Spread the love


Ρίχνουμε μια ματιά στο πρόγραμμα των μεγάλων μουσείων και γκαλερί της Ευρώπης για το 2018 και σας προτείνουμε εκθέσεις μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης. Μονογραφίες, αναδρομικές, επιμελητικά projects, «συνήθεις υπόπτους» αλλά και εκπλήξεις επιφυλάσσει για τους φιλότεχνους η νέα χρονιά.

αθώς αποχαιρετούμε το 2017, μια χρονιά που για τον κόσμο της τέχνης ήταν εξαιρετικά έντονη με την Documenta 14, τη Μπιενάλε της Βενετίας και άλλες είκοσι μπιενάλε/τριενάλε ανά τον κόσμο, ανυπομονούμε για τα μεγάλα εικαστικά γεγονότα της χρονιάς που έρχεται. Μπορεί το 2018 να μοιάζει λιγότερο πολυάσχολο από αυτή την άποψη, αλλά όπως κάθε χρόνο τα μεγάλα μουσεία προσφέρουν ένα πλούσιο πρόγραμμα εκθέσεων, από τους κλασικούς μέχρι δυναμικά ανερχόμενους στο πάνθεον της σύγχρονης τέχνης. Παρακάτω θα βρείτε μια, ομολογουμένως δύσκολη, επιλογή από το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Βιέννη, το Βερολίνο και τη Μαδρίτη.

Λονδίνο

– All too Human, Bacon, Freud and A Century of Painting Life

Tate Britain, Λονδίνο, 28 Φεβρουαρίου – 27 Αυγούστου 2018

Στην καρδιά του προγράμματος της Tate Britain το 2018 θα είναι η έκθεση ‘All too Human. Bacon, Freud and a Century of Painting Life’, με θέμα την ανθρώπινη μορφή και την εμπειρία της καθημερινότητας μέσα από έργα καλλιτεχνών διαφορετικών γενεών. Ο Lucian Freud και ο Francis Bacon αναμενόμενα θα είναι στο επίκεντρο, αλλά και μια πληθώρα καλλιτεχνών που έδρασαν στο Λονδίνο, όπως η Paula Rego και ο Frank Auerbach, μεταξύ άλλων. Μια διαδρομή στην ιστορία της παραστατικής ζωγραφικής του 20ου αιώνα με οδηγό τον άνθρωπο σε προσωπικές του στιγμές, στο περιβάλλον του, στα πάθη του.

– The EY Exhibition: Picasso 1932 – Love, Fame, Tragedy

Tate Modern, Λονδίνο, 8 Μαρτίου – 9 Σεπτεμβρίου 2018

εκθέσεις Τέχνης
Pablo Picasso The Dream (Le Rêve) 1932, Private Collection © Succession Picasso/DACS, London 2017

Η Tate Modern ετοιμάζεται για μια blockbuster έκθεση του Pablo Picasso από την πιο δημιουργική περίοδο της ζωής του, συγκεκριμένα μία μόνο χρονιά, το 1932. Περίπου εκατό έργα, σχέδια, ζωγραφική και γλυπτά, αλλά και αρχειακό υλικό θα περιλαμβάνονται στην πρώτη μονογραφική έκθεση που γίνεται στην Tate Modernγια τον καλλιτέχνη, που υπόσχεται ότι θα τον δούμε όπως ποτέ προηγουμένως. Highlights: οι τρεις κορυφαίοι πίνακες του που απεικονίζουν τη νεαρή ερωμένη του Marie-Thérèse Walter, τους οποίους ζωγράφισε με λίγες μέρες διαφορά, το 1932, χρονιά που την γνώρισε.

– Joan Jonas

Tate Modern, Λονδίνο, 14 Μαρτίου – 5 Αυγούστου 2018

Την ίδια περίοδο η Tate Modern θα παρουσιάσει τη μεγαλύτερη έκθεση του έργου της Joan Jonas, πρωτοπόρου της video-art και της performance. Πρώιμα έργα, βίντεο-περφόρμανς από τη δεκαετία του ’60 της Αμερικανίδας καλλιτέχνιδας που έκτοτε δεν έχει σταματήσει να πειραματίζεται, μαζί με προβολές και εμβληματικές εγκαταστάσεις της που θίγουν επίκαιρα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα.

