Spread the love


Σπέτσεs: Η αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού. Είναι το νησί του Ματρόζου και της Μπουμπουλίνας, που κατέχει δίκαια το προνόμιο της Εθνικής καταξίωσης για την ανεκτίμητη και καθοριστική προσφορά του, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Σπέτσεs: Η αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού. Είναι το νησί του Ματρόζου και της Μπουμπουλίνας, που κατέχει δίκαια το προνόμιο της Εθνικής καταξίωσης για την ανεκτίμητη και καθοριστική προσφορά του, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Εδώ η Ιστορία συναντά την φύση και την παράδοση. Ο καταπληκτικός συνδυασμός του πεύκου και της θάλασσας, δημιουργεί ανεπανάληπτες εικόνες φυσικής ομορφιάς. Δαντελωτές παραλίες με κατάξανθη άμμο, αστραφτερά βότσαλα και πεντακάθαρα ζαφειρένια νερά, χαρίζουν στον επισκέπτη στιγμές γαλήνης και ξεγνοιασιάς.

Ταυτόχρονα διατηρεί χαρακτηριστικά γνωρίσματα που παραμένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου.

Τα αρχοντικά των καπεταναίων του περασμένου αιώνα με την ιδιότυπη αρχιτεκτονική τους, οι γραφικές μεταβυζαντινές εκκλησίες, τα ιστορικά μουσεία, τα δρομάκια με τα σπετσιώτικα βοτσαλωτά, τα περίφημα καρνάγια και οι γραφικοί αμαξάδες, αποτελούν παραδοσιακά στοιχεία που καταφέρνουν να συγκινούν τους επισκέπτες για πολλές δεκαετίες και όχι μόνο.

Στην Ντάπια, το σημερινό λιμάνι, ήταν στημένα τα κανόνια που υπεράσπιζαν την πόλη. Σήμερα γύρω από το λιμάνι βρίσκεται το εμπορικό κέντρο των Σπετσών.

Οι Σπέτσες έχουν περίπου πέντε χιλιάδες μόνιμους κατοίκους, που πληθαίνουν κάθε Σαββατοκύριακο και τα καλοκαίρια, λόγω της εύκολης πρόσβασης είτε από την Κόστα είτε από τον Πειραιά.

Είναι τόσα τα θέλγητρα του νησιού, ώστε να βρίσκεται πολύ συχνά στις προτιμήσεις Ελλήνων αλλά και ξένων επισκεπτών.

Οι Σπέτσες είναι ένα νησί με έντονη κοσμοπολίτικη και νυκτερινή ζωή και όλα γύρω είναι όμορφα, καθαρά, περιποιημένα, οι κάτοικοι φιλόξενοι, καταδεκτικοί, έτσι ώστε οι Σπέτσες να αποτελούν σήμερα έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στη χώρα μας.

Δείτε πληροφορίες για τις Σπέτσες στο Spetsesinfo.gr

Οι 10 καλύτερες παραλίες του νησιού

  1. Αγίου Μάμμα. Δίπλα στο Λιμάνι με άμεση πρόσβαση.
  2. Αγίου Νικολάου: Βοτσαλωτή ακρογιαλιά στο δρόμο για το Παλιό Λιμάνι.
  3. Αγία Μαρίνα: Oργανωμένη παραλία, μόλις 10′ από την Ντάπια. Εδώ βρίσκεται το κοσμικό beach bar Paradise.
  4. Koυνουπίτσα: Στενή λωρίδας αμμουδιάς κατά μήκος της ομώνυμης περιοχής. Επιλέγεται από πολλούς για σύντομες βουτιές.
  5. Ξυλοκέριζας
  6. Λιγονέρι μικρή, μη οργανωμένη παραλία
  7. Παραλία του Βρέλλου, παραλία οργανωμένη με ξαπλώστρες, ομπρέλες και παραθαλάσσιο μπαρ. Μέχρι εδώ φτάνουμε και με το λεωφορείο.
  8. Όρμο της Ζωγεριάς, όπου από πολλά σημεία θα απολαύσετε το μπάνιο σας δίπλα στις σκιές των πεύκων. Μία ολιγόλεπτη διαδρομή μέσα από τα πεύκα και δίπλα στη θάλασσα θα σας φέρει στο τέλος του χωματόδρομου στον επόμενο μικρό όρμο της Ζωγεριάς. Εδώ τα νερά έχουν ένα γαλαζοπράσινο χρώμα λόγω των πεύκων που φτάνουν μέχρι τα βράχια της Θάλασσας.
  9. Αγίας Παρασκευής. Ένα πανέμορφο ησυχαστήριο με καταγάλανα νερά
  10. Αγίων Αναργύρων. Πρόκειται για μια οργανωμένη παραλία με θαλάσσια σπορ, μπαρ και εστιατόριο. Εδώ υπάρχει και η σπηλιά του Μπεκίρη ένα από τα αξιοθέατα του νησιού που πρέπει να δει ο επισκέπτης.

