Spread the love


Η διαμάχη για τα Ελγίνεια μάρμαρα αναμένεται να έρθει ξανά στο επίκεντρο της επικαιρότητας αυτό το καλοκαίρι.

Ο λόγος; To Βρετανικό μουσείο, στο οποίο εκτίθενται τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ή, όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζονται, τα «Ελγίνεια Μαρμάρα» ανακοίνωσε προγραμματισμένη έκθεση δίπλα ακριβώς από τα αρχαιοελληνικά μνημεία.

Η συζήτηση για να την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα αναμένεται να αναζωπυρωθεί λόγω του Γάλλου καλλιτέχνη Ογκίστ Ροντέν.

Ελγίνεια

Έργα του κορυφαίου γλύπτη, ο οποίος επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη γλυπτική του 20ού αιώνα  και πέθανε το 1917, θα εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο μαζί με τα γλυπτά από τον Παρθενώνα.

Oι ειδικοί εξηγούν ότι ο Γάλλος γλύπτης, παρόλο που δεν είχε ταξιδέψει ποτέ στην Ελλάδα, είχε επισκεφτεί τουλάχιστον 15 φορές το Βρετανικό μουσείο, μόνο και μόνο για να θαυμάσει και να παρατηρήσει τα ελληνικά γλυπτά. To θέμα της έκθεσης θα είναι –όπως αναφέρεται στους Times- η “αγάπη του Ροντέν για τα Γλυπτά του Παρθενώνα” και περίπου 100 έργα του γλύπτη θα εκτίθενται δίπλα από 12 γλυπτά. Όπως αναφέρει ο επιμελητής της έκθεσης, Ιαν Τζένκινς, στόχος είναι να μπορέσουν να δουν οι επισκέπτες τα γλυπτά του Παρθενώνα με τη ματιά του Ροντέν.

Τα Ελληνικά γλυπτά εκτίθενται στην αίθουσα του Βρετανικού μουσείου από το 1817.

Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Hartwig Fischer, επιμένει ότι η κατοχή τους είναι απόλυτα συμμορφωμένη στα πλαίσια των πολιτισμών ανά τον κόσμο.

Η έκθεση με τίτλο «Ο Rodin και η Τέχνη της Αρχαίας Ελλάδας» θα διαρκέσει από τις 26 Απριλίου έως τις 29 Ιουλίου.

Ελγίνεια



Spread the love