– Frida Kahlo: Making Her Self up

V&A, Λονδίνο, 16 Ιουνίου – 4 Νοεμβρίου 2018

εκθέσεις Τέχνης
Kahlo with an Olmeca figurine, Coyoacán 1939 CREDIT: NICKOLAS MURAY

Μια ακόμη έκθεση που αναμένεται να έχει μεγάλη επιτυχία είναι η ‘Frida Kahlo: Making Her Self up’ στο μουσείο Victoria & Albert. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά την προσωπική συλλογή της αγαπημένης ζωγράφου. Ρούχα, αξεσουάρ και προσωπικά αντικείμενα, τα οποία αφού είχαν μείνει κλειστά στο σπίτι της για πενήντα χρόνια, παρουσιάζονται για πρώτη φορά εκτός του Μεξικού.

– Another Kind of Life: Photography on the Margins

Barbican, Λονδίνο, 28 Φεβρουαρίου – 27 Μαΐου 2018

Τέλος, για τους λάτρεις της φωτογραφίας η έκθεση ‘Another Kind of Life: Photography on the Margins’ στο Barbican Centre συγκεντρώνει έργα είκοσι φωτογράφων από το 1950 μέχρι σήμερα και διερευνά θέματα φύλου, σεξουαλικότητας, νεανικής κουλτούρας, εξαρτήσεων, μειονοτικών ταυτοτήτων από διάφορες κοινότητες ή μεμονωμένα πρόσωπα ανά τον κόσμο.

Παρίσι

– L’un et L’ autre: Kader Attia & Jean-Jacques Lebel

Palais de Tokyo, Παρίσι, 16 Φεβρουαρίου – 13 Μαΐου 2018

Στο Palais de Tokyo η έκθεση ‘L’un et L’ autre’ φέρνει μαζί δύο καταξιωμένους καλλιτέχνες διαφορετικής γενιάς τους Kader Attia και Jean-Jacques Lebel. Αυτό που τους ενώνει είναι το πάθος τους για διάφορα αντικείμενα που συλλέγουν από όλο τον κόσμο. Ιερά ή καθημερινά, φτιαγμένα από απροσδόκητα υλικά, προερχόμενα από διαφορετικούς πολιτισμούς, εμποτισμένα από συναίσθημα και πολλαπλά νοήματα, ή κατάλοιπα από καιρούς πολέμων. Αυτά τα αντικείμενα θα παρουσιαστούν πλάι στα δικά τους έργα δημιουργώντας νέες συνδέσεις και διευρύνοντας το φάσμα της τέχνης.

– Sheila Hicks. Lignes de vies

Centre Pompidou, Παρίσι, 7 Φεβρουαρίου – 30 Απριλίου 2018

εκθέσεις Τέχνης
Sheila Hicks, Palitos con Bolas, 2008-2015, © Centre Pompidou, 2017 – © ADAGP, Paris, 2018

Το Κέντρο Pompidou αφιερώνει μια αναδρομική έκθεση στο έργο της Sheila Hicks. Η αμερικανίδα καλλιτέχνης που ζει στο Παρίσι, στα πενήντα χρόνια δημιουργίας της με πρώτη ύλη το βαμβάκι, το μαλλί, το μετάξι και το λινό, έχει εξερευνήσει τις απίστευτες δυνατότητες του υφάσματος και του έχει αναμφίβολα εξασφαλίσει μια θέση στη σύγχρονη τέχνη. Αν και λιγότερο γνωστή στο κοινό μέχρι πρότινος, η συμμετοχή της στη φετινή Μπιενάλε της Βενετίας με τη μνημειακή εγκατάσταση στο Arsenale από τεράστιες χρωματιστές μπάλες υφάσματος ήταν από τα έργα που ξεχώρισαν.