Στις Σπέτσες, εκτός από τις υπέροχες παραλίες της, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε και να θαυμάσετε τα πιο κάτω αξιοθέατα του νησιού

Την ιστορική πλατεία της Ντάπιας στο λιμάνι, παλιό πυροβολείο και τόπο συγκέντρωσης των καπεταναίων και των αρχόντων του 1821.

Σήμερα είναι το επίκεντρο της τουριστικής κίνησης στην πρωτεύουσα του νησιού με τις καρέκλες και τα τραπεζάκια των ζαχαροπλαστείων να έχουν εκμεταλλευτεί ακόμα και το τελευταίο εκατοστό χώρου, δίπλα στα κανόνια που χρησιμοποιούσαν οι Σπετσιώτες αγωνιστές στον πόλεμο του 1821.

Το σπίτι του Χατζήγιάννη Μέξη, πρώτου άρχοντα και ευεργέτη των Σπετσών. Εδώ, σήμερα στεγάζεται το Μουσείο των Σπετσών από το 1939 που λειτουργεί ως αρχαιολογική ιστορική και λαογραφική συλλογή, με κειμήλια της Επανάστασης, επιστολές του Κολοκοτρώνη και του Αθανάσιου Διάκου και τα οστά της Μπουμπουλίνας.

Πίσω από την Ντάπια, το Αρχοντικό της Μπουμπουλίνας, με το μοναδικό σκαλιστό ταβάνι στη μεγάλη σάλα, ανακαινίστηκε και λειτουργεί ως μουσείο από το 1992, με ζωντανή ξενάγηση κατά την οποία ο επισκέπτης ακούει για τη ζωή και το έργο της Μπουμπουλίνας και συγχρόνως βλέπει κειμήλια του Αγώνα, προσωπικά αντικείμενα της ηρωίδας και άλλα αξιόλογα εκθέματα.

Επίσης πίσω από την Ντάπια, το εξαίσιο αρχιτεκτονικά διώροφο νεοκλασσικό και λιθόκτιστο σπίτι του ευεργέτη των Σπετσών Σ. Ανάργυρου. Το υπέροχο αυτό κτίσμα-κόσμημα για το νησί με τον νεοκλασικό του ρυθμό και τις δύο αιγυπτιακές σφίγγες να δεσπόζουν δεξιά και αριστερά της εισόδου, ξεχωρίζει με την ποιότητα της σύνθεσης και της κατασκευής του. Σήμερα σε αυτό στεγάζεται το Πνευματικό κέντρο των Σπετσών.

Το Ξενοδοχείο “Ποσειδώνιο”, όραμα του ευπατρίδη ευεργέτη Σωτήριου Ανάργυρου που συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη των Σπετσών. Το «Poseidonion Grand Hotel» άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1914 χαρίζοντας στο νησί κοσμοπολίτικη λάμψη. Βρίσκεται στην πλατεία της Μπουμπουλίνας, στην οποία πραγματοποιούνται όλες οι μεγάλες εκδηλώσεις του νησιού με γνωστότερη την αναπαράσταση της Ναυμαχίας των Σπετσών το 1822, γνωστή ως “Αρμάτα”.

