Spread the love


Η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Αρχαιολογικές Έρευνες και Μεγάλα Δημόσια Έργα».

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στις 8 και 9 Δεκεμβρίου στην Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία (Πανεπιστημίου 22, Αθήνα).

Τα δέκα τελευταία χρόνια οι Εφορείες Αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ.Α. πραγματοποίησαν στο πλαίσιο των Μεγάλων Δημόσιων Έργων πλούσιο ανασκαφικό έργο, καθώς και εργασίες προστασίας, ανάδειξης και διαχείρισης των σημαντικών αρχαιοτήτων που ήρθαν στο φως.

Τα έργα αυτά αφορούν κυρίως στους μεγάλους οδικούς άξονες (ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ, ΙΟΝΙΑ, ΠΑΘΕ, Ε65, ΛΕΥΚΤΡΟ-ΣΠΑΡΤΗ), καθώς και σε στρατηγικές επενδύσεις (ΔΕΗ, Λίμνη Κάρλα).

αρχαιολογικά ευρήματα

Σκοπός του Συνεδρίου είναι να δημοσιοποιηθούν στους ειδικούς επιστήμονες και στο ευρύ κοινό τα αποτελέσματα της αρχαιολογικής έρευνας και του έργου προστασίας και ανάδειξης που επιτελέστηκε στο πλαίσιο Μεγάλων Δημόσιων Έργων, αλλά και να γίνει ευρύτερα γνωστή και να αξιοποιηθεί η εμπειρία που αποκτήθηκε μέσα από τη διαχείρισή τους.

Η θεματολογία του συνεδρίου περιλαμβάνει:
Α) το συνολικό έργο των Περιφερειακών Υπηρεσιών, σε συνεργασία με τις Κεντρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο των Μεγάλων Δημόσιων Έργων.
Β) το ανασκαφικό και ερευνητικό έργο σε αρχαιολογικές θέσεις, όπως οικισμοί-πόλεις, νεκροταφεία, χώροι λατρείας, ύπαιθρος χώρα, αγροτικές-εργαστηριακές εγκαταστάσεις, οχυρώσεις, οδικά δίκτυα, λουτρά.
Γ) η προστασία και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.

αρχαιολογικά ευρήματα

Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν με συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι και άλλων Υπουργείων και φορέων και θα αναπτυχθούν θέματα θεσμικού πλαισίου, ειδικά προβλήματα που ανακύπτουν και τρόποι διαχείρισής τους, καθώς και προτάσεις για την απλοποίηση – τροποποίηση των διαδικασιών κατά τη διεξαγωγή αρχαιολογικών ερευνών στο πλαίσιο Μεγάλων Δημόσιων Έργων.

αρχαιολογικά ευρήματα

Στο συνέδριο συμμετέχουν περισσότεροι από ενενήντα (90) σύνεδροι με προφορικές και επιτοίχιες ανακοινώσεις, που καλύπτουν χρονικά όλες τις ιστορικές περιόδους και γεωγραφικά το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.
αρχαιολογικά ευρήματα



Spread the love