– Les Hollandais à Paris, 1789-1914

Petit Palais, Παρίσι, 6 Φεβρουαρίου – 13 Μαΐου 2018

Το Petit Palais, το Μουσείο Καλών Τεχνών της Πόλης του Παρισιού, υποδέχεται τη νέα χρονιά με μια κλασική έκθεση «Οι Ολλανδοί στο Παρίσι 1789-1914». Σε συνεργασία με το Μουσείο Van Gogh του Άμστερνταμ, η έκθεση έχει ως αντικείμενο την πολύπλευρη ανταλλαγή, καλλιτεχνική και πνευματική, μεταξύ Ολλανδών και Γάλλων ζωγράφων από την εποχή του Ναπολέοντα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Μέσα από μια ιστορική διαδρομή φέρνει μαζί έργα αγαπημένων ζωγράφων της Γαλλλίας, όπως των Géricault, Millet, Cézanne, Monet μαζί με έργα Ολλανδών, όπως των Ary Scheffer, Van Gogh, Van Dongen και Mondrian.

Βερολίνο

– Eduardo Paolozzi. Lots of Pictures – Lots of Fun

Berlinische Galerie, Βερολίνο, 9 Φεβρουαρίου – 28 Μαΐου 2018

εκθέσεις Τέχνης
Eduardo Paolozzi – Evadne in Green Dimension, Blatt 1 der Edition Bunk!, 1972 © VG Bild-Kunst, Bonn 2017

Η Berlinische Galerie αφιερώνει την πρώτη μονογραφική έκθεση που γίνεται στη Γερμανία για το έργο του Eduardo Paolozzi, ιδρυτή της βρετανικής Pop Art. Η έκθεση εστιάζει στα πρωτοποριακά κολάζ του ήδη από τη δεκαετία του ’40 και τις ευρηματικές κατασκευές των πειραματικών χρόνων μέχρι και τη δεκαετία του ’70, καθώς και το πέρασμα του από το Βερολίνο. Αιχμηρά έργα, κατασκευές, γλυπτά, τυπώματα από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές με το ξεχωριστό ιδίωμα του Paolozzi με επίκεντρο τον άνθρωπο και τη μηχανή.

Βιέννη

– Keith Haring

Μουσείο Albertina, Βιέννη, 16 Μαρτίου – 24 Ιουνίου 2018

εκθέσεις Τέχνης
Keith Haring, Untitled, 1982, vinyl paint on vinyl tarp, copyright © Keith Haring Foundation

Το Μουσείο Albertina αφιερώνει μια μεγάλη αναδρομική έκθεση στο έργο του Keith Haring (1958–1990), ο οποίος το 2018 θα έκλεινε το 60ο έτος ηλικίας του. H έκθεση φιλοδοξεί να φωτίσει πτυχές της μοναδικής συμβολικής γλώσσας που τον καθιέρωσε, μέσα από πληθώρα έργων, σχέδια, ζωγραφική και γλυπτά. Το έργο του πάντα επίκαιρο σε ό,τι αφορά την κοινωνική δικαιοσύνη συνεχίζει να έχει τεράστια επιρροή σε καλλιτέχνες μέχρι σήμερα.

Μαδρίτη

Beatriz González Retrospective 1965-2017

Reina Sofia, Μαδρίτη, 22 Μαρτίου – 2 Σεπτεμβρίου 2018

εκθέσεις Τέχνης
Beatriz González, Zócalo de la comedia, 1983. Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Madrid

Το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Μαδρίτης Reina Sofia οργανώνει μια αναδρομική έκθεση της Κολομβιανής καλλιτέχνιδας Beatriz González, η οποία πέθανε φέτος, και που το έργο της γνωρίσαμε στη Documenta 14 στην Αθήνα. Μια μεγάλη μορφή στην ιστορία της τέχνης της Λατινικής Αμερικής και πρωτοπόρος της Pop Art, στο έργο της που μετράει πέντε δεκαετίες συμπλέκονται με τρόπο μοναδικό η ταραγμένη ιστορία της χώρας της, η μνήμη, το παρόν όπως εκπροσωπείται από τα ΜΜΕ και η λαϊκή εικονογραφία.



Spread the love