Την Αναργύρειο – Κοργιαλένειο Σχολή, κοντά στο ξενοδοχείο «Ποσειδώνιο», που ιδρύθηκε το 1927. Οι εξαιρετικές εγκαταστάσεις της εκτείνονται σε 130 στρ. με ιδιόκτητο ελαιώνα και επιπλέον 9.000 στρ. ιδιωτικού δάσους. Περιλαμβάνουν 5 κύρια κτίρια, εκ των οποίων τα 4 έχουν σχεδιασθεί και λειτουργούν ως κοιτώνες, ενώ το κεντρικό κτίριο εμβαδού 5.500 τ.μ. διαθέτει αμφιθέατρα (40-120 θέσεων), αίθουσες συνεδριάσεων και διδασκαλίας, αίθουσα τύπου, εργαστήρια, εστιατόριο με κουζίνα κλπ. Ακόμη διαθέτει υπαίθριο θέατρο, στο πρότυπο των αρχαίων θεάτρων, για πολιτιστικές εκδηλώσεις, παραλία με θαλάσσια σπορ και πλήθος αθλητικών εγκαταστάσεων (γήπεδα ποδοσφαίρου με νυκτερινό φωτισμό, μπάσκετ κλπ.).

Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας χτισμένη το 1793, παλιά μητρόπολη του νησιού, στο πιο ψηλό σημείο της πόλης, με το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Κοντά στο Φάρο, βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας της Αρμάτας, που χτίστηκε ύστερα από τη νίκη των Σπετσιωτών, των Υδραίων και των Ψαριανών εναντίον των Τούρκων, στις 8 Σεπτεμβρίου 1822.

Τη σπηλιά του Μπεκίρη, παλιό καταφύγιο των αγωνιστών, στους Αγίους Αναργύρους, στο πίσω μέρος του νησιού, στο οποίο οι παλιοί Σπετσιώτες έκρυβαν τα γυναικόπαιδα στην περίοδο της τουρκοκρατίας.

Το Παλιό Λιμάνι με τα παραδοσιακά καρνάγια που διατηρούνται μέχρι σήμερα μεταφέροντας από γενιά σε γενιά τα μυστικά του καλαφατίσματος των σκαριών. Στην περιοχή βλέπουμε πανέμορφα κτίσματα -παλιά και νέα- που διατηρούν το νησιώτικο χρώμα και την αρχιτεκτονική παράδοση. Μαζί τους εστιατόρια πάνω στη θάλασσα, καφέ, μπαρ και κλαμπ που δίνουν ξεχωριστή αίγλη στη νυκτερινή ζωή και στο κοσμοπολίτικο ύφος στις Σπέτσες.

Δείτε το site του Spetses Marathon

Πρόσβαση

Από τον Πειραιά….

Καθημερινά από το λιμάνι του Πειραιά εκτελούνται δρομολόγια προς τις Σπέτσες με Ιπτάμενα Δελφίνια και Catamaran, τα οποία μεταφέρουν μόνο επιβάτες.

Τα πλοία αναχωρούν από την ακτή Τσελέπη, απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, στην Πύλη Δ.

Η συχνότητα των δρομολογίων αλλάζει ανάλογα με τη χρονική περίοδο, όπως επίσης σε περιπτώσεις αυξημένης κίνησης (Πάσχα, Αγ. Πνεύματος, Αρμάτα, κλπ) εισάγονται και έκτακτα δρομολόγια.

Από το Πορτοχέλι….

Καθημερινά από το λιμάνι του Πορτοχελίου εκτελούνται δρομολόγια προς τις Σπέτσες  (με κατεύθυνση προς Πειραιά) με Ιπτάμενα Δελφίνια και Catamaran, τα οποία μεταφέρουν μόνο επιβάτες, η συχνότητα των οποίων αλλάζει ανάλογα με τη χρονική περίοδο.

Η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 15 λεπτά.

Από τον Κηφισό….

Καθημερινά από το ΚΤΕΛ Κηφισού εκτελούνται δρομολόγια προς Κρανίδι από τα ΚΤΕΛ Αργολίδος, με ανταπόκριση από το Κρανίδι για Κόστα με άλλο λεωφορείο που είναι συντονισμένο με την αναχώρηση του ferry boat (την ακτή απέναντι από τις Σπέτσες. Με αυτοκίνητο

Αν έχετε δικό σας αυτοκίνητο η διαδρομή από Αθήνα για Σπέτσες (Κόστα) είναι περίπου τρεις (3) ώρες.

