αριστουργήματα τέχνης στο Αιγαίο που μπορεί να συγκριθεί με μερικά σχέδια του Μιχαήλ Αγγέλου στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης».

«Η λεπτομέρεια είναι απίστευτη, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος. Αισθητικά μιλώντας, πρόκειται για ένα αριστούργημα μικροτεχνίας» δήλωσε στους New York Times, ο John Bennet, διευθυντής της Βρετανικής Σχολής στην Αθήνα.

Είναι ακόμη ασαφές πάντως αν απεικονίζει σκηνή μάχης από την «Ιλιάδα» ή την «Οδύσσεια» του Ομήρου, ή κάποια άλλη περίσταση.

σφραγιδόλιθος

ΑΠΕ ΜΠΕ/ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΙΝΣΙΝΑΤΙ/STR

 



Spread the love