Από την Εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, μετά τον Ισθμό, ακολουθείτε τις πινακίδες προς Επίδαυρο.

Στο ύψος της Επιδαύρου στη διασταύρωση υπάρχουν πινακίδες προς Κρανίδι, Πορτοχέλι και Σπέτσες. Στη διασταύρωση θα στρίψετε δεξιά και αμέσως κάτω από τη γέφυρα αριστερά.

Ακολουθώντας τον καινούργιο δρόμο (στο βουνό της Επιδαύρου υπάρχει πινακίδα προς Κρανίδι, Σπέτσες) φθάνετε στο Κρανίδι. Μέσω του περιφερειακού Κρανιδίου φθάνετε στο Πορτοχέλι και στη διασταύρωση στην παραλία στρίβετε αριστερά και σε 5 χιλιόμετρα φθάνετε στην Κόστα.

Στη διαδρομή θα συναντήσετε πολλά και όμορφα χωριά / οικισμοί από τον Ισθμό έως την Κόστα (Ωραία Ελένη – Κόρφος – Νέα Επίδαυρος – Επίδαυρος – Κολιάκι – Τραχειά – Δίδυμα – Φούρνοι – Κρανίδι – Πορτοχέλι)

Στην Κόστα υπάρχουν parking για να αφήσετε το αυτοκίνητό σας (τηλ. parking 27540 57256)

Σας υπενθυμίζουμε ότι η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στις Σπέτσες απαγορεύεται και υπόκειται σε ειδικές ρυθμίσεις του Δήμου Σπετσών.

Από την Κόστα

Πρόκειται για την ακτή που βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι των Σπετσών, την Ντάπια και απέχει μόλις 1,5 μίλι από αυτές.

Από την Κόστα μπορείτε να περάσετε στις Σπέτσες με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους επιθυμείτε:

Με Ferry Boat….

Καθημερινά πραγματοποιούνται τα εξής δρομολόγια:

Σπέτσες  – Κόστα: 07:20-10:00-13:00-16:30

Κόστα  – Σπέτσες: 08:00-10:30-13:30-17:00

Κατά τον Αύγουστο  προστίθεται και το πρωινό δρομολόγιο από και προς τις Σπέτσες:

Σπέτσες  – Κόστα: 06:00

Κόστα  – Σπέτσες: 06:50

Με Καΐκια…

Τα παραδοσιακά καΐκια κατά την τουριστική περίοδο εκτελούν δρομολόγια που ξεκινούν από το πρωί και σταματούν το βράδυ.

Σπέτσες – Κόστα, Κόστα –Σπέτσες

Με Θαλάσσια ταξί….

Τα θαλάσσια ταξί πραγματοποιούν δρομολόγια όλο το 24ωρο σε οποιοδήποτε σημείο του νησιού κατόπιν επικοινωνίας, στα τηλέφωνα ή στο λιμάνι της Ντάπιας, που είναι το μόνιμο αγκυροβόλιο τους. Τηλ. πιάτσας θαλασσίων ταξί στη Ντάπια: 22980-72072

Με σκάφος

Αν διαθέτετε σκάφος μπορείτε να έρθετε στις Σπέτσες δια θαλάσσης, η απόσταση από τον Πειραιά είναι 50 ναυτικά μίλια. Στις Σπέτσες υπάρχουν μόλοι που μπορείτε προσδέσετε (Ποσειδώνιο, Άγιος Νικόλαος, Παλιό Λιμάνι, Νηρέας – Π.Λιμάνι) όπως και επίσης μπορείτε να αγκυροβολήσετε «αρόδου» αφού το νησί χαρακτηρίζεται από τα πολλά θαυμάσια και απάνεμα αγκυροβόλια του σε όλο το μήκος της ακτογραμμής.

 

Με ελικόπτερο

Στις Σπέτσες υπάρχει ελικοδρόμιο πολύ κοντά στον οικισμό (απέναντι από την Σπετσοπούλα).



Spread the love